Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скоро пускат и зарядните станции

Електромобили вече и във Видин

Високите цени на горивата карат все повече шофьори да заменят автомобилите си с електрически такива. Освен нисък експлоатационен разход, електромобилите нямат нужда от обслужване и са екологични. 

Венцислав Димитров от Видин е собственик на електромобил от близо две години. Споделя, че разходът за 150 километра е около 2 лв. Все пак освен предимства да шофираш кола с електрически двигател, има и недостатъци. Пробегът е сравнително малък, с едно зареждане на батериите могат да бъдат изминати около 150 км., разказва Венцислав:

"Предизвикателството на електромобила е да свикнеш на неговия характер и след това той ти служи много добре. Пробегът- преминава само някакви 150 км. лятото, а зимата някакви 120 км. Начинът на шофиране, при електромобила почти не се налага да натискаш спирачка. Тъй нареченета система КЕРС, която рекооперира и връща енергия, тя самата спира, използваш двигателя за спирачка... Предимствата са ниския разход, ако не смятаме инвестицията... Нямам обслужването, което има при нормалната кола, няма ремъци, няма свещи, няма масло, само антифриз, обслужвам на 60 000 км. Това е охлаждащата течност, нищо друго повече. Безумно евтино е... Във Видин при регистрация на колата 50 % отстъпка от еко такса съм ползвал, в Общината нямам такса и мога да паркирам навсякъде в "синя зона"... Недостатъци, тук единствената особеност е, че е необходимо да си направиш сметката до къде можеш да стигнеш и кога да се дозаредиш. Тоест от тук стигаме до Монтана и на Монтана е хубаво да се дозаредим, защото не може да стигнем кой знае колко по-далеч след това. Примерно, правиш си сметка, че ако стигнеш до Белоградчик, а след това ще се върнеш, няма никакъв проблем, стигаш до Кула. Цяла Видинска област се обслужва с една 20-киловатова батерия..."

За да зареди батериите на електромобила, Венцислав използва ток за битови нужди от своя гараж. Пълното зареждане отнема няколко часа, а при публичните зарядни станции, които са с прав ток, времето за зареждане се съкращава значително:

"Ползвам домашен ток вкъщи, който на нощна енергия е малко над 10 ст. Тоест аз се возя днес 150 км. за два лева. Електромобилът се зарежда за 8 часа, докато спя. Вкъщи се прибирам, включвам го в контакта докато спя и сутринта като стана вече мога да изминавам 150 км. То извън гаража с един разклонител, с най-обикновен щепсел. Когато искаме да зареждаме по-бързо, тогава вече използваме публичните зарядни станции, които вече във Видин са 5 ако не се лъжа, 2 публични, които може да се ползват на прав ток. Там спокойно може една 50 киловатова батерия за 1 ч. да я напълниш до 80 %. Хубавото на тази батерия е, че винаги може да я дозаредиш като телефона... Колата е почти безшумна, по-скоро лятото е шумна от климатика, който работи... Малко е неудобно това, че е безшумна към хората, които се движат, защото обикновено трябва да им подадеш сигнал... "

Общо 17 са регистрираните електрически автомобили и мотоциклети във Видин, отговориха на наше запитване от Общината. Попитахме още: 
Колко зарядни станции ще бъдат изградени в града?
На каква стойност са?
Къде ще са разположени те?
Кога се очаква да заработят?

Получихме писмен отговор, който гласи: "Зарядните станции за електромобили, които наскоро бяха монтирани, са частна инициатива и инвестиция. Фирмата има подписан договор с Община Видин за наем на съответните заемани площи. С решение на Общинския съвет са определени местостоянките на станциите. Местоположението е съгласувано с всички държавни институции. Издадено е Разрешение за поставяне на станциите от гл. архитект на Община Видин. Те са общо 5 на брой. 
Разположението им е както следва: 
2 бр. на паркинга на хотел "Бонония", гр. Видин;
2 бр. на паркинга на ДКЦ 1, гр. Видин (бившата Поликлиника), откъм ул. „Димитър Цухлев“;
1 бр. на Автогара - Видин.
Очакванията са зарядните станции за електромобили да заработят в началото на септември т.г.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48