Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куклен театър за децата в Мездренско

Снимка: Куклен театър Мале Мале

Куклен театър "Мале-мале" ще изнесе представления пред деца в Мездренско. Турнето на артистите е в четири последователни дни и започва от Ослен Криводол на 25.08. от 18:00ч. в двора на кметството. Децата ще могат да гледат авторската постановка "Концертът на куклите". Всичките представление са безплатни. А идеята е децата в малките населени места да могат да се докоснат до магията на куклите, обясни за Радио ВИДИН актьорът Коле Китанов от трупата на театъра:

"По-малките села се обединяват. Те имат ангажимента да си организират транспорта на по-малките села, да се съберат примерно две, три села в едно, да закарат децата и да гледат. Ще играем заглавие "Концерта на куклите", което е лично наша драматизация, лична наша идея, не е по някакъв автор, който го е направил, наше авторско. Едно представление за малки и за големи, в което представяме най-различни системи кукли и всички от тези системи кукли отделно имат своите номера, своите танци, своите етюди. Има си водещ на шоуто  "Концерта на куклите" и така протича цялото представление. Накрая завършва с едно танго-фурор с най-големите и най-красивите кукли. Ще има кукли ръкавични, ще има кукли явайки, такива, които са на пръчки, ще има кукли импровизирани, ще има кукли на конци... Чувството е уникално, когато играеш в такива малки села, защото в София започва да се усеща едно пренасищане от репертоар, от предлагане на представления и подобни продукти. Като отидеш някъде настрани, там, където не е обичайно всяка седмица да има театър, възприятието от тяхна страна е някак си много по-дълбоко, много повече се вживяват, много по-искрено се радват и така заразяват и нас с една много по-хубава, по-позитивна енергия. Случва се даже, понякога за някои от децата това да е първото представление в живота, което е гледал и очите му остават приятно широко отворени дори и след представлението... Нека да има една изненада за публиката, какво още ще има в представлението и как ще изглежда цялото нещо, за да има една тръпка, с която да дойдат и да видят представлението."

След Ослен Криводол турнето ще продължи на 26.08. в Моравица в двора на училището от 18:00 часа. На 27 август постановки ще има на площадите в Мездра и в Царевец, съответно от 11:00 и от 18:00 часа А на 28.08. трупата ще гостува в Зверино отново от 18:00 часа. При лошо време представленията ще са в местните читалища.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24

Как Северозападно държавно предприятие- Враца ще помага за възстановяване на лешоядите

Консорциум с участието на Северозападно държавно предприятие /СЗДП/ - Враца ще изпълнява редица дейности за възстановяване на популацията на черните и брадатите лешояди в България. Ивайло Ангелов е координатор на проекта от страна на СЗДП. Водещата организация са "Зелени Балкани", които имат традиции в работата по възстановяване на видове...

публикувано на 27.06.24 в 16:18

Първото екоучилище във Враца е "Никола Войводов"

СУ "Никола Войводов" стана първото екоучилище в град Враца. Учебното заведение получи зелен флаг- символ за отлични екологични показатели. Главният учител Дафина Сарафска разказа, че през годините са се включвали в подобни инициативи, свързани с опазване на околната среда и това са дейности, които децата вършат с желание. "До финала на..

публикувано на 27.06.24 в 16:08