Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 август 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Тежкотоварният трафик ще бъде спиран поетапно по паркинги из цялата страна, за да няма струпване около Видин и Русе. Това съобщи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. По-късно от Камарата на автомобилните превозвачи в България предупредиха, че обявените от МВР мерки срещу струпване на ТИР-ове при Русе "задълбочават" проблема, защото ще създадат струпвания на още точки във вътрешността на страната и ще се увеличи рискът от престои за неопределено време на камиони с бързоразвалящи се стоки. От Камарата смятат, че неглижирането на проблема представлява сериозна опасност за безопасността по българските пътища.

Заради високите температури доброволци към Областния съвет на БЧК - Видин ще раздават безплатна минерална вода на водачите на автомобилите и пътниците, изчакващи на входно-изходната артерия на града от утре. В близките дни ще бъдат поставени допълнително три мобилни химически тоалетни - при ТЕЦ-Видин и отбивката след моста на "Чобан кюприя", посока гр. Дунавци. 


Подготовката за изборите върви по план. Засега няма сигнали за купуване на гласове, но в аванс се наблюдават тези лица, за които има данни, че участват в подобни практики. Това това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев след днешното правителствено заседание. 

237 избирателни секции са образувани на територията на област Видин за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври със заповеди на кметовете на 11-те общини. Най-много ще има във Видин- 121, а най-малко- в община Бойница, където ще гласуват в общо пет секции. Със свое решение Районната избирателна комисия определи секционните избирателни комисии за секциите с до 500 избиратели да бъдат седемчленни, а тези с над 500 избиратели ще имат по 9 члена.

Монтана е с нов заместник областен управител, съобщиха от администрацията. Със заповед на премиера Гълъб Донев за заместник областен управител на Областна администрация - Монтана е назначен Кирил Делев, освободена  е заемалата досега длъжността Латинка Симова. Делев бе един от двамата заместник областни управители в периода юни 2021 г. - януари 2022 г. Завършил е Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Ръководил е Държавен фонд ,,Земеделие", бил е заместник изпълнителен директор в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. 

Областният управител на Монтана Валери Димитров ще издаде заповед за забрана на предизборни прояви в държавни структури. Това стана ясно на работна среща с представители на ведомствени териториални структури в региона. Срещата се проведе във връзка с предстоящите избори за народни представители и задачите, които институциите трябва да изпълнят и решат възможно най-бързо. Много от спешните за решаване задачи са свързани с водоснабдяването в десетте общини, които са членове на асоциацията по ВиК. Най-проблемните райони са три села в община Бойчиновци - Громшин, Кобиляк и Бели брег, село Крива бара в община Брусарци и село Долни Цибър в община Вълчедръм, с тежки проблеми е и Лом. До петък ВиК Берковица трябва да представи справка за задълженията към дружеството в Монтана. Да се засили контролът по спазване на трудовото законодателство в частния сектор и конкретно при сключването на трудови договори, както и да се следи за изпълнението на противоепидемичните мерки, поиска още Валери Димитров. 


Експерти от екипа на омбудсмана Диана Ковачева участваха в изнесена приемна и консултираха граждани във Видин. Хората споделят различни проблеми, обясни Айсун Авджиев- главен секретар на обществения защитник:


Ръководството но БСП призова напусналите видинската партийна организация членове да подадат оставки и като общински съветници. Филип Попов, член на Националния и Областния съвет на БСП. Групата на БСП в местния парламент във Видин е от 8 съветници. Само един от тях не е прекратил членството си в социалистическата партия, обясни Борислав Василев, вече бивш заместник-председател на Общинската организация на БСП. Очаква се в Общинския съвет във Видин да бъде регистрирана нова група, съставена от напусналите БСП.

От днес до 25 август ще има прекъсвания на електрозахранването в части от общините Монтана и Берковица, съобщиха от Електроенергийния системен оператор. Изключванията се налагат заради неотложен ремонт на електропровод “Боровци“.


Ремонти се извършват и в двете ленти по участъците Кула - Коста Перчево (от 1-ви до 11-ти км.) и Грамада - Срацимирово (от 19-ти до 23-ти км.), съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". По време на строителните работи движението за моторни превозни средства (МПС) до 5 тона в двете отсечки ще се осъществява в лентата, в която не се работи. 


75 са новите с COVID-19 в Северозапада. Най-много са в област Враца- 30, 28 в Монтана и 17 във Видин.


За пореден път местност край мездренското село Царевец е замърсена от биоцентрала. Проблемът е от години, но до момента не е открито решение. В Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца, е постъпил сигнал на електронната поща. Сигналът бил относно нерегламентирано изхвърляне на постферментационен продукт от биоцентралите в село Царевец.


20% от българите не са чели книги през последната година, показва проучване на Асоциация "Българска книга". Голяма част от анкетираните нямат нито една книга в дома си. Най- слаб е интересът в групата между 15 и 30 години, каза в "Посоките на делника" Десислава Алексиева от Асоциацията. Влиянието на интернет и новите технологии е главната причина младите хора да не четат книги, показа анкета на Радио Видин. Най- активно четящи книги са хората между 40 и 60 години, показва проучването на Асоциация "Българска книга". 

От днес фирмите, желаещи да представят своята продукция на Видинския панаир, са започнали да разполагат щандовете си, съобщиха от Община Видин. Над 60 фирми от цяла България и от съседна Сърбия ще участват в традиционното изложение на територията на бившето военно поделение край замъка "Баба Вида". 


Кула ще отбележи духовния си празник на 19 август. Тържественото честване ще започне с празничен водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от Видинския митрополит Даниил в 10.30 часа на площада в града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34