Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Оряхово празнуват

6
Снимка: Радио Видин

С тържествена сесия на Общинския съвет, изложба, дефилир на духови оркестри и концерт дадоха старта на панаирните дни в Оряхово. В програмата днес ще има детски пленер, дефилир на духови оркестри и концерт на певицата Ивана от 21 часа на площад "Дико Илиев".

С водосвет бе пусната новата общинска фирма за обществен превоз в община Оряхово през вчерашният ден. Тържествената церемония стартира в 10 часа на централния площад с духова музика. Така кметът Добрев сбъдна мечта на хората в региона - да имат обществен превоз, който е общинска фирма - Общинско предприятие "Автотранспорт Оряхово 2022".

Градоначалникът припомни, че новото начало е връщане на жителите на Оряхово и селата към нормалността, която е била нарушена преди около 2 години, когато жителите на крайдунавския град и общината са били оставени без обществен превоз. Съвсем скоро линиите до София и Враца ще бъдат допълнение към графика, по който ще се движат новите и модерни микробуси на общинското предприятие. 

"Искрено се надявам, това да е само началото и в следващата година или две, това общинско дружество, което беше създадено с решение на Общински съвет Оряхово, да разшири своята дейност и да може абсолютно всеки гражданин на общината да ползва хубав, бих казал дори луксозен превоз, на конкурентно ниска цена", каза Росен Добрев.

На тържествена сесия в Оряхово провъзгласиха трима души за почетни граждани - Никола Светославов, кмет на Община Оряхово /1975-1981 г./, Енчо Димитров, майстор на спорта по шахмат и Кузман Кузманов, диригент на духовия оркестър към Народно читалище "Надежда 1871" от 1988 до 2020 г.

С почетния знак на Оряхово бяха удостоени: Лидия Шернина – дългогодишен лекар в оряховската болница, Михаил Кулешов, виден културен деец и театрал и Ангел Мановски – ученик на Дико Илиев и музикант в духовия оркестър.

Панаирните дни продължават и утре с Балканска вечер, с участието на ансамбъл "Трандафил" от Румъния, "Мистик бенд" Сърбия и др. Събитието е от 19 часа на площад "Дико Илиев"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00