Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището във видинското село Буковец с нова придобивка

Снимка: Радио Видин

Читалището във видинското село Буковец вече има собствени сгради, в които да извършва дейността си. Досега то се помещаваше в сградата на кметството и не притежаваше собствен сграден фонд. Сега читалището е собственик на сграда в центъра на селото, в която е имало магазин и сладкарница навремето, както и съсобственик на познатите в селото сгради като "Клуб на пенсионера" и "фурната". Идеята е на кмета Венцислав Кирилов и на секретаря на читалището Вероника Атанасова. Имуществото е прехвърлено от местната Потребителна кооперация "Изгрев" безвъзмездно, обясни Венцислав Кирилов, който е и председател на Народно читалище "Просвета-1925":

"Тъй като сградата, която придобихме се намира на центъра на селото и виждахме, как започна да се руши и да пустее, със секретарката на читалището Вероника Атанасова, решихме да проведем разговор с председателя на кооперацията, тъй като сградата е собственост на Потребителна кооперация "Изгрев". Проведохме разговор с председателя Иван Десев и споменахме нашето виждане и желание, дали ще можем да придобием собствеността на сградния фонд. Като казвам сградния фонд, имам предвид 3 обекта. Единият обект е бившия магазин, който е 100% собственост на кооперация "Изгрев", а другите два обекта - 44% от бившия ресторант на селото бяха собственост на кооперацията съвместно с Община Видин и бившата фурна 43% съсобственост на Община Видин. Той каза, че сградите ще ги дари на кметство Буковец. Ние му казахме, че не искаме на кметство Буковец тъй като, ако дарят сградите на кметството, отиват направо в Община Видин собственост и затова му предложихме на читалището. Той каза, че ще проведе събрание. Проведе събранието и ни каза, че всички членове на кооперацията са съгласни да дарят имуществото на читалището, но тъй като няма нотариални актове за сградите, се наложи и ние да проведем едно събрание на членовете на читалището, за да им разясним за какво става на въпрос. Всичко опира до пари и парични средства. Кооперацията нямаше парични средства. Проведохме събрание и всички членове бяха съгласни да отделим средства и да изготвим нотариални актове на кооперацията и след това да ни дари тази собственост. Така и стана. В продължение на една година се сблъсквахме с бюрокрацията и днес вече можем да кажем, че сме горди собственици. Сега имаме желанието да преместим читалището в бившата сграда на сладкарницата. Тъй като в селото нямаме салон, мислим на втория етаж, на магазинът където е, да обособим салон, където да може самодеен танцов състав "Буковче" да водят своите репетиции. Също така имаме идеята в този салон и в сградата, която е "Клуба на пенсионера" да направим един етнографски музей, също така и ретро музей от близкото минало, като разбира се, за това ще искаме и съдействието на жителите на селото."

Читалището е спечелило и проект по Национален фонд култура за над 13 хиляди лева, за съхраняване традицията и обичаите на селото, озаглавен "Любителско творчество". Самодейците към читалището се чувстват горди от новата придобивка, сподели секретарят Вероника Атанасова:

"Чувстват се горди, както и аз. Радвам се много за сградите. Горе в салона ще си провеждаме репетициите. Ще имаме по проекта художествен ръководител, който ще ни помага да разучаваме нови хора. Също така имаме идея за детски танцов състав. Средствата ще ни помогнат много да закупим носии за децата .Седем хоротеки сме длъжни по проекта да направим за следващата година на открито или горе в салона над хранителния магазин." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 5 август 2024 година

Над 2000 жители в населени места в област Монтана са на  воден режим . Продължителното засушаване наложи ограничение във водоподаването. Не се изключва в следващите дни и други селища да минат на режим. Спокойна е пожарната ситуация в област Видин, отчетоха на работна среща  във връзка с опасността от възникването на пожари в региона. Това..

публикувано на 05.08.24 в 18:00

Прокуратурата разследва опит за убийство във Вършец

Окръжна прокуратура - Монтана ръководи разследване по дело за опит за умишлено убийство и причиняване на телесни повреди във Вършец с трима пострадали. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на 43-годишен мъж. Той е обвинен, че е нападнал 41-годишна жена в дома ѝ на ул. „Липа“ в града, като ѝ нанесъл прободни рани..

публикувано на 05.08.24 в 16:34

Ремонт ще прекъсне временно тока на села във Видинско

Електрозахранването в селата Бело поле, Белоптичене, Гюргич, Дражинци, Плешивец, Роглец, Ружинци и Черно поле в община Ружинци и село Орешец в община Димово ще бъде прекъснато утре, 6 август, за периода от 07:00 ч. до 11:00 ч., съобщават от Електрохолд България. Причината е реконструкция на електропровод, захранващ подстанция "Белоградчик", която ще..

публикувано на 05.08.24 в 15:57

Здравната инспекция във Видин прави безплатни тестове за ХИВ

Националната лятна АНТИСПИН кампания започва от днес, 5 август и ще продължи до края на месеца. Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Видин обявява „Седмица на отворените врати“ до 12 август, през която всеки желаещ може да провери своя ХИВ статус анонимно и безплатно в имунизационния кабинет на ет. 3, ст. 41-ва в сградата на институцията...

публикувано на 05.08.24 в 15:39
Областният управител на Видин Ани Арутюнян ръководи работната среща за пожарната обстановка в региона.

Спокойна е пожарната ситуация в областта, отчетоха на среща във Видин

Работна среща във връзка с опасността от възникването на пожари на територията на областта се проведе в областната администрация във Видин . Пожарната ситуация е спокойна в сравнение с обстановката в страната, отчетоха представители на отговорните институции.  Небрежност и безотговорност при боравене с огън най-често са причините за възникналите..

публикувано на 05.08.24 в 15:19

Комисия заседава във Враца заради риска от чума по дребните преживни животни

Няма регистрирани случаи на чума по дребните преживни животни на територията на България към момента, това стана ясно на проведеното извънредно заседание на областната епизоотична комисия във Враца , председателствана от заместник областния управител Йордан Димитров. Поводът за извънредната среща на комисията е издадената заповед на..

публикувано на 05.08.24 в 14:59

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

публикувано на 05.08.24 в 14:00