Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 23 години от смъртта на Андрей Чапразов

Снимка: https://lupa.bg/

На днешния ден се навършват 23 години от смъртта на актьора Андрей Чапразов. Българският театрален и филмов актьор е роден на 16 февруари 1920 г. в  град Оряхово. Като малък учи цигулка, три години е в Семинарията, след това три години следва в Музикалната академия при проф. Владимир Аврамов, но и това не завършва, защото Георги Стаматов го приобщава към театъра. Под негово давление изкарва театралната школа към Народния театър и през 1944 г. за пръв път застава на академичната сцена. 

В края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век Чапразов работи в театрите в Силистра и във Видин. Идвайки във видинския театър в началото на 80-те години, взема със себе си младия тогава актьор Божидар Даков. Към момента Божидар Даков е доайен на Видинския драматичен театър, изкарал на сцената му над 40 години, без прекъсване. Помня го откакто бях дете, живеехме в един блок в София, каза Даков за Радио Видин и се върна назад във времето в спомена си за познанството с Андрей Чапразов:  

"След години случайността ме срещна в Силистра с него и имах удоволствието вече като професионален актьор да играя с него, почти два сезона... В три, четири постановки играх с него и след това той беше човекът, който ме препоръча и ме доведе във Видин, във видинския театър. Тук работих един сезон с него... Много богата душа, страхотен човек, страхотен... Той работеше с всичко - всяка негова фибра, част от тялото - всичко влагаше в работата си. И изключително чувство за хумор, което го прилагаше и му помагаше много в работата... Това беше голям празник за видинската общественост".

"Аз съм от малцината щастливци, които бяха ученици на такива гиганти на българския театър като Николай Осипович Масалитинов, Георги Стаматов, Николай Лилиев, Димитър Митов, Владимир Трандафилов“, споделя актьорът. 

Чапразов е артист в Радиотеатъра и е един от създателите на този жанр. Той има многобройни изяви в киното, телевизията, радиото, създава театъра на поезията и естрадата "Трудов фронт". Участва в над 130 постановки и над 50 филма. Като христоматийни остават ролите му на маркиз Поза от "Дон Карлос" на Фридрих Шилер, Сирано дьо Бержерак от едноименната пиеса на Едмон Ростан, Меркуцио от "Ромео и Жулиета" на Уилям Шекспир, незабравимите превъплъщения в пиеси на Ибсен, Толстой, Чехов, Гогол, Вазов, Йовков. В Радиото оставя над 500 записа с изключителния си глас. 

Андрей Чапразов си отива от този свят на 23 август 1999 година, когато е на 79 години.

Повече по темата, както и автентичен запис с гласа на Андрей Чапразов, запазен в Златния фонд на БНР, чуйте в прикачения файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00