Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниски добиви от пшеница отчитат в Монтанско, няма надежда и за слънчогледа

Снимка: Радио ВИДИН


Липсата на сняг и почвена влага са причина за по-ниските добиви в Монтанско. От 300 до 500 килограма на декар пшеница са добили земеделците в община Монтана. Това каза в "Земята, която ни храни" председателят  на монтанския съюз на зърнопроизводителите Веселка Василева. Тя определи стопанската година като тежка и несигурна и очерта основните проблеми в сектора:

"Наблюдаваме една цикличност на зима без сняг, а без сняг няма качествена реколта. Липсата на сняг изигра най-важна роля за насажденията... В полето почти не капна дъждец, затова специално житата се развиха ниско, когато трябваше да братят, беше сушаво, на места се е получило изгаряне на горната част на класа... В община Монтана добивите са от 300 до 500, много рядко над 500 кг. от декар, зависи от състоянието на почвата..."

По-добри са добивите при ечемика, но заради засушаването през юли проблем има и при посевите със слънчоглед: 

"Юли месец също беше сушав, питите са изключително мънички, самият слънчоглед- изгорял и едва ли ще чакаме нещо добро от него. За царевицата нямам наблюдения, но като цяло това е картината за културите- въобще не е добра..." 

По думите на Веселка Василева безмитният внос на зърно от Украйна допълнително утежнява ситуацията, проблем са и високите цени на семена, торове и препарати. Високите цени на торовете са попречили на стопаните да внесат необходимите норми, това е довело и до по-ниските добиви. 

За земеделците се очертават несигурни години. Промяната в климата, политическата ситуация, липсата на работна ръка, високите цени на горива, семена, торове и препарати, несигурната цена на продукцията- всичко рефлектира върху работата им. Не е за пренебрегване обаче и изтощаването на почвата, за което трябва да се мисли отсега. Природата ни дава, но всеки един от нас може да помогне, казва Веселка Василева: 

"Природните и климатични условия стоят в основата на земеделието. Това донякъде зависи и от самите нас... Имаме варианти... нещата са прости, но недостатъчно се действа по отношение на климатичните условия... Малко се иска, природата е благосклонна към нас, просто малко трябва и ние да й помогнем, иначе всичко е до време... "

Като пример Василева посочи почистването на затревясали, необработваеми площи и засаждането им с дървета, почистването на самоизрасли плевели и туфи по нивите, разпръскването на естествена тор по полетата:

"Ето ти го хумусът в почвата, достатъчно е малко човек да помисли, да се върне назад в историята на земеделието, за да се подпомогне... Всеки може да допринесе, постепенно се случват нещата, но в момента се само в позицията на консуматори. Това от година на година изтощава- и почвата, и природата..." 

Трябва да спрем да бъдем само консуматори и да се погрижим за природата, за да ни служи още дълго време. Добре е всеки един от нас да се замисли, докато не е станало прекалено късно, призова  Веселка Василева, председател на монтанския съюз на зърнопроизводителите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00