Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселка Тодорова: Обичам да улавям истинските емоции на хората!

Снимка: Радио ВИДИН



В световния ден на фотографията ще ви срещнем с едно момиче, за което фотографията е страст. Докоснала се отскоро до това изкуство, 21-годишната Веселка Тодорова от Видин, обожава новото си хоби. Въпреки, че е завършила средното си образование със специалност "Икономика и мениджмънт" и предстои да се дипломира като архитект, тя открива, че притежава в себе си голяма доза артистичност, която иска да изрази, чрез фотографиране на различни моменти и хора. 


"Всъщност по фотографията ме запали един мой приятел. Той се занимава много по-професионално, снима кръщенета, семейни балове. И покрай него, показвайки ми снимките, колко са хубави, колко приятна емоция запечатва на тях, реших, че и аз искам да опитам нещо подобно и много ми хареса." 


Веси не е взимала никакви уроци по фотография, но черпи много ценна информация от видеа в YouTube.


"Изцяло самоука, разбира се с голямата помощ на интернет. Много е хубаво, че живеем в такова време, където има от толкова много места, от които да черпим информация и това много помага."


Портретната и архитектурната са сред любимите фотографии на Веси. Като целта ѝ за напред е да се замива по-професионално и с продуктова фотография. 


"Фотограф, който се занимава с продуктова фотография, прави снимка на съответния продукт, като го представя по възможно най-добрия начин. Светлината е много важна и като цяло атмосферата, по какъв начин ще сложиш продукта. Но много важна тук е и обработката, разбира се."


Веси умее да борави с фотошоп и това е един от любимите ѝ моменти - да обработва снимките.


"Изкарала съм и курсове, които са по основи на графичния дизайн и конкретно работа с фотошоп. Много ми е интересно. Програмата има много неща, които може да се правят на нея и тепърва имам да откривам нови и интересни..."


 До този момент Веси не е снимала в студио. Всичките и фотоси са направени навън:


"Винаги трябва да се съобразяваш със светлината, която е навън. Не се получават хубави снимки, да речем, на шарена сянка. Винаги трябва да комуникираш с моделите, които са с теб, да им казваш под какъв ъгъл да застанат, за да е добър крайния резултат, както за фотографа, така и за модела."


Модната фотография определено харесва на младата фотографка:


"Обичам също така и да експериментирам, да пробвам нови неща... Най-често правим различни тематични фотосесии с приятели, като за сега най-интересните са били - фотосесия с народна носия, с която помогнах на един приятел да участва в конкурс. Снимали сме и малко по-интересни и нереалистични неща - имахме фотосесия с моите приятели, които са преоблечени като елфи, с острите уши и малко по-интересни костюми, където снимките наистина стават като сцена от филм."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Съборът на

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега, но очакваме да..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10