Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Любен Иванов с равносметка за извършеното в област Видин

Снимка: Радио Видин

Завършването на магистралния път и реиндустриализацията на Видин са сред най-важните задачи за региона според доскорошния областен управител Любен Иванов. Той беше на тази длъжност почти седем месеца, до 4 август, когато с решение на служебното правителство за областен управител беше назначен Огнян Асенов.

В равносметката си сега той изтъкна действията си в подкрепа на украински граждани, търсещи убежище в страната ни, както и срещите с хората в малките населени места:

"Инициирах едни изнесени приемни в населените места, за да могат хората от по-далечните общини да се докоснат до държавната власт, каквато беше целта ми".

С посланиците на Франция, Испания и Турция са обсъдени възможностите за привличане на чуждестранни инвестиции и отварянето на областта към световните иновации.

Любен Иванов отбеляза също организираната от него бизнес делегация в Ортенау, Германия и участието на представители от областта в конференция за иновациите на световния пазар в Клуж-Напока, Румъния.

За ново разглеждане са върнати 54 решения на общински съвети: 

"Някои от общинските власти не приеха тези връщания на общински решения, така да се каже "лично". Други ги приеха като опит за конфронтация. Аз действах в рамките на законовите си правомощия и тези решения относно такса смет и местния данък, които бяха повод за конфронтация от страна на Община Видин и защитихме тезата на Областната управа на първа инстанция пред Административен съд- Видин.  Видинският административен съд се произнесе за незаконосъобразност на наредбите за промяна на наредбата за местните такси и за местните данъци. Същото се случи и с актуализацията на бюджета за 2021 година".

Подготвени са предложения за промени на текстове в законите за автомобилните превози и за народните читалища, както и за наредба за отстояния на санитарно-хигиенните зони в населените места.

Според Любен Иванов новите защитени зони, които са обявени- островите "Тимок" и "Бабу", както и река Лом,  ще помогнат както за запазването на биоразнообразието, така и за развитие на природния туризъм.

Сред задачите, които остават недовършени, е изграждането на зелен пояс в държавни територии край бъдещата магистрала в участъка от Дунав мост до пътен възел Ново село, за което е било осигурено залесяване. 

Важно е да има визия за това как ще изглежда Видин следващите 15 години. Необходимо е да се обърне повече внимание на културно- историческото наследство и неговата експлоатация, включително и в малките общини, където има потенциал за развитие на фестивалния туризъм, каза още Любен Иванов и допълни, че през следващите 10, 15 години трябва много да се работи, за да заеме област Видин достойно място на картата на културния туризъм в България.

Вижте още
Нечакан гост в една от стаите на Радио Видин

Нощ на прилепите за първи път във Видин и Кула

Кампанията за отбелязването на Международната нощ на прилепите тази година ще се проведе в над 10 населени места в България. Октомври е обявен за месец на признателността към прилепите от Секретариата на EUROBATS - Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Организацията за опазване на редки видове и местообитания в България..

публикувано на 06.10.22 в 17:11

Зарибяват с пъстърва и бял амур във Враца

Зарибяване с пъстърва направиха от сдружение "Заедно за язовир Дъбника" във Враца. Инициативата е за трета година и този път се включи и Общината. Рибките са пуснати в река Лева, язовир Дъбника, местността около Бели извор, Власатица, река Дъбника. "Стана традиция всяка година да се зарибява с пъстърва с цел да върнем живота във врачанските..

публикувано на 06.10.22 в 17:06

Световния ден за защита на животните отбелязаха третокласници в Мездра

От какви грижи се нуждаят животните, как могат да бъдат защитени ако са в беда- по тази тема т ретокласници от ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в град Мездра разговаряха в часа за занимания по интереси. Презентация по повод 4 октомври- Световен ден за защита на животните, подготви Димитрина Иванова- учител целодневно обучение на учебния ден в..

публикувано на 06.10.22 в 16:55

Слушател на Радио Видин: НАП иска от мен 30 000 лева данъци

Жител на врачанското село Липница сигнализира Радио Видин, че Националната агенция за приходите неправомерно и без основания изисква от него данъчни задължения в размер на 30 000 лева. Преди няколко години Емил Христов Минков и неговата съпруга, притиснати от немотията и липсата на работа в региона, се съгласяват да сътрудничат на английски..

публикувано на 06.10.22 в 16:21

Арх. Методи Методиев: В Северозапада хората предпочитат най-евтиното

Днес отбелязваме Деня на архитектите, строителите и зидарите. Професията на архитекта е древна, приносът й към развитието на цивилизацията е виден и не може да бъде отречен.  Да си архитект е една от онези професии, за които казват, че е призвание. Фокусът на архитекта е върху превръщането на заобикалящата ни среда в подходяща за обитаване,..

публикувано на 06.10.22 в 14:00

В "Музикална зона" на 06 октомври 2022 слушаме Монсерат Кабайе и Камий Сен-Санс

Днес се навършват четири години от кончината на световната испанска оперна прима Монсерат Кабайе. Безспорен талант, до последно активна чрез своите майсторски класове, певицата е образец на оперното белканто, сопран с широк диапазон, абсолютен виртуоз, способен да се впише не само в чистата класика, но и в съвременните стилове. А ето какво..

публикувано на 06.10.22 в 09:00

Ветеран от Корейската война, постигнал Американската мечта, ще бъде погребан в България

В "Другата истина" ще почетем паметта на един от най-дейните участници в предаването- истински родолюбец, който макар и принуден още като младеж да напусне родината, никога не я е забравял и винаги повтаряше- "Аз може и целия си съзнателен живот да съм прекарал в чужбина, но ще бъда погребан в моето родно село - Извор махала в България..." Емигрантът..

публикувано на 05.10.22 в 17:39