Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Закриват училището в село Доктор Йосифово

Снимка: Радио Видин

Тази есен училището в монтанското село Доктор Йосифово няма да приема ученици. През новата учебна година първолаците в община Монтана ще са със 100 по-малко от тази година. Децата в това училище са малко и всички класове са смесени, каза за радио Видин общинският кмет Златко Живков. Според него този начин на обучение не е най- добрият:

"Преди да стана кмет на общината бях началник на Инспектората по образование, така че цялата мрежа от учебни заведения на територията на област Монтана познавам изключително добре. Основната причина за закриването на учебните заведения, особено в малките населени места, е свързана с демографската картина и с недостатъчния брой ученици".

Общинските съветници в Монтана вече гласуваха за закриването на Основно училище "Христо Ботев" в село Доктор Йосифово. Те предлагат на министъра на образованието училището да спре работата си от следващата учебна година. Към момента във всички паралелки от 1. до 8. клас учат 40 деца. Обучението е в слети класове, а през следващите години не се очертава да се запишат повече деца. Материалната база на училището е остаряла и не отговаря на съвременните изисквания, а седемте учители в селото са в пенсионна или предпенсионна възраст. Майчиният език на голяма част от децата не е български и те трудно се социализират. Това са част от причините общинските съветници да стигнат до това решение. Какво смятат обаче учениците:

"Защо ще го затварят?... Да не го затварят... Аз не искам, все пак сме тук от първи клас... Предпочитаме да е до 12. клас, отколкото да ходим в Монтана... Тук в селото ни е по-добре.", споделиха ученици от училището.

Причината за закриването на училището е свързана с демографския проблем и с намаляване на боря на учениците, каза и директорът на учебното заведение Елза Каменова:

"Тези деца ще бъдат возени всяка сутрин и след обед до 2-ро Основно училище град Монтана."

Сградата на училището в Доктор Йосифово ще остане под охрана, докато не се реши как да се процедира с нея, добави Златко Живков.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още
Нечакан гост в една от стаите на Радио Видин

Нощ на прилепите за първи път във Видин и Кула

Кампанията за отбелязването на Международната нощ на прилепите тази година ще се проведе в над 10 населени места в България. Октомври е обявен за месец на признателността към прилепите от Секретариата на EUROBATS - Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Организацията за опазване на редки видове и местообитания в България..

публикувано на 06.10.22 в 17:11

Зарибяват с пъстърва и бял амур във Враца

Зарибяване с пъстърва направиха от сдружение "Заедно за язовир Дъбника" във Враца. Инициативата е за трета година и този път се включи и Общината. Рибките са пуснати в река Лева, язовир Дъбника, местността около Бели извор, Власатица, река Дъбника. "Стана традиция всяка година да се зарибява с пъстърва с цел да върнем живота във врачанските..

публикувано на 06.10.22 в 17:06

Световния ден за защита на животните отбелязаха третокласници в Мездра

От какви грижи се нуждаят животните, как могат да бъдат защитени ако са в беда- по тази тема т ретокласници от ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в град Мездра разговаряха в часа за занимания по интереси. Презентация по повод 4 октомври- Световен ден за защита на животните, подготви Димитрина Иванова- учител целодневно обучение на учебния ден в..

публикувано на 06.10.22 в 16:55

Слушател на Радио Видин: НАП иска от мен 30 000 лева данъци

Жител на врачанското село Липница сигнализира Радио Видин, че Националната агенция за приходите неправомерно и без основания изисква от него данъчни задължения в размер на 30 000 лева. Преди няколко години Емил Христов Минков и неговата съпруга, притиснати от немотията и липсата на работа в региона, се съгласяват да сътрудничат на английски..

публикувано на 06.10.22 в 16:21

Арх. Методи Методиев: В Северозапада хората предпочитат най-евтиното

Днес отбелязваме Деня на архитектите, строителите и зидарите. Професията на архитекта е древна, приносът й към развитието на цивилизацията е виден и не може да бъде отречен.  Да си архитект е една от онези професии, за които казват, че е призвание. Фокусът на архитекта е върху превръщането на заобикалящата ни среда в подходяща за обитаване,..

публикувано на 06.10.22 в 14:00

В "Музикална зона" на 06 октомври 2022 слушаме Монсерат Кабайе и Камий Сен-Санс

Днес се навършват четири години от кончината на световната испанска оперна прима Монсерат Кабайе. Безспорен талант, до последно активна чрез своите майсторски класове, певицата е образец на оперното белканто, сопран с широк диапазон, абсолютен виртуоз, способен да се впише не само в чистата класика, но и в съвременните стилове. А ето какво..

публикувано на 06.10.22 в 09:00

Ветеран от Корейската война, постигнал Американската мечта, ще бъде погребан в България

В "Другата истина" ще почетем паметта на един от най-дейните участници в предаването- истински родолюбец, който макар и принуден още като младеж да напусне родината, никога не я е забравял и винаги повтаряше- "Аз може и целия си съзнателен живот да съм прекарал в чужбина, но ще бъда погребан в моето родно село - Извор махала в България..." Емигрантът..

публикувано на 05.10.22 в 17:39