Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конкурс насърчава предприемаческия дух сред младите в Област Враца

Снимка: Радио Видин

Евродепутатът Андрей Новаков обяви конкурс под надслов "Моята предприемаческа идея за област Враца", а спечелилите ще имат възможността да посетят Брюксел. Целта на инициативата е да насърчава и развива предприемаческия дух сред младите хора, обясни Андрей Новаков.

"Целта ми е да докажа на всички, че област Враца по нищо не отстъпва на всички останали области, макар както знаем Северозапада често да е сочен за регион, който изостава от останалите в България. Аз мисля, че една от стъпките за преодоляване, на каквито и да е различия, които имаме по отношение на развитието е с частната инициатива, с предприемаческия дух. Държавата може да създаде условия, но хората са тези, които ще го постигнат, затова организирах конкурс за млади хора от област Враца, които да предложат, да представят в три минутно видео своята идея за бизнес в региона, който би помогнал, както на тях, така и на хората от цялата област, като в конкурса могат да участват хора над 16 години, ученици и студенти. Надявам се училищата в града да откликнат, каквито вече сигнали имам. Голямата награда ще бъде на този отбор, който спечели с най-добра идея, ще бъде посещение в Брюксел, разбира се без да се налага да плащат, каквото и да било, за да ги срещнем освен с представители на Европейския парламент, така и с други предприемачи в сферата на иновациите, за да могат да се вдъхновят и да се върнат, да приложат наученото в техния регион. Има четири направления, в които могат да се фокусират те, като се започне с климат и околна среда, култура и туризъм, образование и обучение и цифровизация като отборите са от по пет души, четирима участници и един ментор. Журито ще оцени предприемаческите идеи и ще ги обявим на 8-и октомври, като тук искам да благодаря на партньорите на инициативата Община Враца, Община Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина, Мизия, Младежки център Враца, Младежки дом Враца и вярвам, че това, че толкова много институции припознаха важността на темата означава, че сме на прав път с добра цел." 

Отборът от ученици или студенти следва да изпрати своята предприемаческа идея в рамките на 3-минутно видео на имейл: mariya.doncheva@andreynovakov.eu до 12 септември 2022 г. Основни критерии за оценка са иновативност, реалистичност на предприемаческата идея, устойчивостта ѝ във времето, оценка на риска, обвързаността ѝ с устойчивото развитие на Врачанска област, както и успешното ѝ представяне. Регламентът на конкурса, както и друга полезна информация можете да намерите тук. Наградата в четирите подгрупи ще бъде посещение на Европейския парламент в Брюксел.

Вижте още
Нечакан гост в една от стаите на Радио Видин

Нощ на прилепите за първи път във Видин и Кула

Кампанията за отбелязването на Международната нощ на прилепите тази година ще се проведе в над 10 населени места в България. Октомври е обявен за месец на признателността към прилепите от Секретариата на EUROBATS - Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Организацията за опазване на редки видове и местообитания в България..

публикувано на 06.10.22 в 17:11

Зарибяват с пъстърва и бял амур във Враца

Зарибяване с пъстърва направиха от сдружение "Заедно за язовир Дъбника" във Враца. Инициативата е за трета година и този път се включи и Общината. Рибките са пуснати в река Лева, язовир Дъбника, местността около Бели извор, Власатица, река Дъбника. "Стана традиция всяка година да се зарибява с пъстърва с цел да върнем живота във врачанските..

публикувано на 06.10.22 в 17:06

Световния ден за защита на животните отбелязаха третокласници в Мездра

От какви грижи се нуждаят животните, как могат да бъдат защитени ако са в беда- по тази тема т ретокласници от ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в град Мездра разговаряха в часа за занимания по интереси. Презентация по повод 4 октомври- Световен ден за защита на животните, подготви Димитрина Иванова- учител целодневно обучение на учебния ден в..

публикувано на 06.10.22 в 16:55

Слушател на Радио Видин: НАП иска от мен 30 000 лева данъци

Жител на врачанското село Липница сигнализира Радио Видин, че Националната агенция за приходите неправомерно и без основания изисква от него данъчни задължения в размер на 30 000 лева. Преди няколко години Емил Христов Минков и неговата съпруга, притиснати от немотията и липсата на работа в региона, се съгласяват да сътрудничат на английски..

публикувано на 06.10.22 в 16:21

Арх. Методи Методиев: В Северозапада хората предпочитат най-евтиното

Днес отбелязваме Деня на архитектите, строителите и зидарите. Професията на архитекта е древна, приносът й към развитието на цивилизацията е виден и не може да бъде отречен.  Да си архитект е една от онези професии, за които казват, че е призвание. Фокусът на архитекта е върху превръщането на заобикалящата ни среда в подходяща за обитаване,..

публикувано на 06.10.22 в 14:00

В "Музикална зона" на 06 октомври 2022 слушаме Монсерат Кабайе и Камий Сен-Санс

Днес се навършват четири години от кончината на световната испанска оперна прима Монсерат Кабайе. Безспорен талант, до последно активна чрез своите майсторски класове, певицата е образец на оперното белканто, сопран с широк диапазон, абсолютен виртуоз, способен да се впише не само в чистата класика, но и в съвременните стилове. А ето какво..

публикувано на 06.10.22 в 09:00

Ветеран от Корейската война, постигнал Американската мечта, ще бъде погребан в България

В "Другата истина" ще почетем паметта на един от най-дейните участници в предаването- истински родолюбец, който макар и принуден още като младеж да напусне родината, никога не я е забравял и винаги повтаряше- "Аз може и целия си съзнателен живот да съм прекарал в чужбина, но ще бъда погребан в моето родно село - Извор махала в България..." Емигрантът..

публикувано на 05.10.22 в 17:39