Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Слагаме ли повече зимнина?

Снимка: Гергана Панова

Слагането на зимнина е стара българска традиция. Няма домакинство, в което да не се затварят буркани, които ще ни послужат през зимата. И ако обикновено през лятото се правят компоти и мармалади- заради сезонността на плодовете, то тази година май по-отрано хората се замислиха за лютеници и туршии. 


На фона на непрекъснато увеличаващите се цени не само на плодовете и зеленчуците, но и на електроенергия и горива, захар, оцет, олио и сол, се опитахме да разберем дали хората купуват повече продукти за традиционната зимнина.


Мнението на търговците:


"Като че ли пазара отпада все повече и повече като място, от което видинчани си купуват плодове и зеленчуци. Все повече и повече хора предпочитат големите вериги и кварталните магазини... Засега не пазаруват много. Цените се определят и от нашите разходи като производители... Да, купуват. Търсят домашното производство, но се внасят зеленчуци от Румъния и ние изнемогваме... Сигурно ще се вдигнат цените...".


Някои хора си отглеждат плодове и зеленчуци и не пазаруват от пазари и борси, други купуват и търсят най - евтиното и изгодно за тях, показа анкетата ни:


"Мъжът ми е на село и той слага зимнина. Нищо не купуваме, а сами си произвеждаме. Това на пазарите не е качествено. Съобразяваме се с цените на захар, сол и оцет, но си слагаме... Слагаме и ние, но си имаме градина... Купувам, разбира се. Търсим по-евтиното, ходим по цял ден по пазари... Не слагаме повече от предишни години. Нормално..."

Всъщност, всеки прави зимнина. Друг е въпросът, по-евтино ли ще ни излезе, ако не сме отгледали сами зеленчуците и плодовете и трябва всичко да купим. Единственото успокоение тогава е, че знаем какво слагаме в буркана и ще направим зимнината точно така, както я обичаме. 

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още
Нечакан гост в една от стаите на Радио Видин

Нощ на прилепите за първи път във Видин и Кула

Кампанията за отбелязването на Международната нощ на прилепите тази година ще се проведе в над 10 населени места в България. Октомври е обявен за месец на признателността към прилепите от Секретариата на EUROBATS - Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Организацията за опазване на редки видове и местообитания в България..

публикувано на 06.10.22 в 17:11

Зарибяват с пъстърва и бял амур във Враца

Зарибяване с пъстърва направиха от сдружение "Заедно за язовир Дъбника" във Враца. Инициативата е за трета година и този път се включи и Общината. Рибките са пуснати в река Лева, язовир Дъбника, местността около Бели извор, Власатица, река Дъбника. "Стана традиция всяка година да се зарибява с пъстърва с цел да върнем живота във врачанските..

публикувано на 06.10.22 в 17:06

Световния ден за защита на животните отбелязаха третокласници в Мездра

От какви грижи се нуждаят животните, как могат да бъдат защитени ако са в беда- по тази тема т ретокласници от ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в град Мездра разговаряха в часа за занимания по интереси. Презентация по повод 4 октомври- Световен ден за защита на животните, подготви Димитрина Иванова- учител целодневно обучение на учебния ден в..

публикувано на 06.10.22 в 16:55

Слушател на Радио Видин: НАП иска от мен 30 000 лева данъци

Жител на врачанското село Липница сигнализира Радио Видин, че Националната агенция за приходите неправомерно и без основания изисква от него данъчни задължения в размер на 30 000 лева. Преди няколко години Емил Христов Минков и неговата съпруга, притиснати от немотията и липсата на работа в региона, се съгласяват да сътрудничат на английски..

публикувано на 06.10.22 в 16:21

Арх. Методи Методиев: В Северозапада хората предпочитат най-евтиното

Днес отбелязваме Деня на архитектите, строителите и зидарите. Професията на архитекта е древна, приносът й към развитието на цивилизацията е виден и не може да бъде отречен.  Да си архитект е една от онези професии, за които казват, че е призвание. Фокусът на архитекта е върху превръщането на заобикалящата ни среда в подходяща за обитаване,..

публикувано на 06.10.22 в 14:00

В "Музикална зона" на 06 октомври 2022 слушаме Монсерат Кабайе и Камий Сен-Санс

Днес се навършват четири години от кончината на световната испанска оперна прима Монсерат Кабайе. Безспорен талант, до последно активна чрез своите майсторски класове, певицата е образец на оперното белканто, сопран с широк диапазон, абсолютен виртуоз, способен да се впише не само в чистата класика, но и в съвременните стилове. А ето какво..

публикувано на 06.10.22 в 09:00

Ветеран от Корейската война, постигнал Американската мечта, ще бъде погребан в България

В "Другата истина" ще почетем паметта на един от най-дейните участници в предаването- истински родолюбец, който макар и принуден още като младеж да напусне родината, никога не я е забравял и винаги повтаряше- "Аз може и целия си съзнателен живот да съм прекарал в чужбина, но ще бъда погребан в моето родно село - Извор махала в България..." Емигрантът..

публикувано на 05.10.22 в 17:39