Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Музикална зона" на 18 август 2022 слушаме барабаниста Макс Роуч

Снимка: www.drummerworld.com

На 17 август се навършиха 15 г. от кончината на американския бибоп перкусионист, барабанист и композитор Макс Роуч, смятан за един от най-влиятелните барабанисти в джаза. Пионер в бибопа, още през 40-те години на миналото столетие, заедно с барабаниста Кени Кларк създават нова концепция за музикално време – гъвкав ритмичен модел, позволяващ на солистите да свирят свободно. Роуч често премества динамичния акцент от една част на своя комплект към друга в рамките на една фраза, създавайки усещане за тонален цвят и ритмична изненада. На Макс Роуч са присъдени осем почетни докторски степени от различни университети по света.

Слушайте ни всеки четвъртък след новините в 11 ч. и в ранното нощно петъчно утро от 2 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видин през очите на туристите

Всеки, който е бил във Видин знае, че е малко, но чаровно градче, сгушено на брега на Дунав. През лятото то се превръща в истинска перла за туристите - български или чуждестранни, които акостират тук с големите круизни кораби. Всеки ден, през целия сезон, корабите превозват хора от различни краища на света – не само от Европа, но и от Америка,..

публикувано на 02.09.24 в 15:30
Симеон Матев

Симеон Матев: Септември има характера на летен месец

Климатичното лято приключи на 31 август в 23:59 часа. Три седмици ни разделят от 22 септември, когато настъпва астрономическата есен. Все по-близо ли е до нас третият сезон от календара или ще продължи тенденцията септември да се оформя като летен месец? По темата разговаряме с климатолога Симеон Матев,  преподавател в катедра "Климатология,..

публикувано на 02.09.24 в 15:17

Спортен психолог: Децата днес са като малки роботчета

Спортът играе важна роля в живота на децата, като предлага не само възможност за физическа активност, но и дава важни уроци, свързани с дисциплината, работата в екип и развиването на социални умения.  В съвременния свят, където технологиите често привличат вниманието на подрастващите, спортът става още по-важен за осигуряването на здравословен и..

публикувано на 02.09.24 в 10:30

"Неделник" от 1 септември 2024 година

Вече сме септември. Идва есен с песен. Искаме или не, тя ще дойде.  Темите днес: Северозападът има какво да покаже в туризма , а комбинацията от добре изградена мрежа от къщи за гости, местни ферми и и винарски изби привлича туристите. Преоткриват го и велосипедисти, а отделно от това, има богат календар от събития, които..

публикувано на 01.09.24 в 13:45

Вяра, молитва и пост – това са най-силните оръжия срещу "поднебесните духове на злобата", срещу болестите и изпитанията

Намираме се в Десета неделя след Петдесетница, в която си припомняме едно събитие от живота на Господ Иисус Христос, което ни разкрива неговата сила и величие, неговото човеколюбие и грижа за спасението на човешкия род. От днес е началото и на Църковната нова година. "Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая..

публикувано на 01.09.24 в 08:00

Първо издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев

Излезе от печат първото издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев . Един от най-успешните видински кметове е автор на няколко книги и стотици статии, но "Видинската книга" е смятана за най-важното му произведение. Самият Бърни Бончев отбелязва, че написването ѝ му е възложено през 1938 година от членовете на Дома на изкуствата и печата...

публикувано на 30.08.24 в 15:57

Випуск 1974 в Дреновец ще прекрачи отново училищния праг

50 години след своето завършване, випуск 1974 г. на Средно училище "Никола Й. Вапцаров" в село Дреновец ще прекрачи отново прага на своето училище. Това е първата им среща след последния училищен звънец. За да достигне до повече хора тази среща, с екипа на Радио Видин се свърза Ганка Герасимова , която е един от организаторите. Ето какво ни..

публикувано на 30.08.24 в 15:18