Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 12 път ще се проведе традиционната BAG среща

Приключенци се събират на среща във Фалковец

3
Снимка: balkanmotoadv.com



Любители на пътешествията с мотори се събират край Белоградчик, за да се потопят в атмосферата на приключенията. От днес до 28 август във Фалковец ще се проведе първия по рода си BAG fest

Балкан адвенчър груп е съставена от хора с общи интереси, сред които и любовта към моторите и пътуванията. В продължение на 4 дни фокусът на събитието на българските приключенци ще е 
за всички, за които пътят е повече от начин на придвижване, каза за Радио Видин Георги Георгиев председател на Балкан адвенчър груп (БАГ):

"Събитието, което ще проведем, е първо по рода си, макар, че до момента сме имали 12 срещи. Самото събитие в момента, което правим вече, е озаглавено "BAG fest", защото разширяваме формата". 

Тазгодишното издание на събитието ще включва много нови неща, като презентация на различни видове мотори от собственици.

"Не всеки има възможност да види и чуе от първо лице за какво става въпрос. Може да задава своите въпроси и по този начин да добие реални впечатления не само от рекламите, а от хора, които наистина притежават определен вид мотор".

Другото интересно и различно тази година е, че ще бъдат разказвани истории от хора, които са пътували по интересни места и ще споделят своя личен опит. Един от акцентите ще бъде Африка. 

"В България до момента, доколкото зная, мисля че три групички са минавали през Африка, ще има представители и на трите групи...Това е една екзотична дестинация, ще бъде интересно да видят и чуят, тъй като ще има и мултимедийно представяне, как се случва всичко това, тъй като наистина е тежко занимание".

Самият Георги Георгиев е прекосил Африка.

"Африка е един друг свят...Като се тръгне от култура, география, политическо положение, дори природните явления са много по ярки. Там например за първи път ме удари мълния на мотор, това е нещо немислимо. Дъждовете са все едно влизаш във водопад, жегите са страхотни, теренът е много странен. Някои държави са във военно положение, на нас ни се налагаше да караме във военни конвои, през джунгли. Дори небето е различно, ако погледнете там съзвездията, са съвсем различни".

В петък (26 август), организаторите са подготвили два варианта за любителите на разнообразните разходки - с офроуд елементи, по красиви места. От желанието на сформираната група ще зависи кой от вариантите ще изберат.

В събота 27 август най-голямата новост ще бъде т.нар. адвенчърска игра, която са кръстили BAG Еxplorer

"Каква беше идеята на това нещо?! Събитията, които провеждаме, срещите обикновено са в различни региони от страната, тъй като аз съм от Видин, регионът ще бъде Видинска област. Идеята тук е хората, когато дойдат от цялата страна и от други държави, да се запознаят с богатствата на един определен регион в България. Да видят природни забележителности, културно-исторически паметници, местен бизнес, дори- имаме винарство и т.н., просто да се запознаят с някои неща, които няма как да видят, докато преминават по шосето или ако няма някой местен, който да ги насочи и да им покаже това нещо".


Вечерта ще завърши с традиционните вече викторина, томбола, награждаване на "победителите" в играта и волно-спонтанна програма във формат песни, танци и различни истории. 

По идея на Иван Еленков, приятел на организаторите, който се е завърнал от чужбина, но живее в района, по време на БАГ феста ще бъде организирано почистване на Стакевската река, която минава в близост до мястото на събитието. Добре дошли са и всички, които не участват във фестивала, а организаторите ще се опитат да ангажират за съдействие и общинските власти. 

"Смятаме, че опазването на природата, е едно от основните задължения на човека и ще се радваме, ако дадем добър пример. Хубаво би било това да се превърне в традиция, за всяко място което посещаваме".


Повече информация може да намерите тук : balkanmotoadv.com    facebook.com 

Чуйте цялото интервю в прикачения файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Съборът на

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега, но очакваме да..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10