Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да идем и да се върнем при Господа

Намираме се в Десета неделя след Петдесетница, в която си припомняме едно събитие от живота на Господ Иисус Христос, което ни разкрива неговата сила и величие, неговото човеколюбие и грижа за спасението на човешкия род. Дава ни се чрез евангелското четиво да проумеем нашето истинско отношение към Бога и неговия закон, та живеейки и съблюдавайки вяра, надежда и любов, да бъдем достойни човеци и синове на Бога.

"Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: премести се от тука там и тя ще се премести; и нищо няма да бъде за вас невъзможно" (Мат. 17:20).

Вярата е потребност за човешката душа - сила, която поддържа и одухотворява нашия живот. Според свети апостол Павел вярата е "жива представа на онова, за което се надяваме и разкриване на онова, що се не вижда" (Евр.11:1). Тук става дума за религиозната вяра - за вярата в Бога като абсолютен Дух, като Творец на всичко, като висш Разум и Промислител. Тази вяра ни дава сила, опора, утеха, радост, светлина, надежда и спасение.

Днешният разказ за изцеряването на бесноватия момък е предаден от тримата свети евангелисти - синоптици (Мат. 17:14-23; Марк. 9:14-29; Лук. 9:37-42). Евангелистите Марко и Лука допълват евангелист Матей с някои твърде интересни подробности. Отнася се за един наистина тежък случай на заболяване, за едно момче обхванато от бяс. Свети евангелист Марко предава по-пълно проявите на болестта – момчето било обхванато от ням дух. Където и да го хванел, духът го тръшкал и момчето се запеняло, скърцало със зъби и се вцепенявало. Свети евангелист Лука ни дава още някои подробности – бесноватото момче крещяло и се гърчело. Очевидно, в случая имаме проявление на демонична сила, която е овладяла нещастното момче, разстроила психиката и физиката му и се изявила в симптомите на съвременната епилепсия. Но по всичко личи, че причината на заболяването била външна – детето било обсебено от бяс, от нечист ням дух. А и самият начин на изцеление потвърждава това. Болният бил излекуван не чрез средствата и начините на тогавашната медицина, а чрез силата Божия. Иисус Христос запретил на нечистия дух и му казал: "Дух неми и глухи, Аз ти заповядвам: излез из него, и не влизай вече в него" (Марк. 9:25). Така Господ изцерил момчето и го предал на баща му (Лука 9:42).

Братя и сестри, случаят с чудесното изцеряване на бесноватото момче поставя пред нас въпроса за силата и възможностите на вярата. Вярваме ли в Бога и в Неговата всесъвършена сила? И ако вярваме, как вярваме? Защо Бог не изпълнява молитвите ни? Защо искаме, а не получаваме? Поради нашето неверие и защото зле просим (Як. 4:3). Защото нашата молитва не е била отправена с твърда, силна и несъмнена вяра! Вяра, молитва и пост – това са най-силните, най-ефикасните оръжия срещу "поднебесните духове на злобата" (Еф. 6:12), срещу болестите и изпитанията. Затова нека се въоръжим с тях, за да можем да устоим "против дяволските козни" и нападения (Еф. 6:11) и чрез силата на вярата си да постигнем спасение. Амин!

В рубриката "Съвременна Библия" –тази седмица полицейските власти в Париж откриха и конфискуваха рекордно количество райски газ – цели 15 тона. Макар и някак неуместно, името на този газ говори за онази наша неудовлетворена нужда – нуждата да живеем в рай. Може би го разбираме различно, но идеята за рая е в главата ни. Там имаме мечта, но подобно на райския газ тя се изпарява. Има ли рай, който да спечелим и никога да не изгубим? Рай, който няма да се изпари? Добрата вест е, че има!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41