Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лятно кино пристига в Кула

кула
Снимка: РАДИО ВИДИН

"Лятно кино под звездите“ ще представи в Кула най-доброто от българско и световно късометражно кино. Инициативата е част от седмицата на Фестивала на изкуствата "CastrArtis" и е по покана на Движение "Северозапазване"  Лятното кино пристига в Кула на 17 август и ще бъде разположено край крепостта "Кастра Мартис". Началото на прожекциите е от 21:00 часа.


Първите три филма са насочени към детската аудитория - анимациите "Жабка и Жабока" на Йонко Донев и "Баба" на Роза Колчагова, както и игралния "Драсканица" на Любомир Печев.


Има и заглавие, подбрано за подрастващите - "Ботев е идиот" на Деян Барарев. Филмът проследява ситуацията, в която изпада ученик, след като озаглавява есето си по неуместен начин.


Акцент в програмата ще е "Война" от 2022 на аниматора Димитър Димитров - филм, който също е доста актуален, спечелил няколко награди по световни фестивали.


Зрителите от Кула ще могат да видят и комичния "10 метра и нещо" на Йордан Михайловски. В свят основан на правни абсурди, след инцидент на работното си място, Лъчезар изпитва затруднения да му бъде изплатено лечението от три различни институции.


"На червено" на Тома Вашаров, носител на 36 световни награди. Шофьорът на междуградски автобус шофьор отказва да премине през селско кръстовище заради развален светофар, застопорен да свети червено. Ситуацията провокира редица недоразумения с изнервените пътници и местните органи на реда в един в свят, в който спазването на правилата е недоразумение само по себе си. Включени са още няколко чуждестранни филма от САЩ и Германия.


Цялата програма може да разгледате на сайта на:Кинематограф.Вижте още

Близо 40 000 извинителни е-бележки са издадени от началото на учебната година

Близо 40 000 електронни извинителни бележки  са издадени за първите 15 дни от началото на учебната година, съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление. Общият брой на лекарите, издали електронен документ за извиняване на отсъствията на ученици по медицински причини, е повече от 3 300. Средно на ден се генерират над 5 000..

публикувано на 01.10.23 в 16:20

Жена подпали къщата на майка си във Врачанско

Жена с психични проблеми запали къщата на майка си във врачанско село, съобщиха от областната дирекция на МВР-Враца.  По данни на полицията вчера в 12:45 часа в полицията в Оряхово е получено съобщение от 63-годишна жителка от село Остров, която е заявила, че на същата дата към 12:00 часа в селото е възникнал пожар в къща, собственост на 53-годишна..

публикувано на 01.10.23 в 12:47

1 октомври-Ден на поезията и музиката

На 1-ви октомври отбелязваме Деня на българската поезия. За първи път е честван в Калофер през 1960 год. Възстановен е от Писателския съюз през 1994 г. след 5-годишна пауза. "Поезията е най-специфичният литературен жанр...", каза за Радио ВИДИН младата поетеса от Враца-Ани Пачалова-Блажева и пожела на всичките си колеги: "...бих им казала да..

публикувано на 01.10.23 в 10:15

Отбелязваме Покров на Пресвета Богородица

Православната църква почита днес църковния празник Покров на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата "покров" означава както "покривало“, така и "защита". Празникът е възникнал, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол . Това необикновено знамение е станало в първата половина на десети век.  "Божията майка..

публикувано на 01.10.23 в 08:27

Враца е домакин на Европейско състезание по картинг

Над 200 състезатели от 17 държави дадоха началото на Европейското състезание по картинг във Враца.  Състезание от този ранг се провежда за първи път в града и събира 37 отбора от Стария континент.  Това е възможно, благодарение на добрата съвместна работа между общинската управа и Картинг писта Враца. Преди 8 години имаше друг наемател на..

публикувано на 30.09.23 в 14:21

Удължиха приема за заявления по важен проект във Враца

Продължава приемът на заявления за подмяна на отоплителни уреди , съобщиха от общинската управа на Враца. До момента над 500 домакинства са подали необходимите документи за участие в проекта за подмяна на старите отоплителни уреди. Поради големия интерес към програмата срокът за подаване на заявления се удължава до 13 октомври.  Офисът на..

публикувано на 30.09.23 в 13:33

В село Дъбова махала се изгражда водопроводна мрежа

Водопроводна мрежа на стойност над 1 милион лева се изгражда в село Дъбова махала, община Брусарци. Средствата са осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това е единственото село в общината, останало без водоснабдяване, казва кметският наместник Цеко Цеков: "Преди няколко години, когато се правеше ремонта се..

публикувано на 30.09.23 в 13:28