Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви рискове крие ниското ниво на Дунав в разгара на лятото?

5
Снимка: Светослав Цветанов

Безводието, обхванало цяла Европа, започна все повече да тревожи хората, живеещи по бреговата ивица на Дунав през последните седмици. Ниското ниво на реката води до изключителни загуби за корабоплаването. Стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакват в Българо- румънския участък, а прогнозите не са никак оптимистични. Корабособствениците в цяла Европа търпят загуби заради липсата на достатъчно вода в трите най- важни реки- Рейн, Майн и Дунав. Ситуацията по нашата водна магистрала, е тежка, а десетки кораби изчакват на котвени стоянки край бреговете в българо-румънския участък. Ниски са водите и в средното и горното течение на реката, защото няма дъждове във водосборната област и притоците не могат да напълнят Дунав. Преди дни излезе информация, че голямата суша е понижила нивото до такава степен, че са се разкрили останките на натоварени с експлозиви немски военни кораби, потопени по времето на Втората световна война. Какво си спомнят видинчани за нивото на Дунав през годините- попитахме ги в анкета:

"Знам, че тук преди няколко години почти беше спряло корабоплаването. Сега не знам как е, дано да има дъждове и да се понапълни малко. никога не е било толкова ниско нивото, трябва да ни притеснява. Имаше години, когато корабите не пътуваха, защото е ниско нивото. Сега има риба, моят племенник ходи за риба и хваща риба. Нямаше снегове, дъждове нямаше и затова така тази година нивото е ниско. Може би и на "Железните врати" спират водата ... Притеснително е наистина и за напояването и за централата в Козлодуй, на всичко вреди безводието."- коментираха видинчани.

Заради рекордно ниското ниво на река Дунав последиците за всички растения и животни са доста сериозни, особено за влажните зони и водолюбивите птици, които гнездят в тях. През пролетта нивото на реката беше толкова ниско, че не успя да залее влажните зони и езерата и птиците не успяха да загнездят, което е сериозен проблем". Причините за това състояние са комплексни, обясни за БНР Стоян Михов, ръководител на програма "Води" в организацията Световен фонд за дивата природа. По думите му влиянието на ниското ниво на реката е многостранно и заради него са засегнати различни отрасли, сред които са корабоплаването и напояването. Каква е ситуацията към момента с корабоплаването- потърсихме за коментар капитан Тони Тодоров, директор на Дирекция "Речен надзор"- Лом към Морска администрация.

"Определено не са благоприятни условията за корабоплаване. В участъка, за който отговарям са дефинирани четири места, които са проблемни откъм дълбочина и не го казвам със съжаление, а информацията идва от румънските власти, защото те отговарят реално за тях. В момента край остров Богдан Сечен и остров Добрина са двете най- плитки места, които са съответно 1.60 м и 1.80 м дълбочина на фарватера."- поясни капитан Тони Тодоров.

Ситуацията с ниското ниво на Дунав дава отражение и върху екосистемата като цяло. Валентин е дългогодишни рибар от Видин, който в момента е пенсионер, но въпреки това не пропуска ден в който да не е край реката със своята въдица:

"Сутрин излиза, обикновено към 7.00 часа, че е светло, а в 9.00 спря. Привечер пак се обажда, на тези места сме и всяка вечер. Уклей няма, морунаж излиза, някоя бабушка. Сега тук развалиха брега, точно тук дето ловим ние. Тука сме ловили риба по- рано, имаше много риба, но откакто направиха този бряг с тия камъни се развалиха местата ... Това е много вода, не като някоя малка рекичка или язовирче и да е пресъхнало. Вода си има достатъчно, но рибата усеща и бяга на дълбокото, защото е времето е горещо."- разказа Валентин от Видин.


Как глобалното затопляне оказва влияние върху понижаването на нивото на Дунав и можем ли да очакваме и по- трайни засушавания вследствие изменението на климата- потърсихме за коментар Симеон Матев, главен асистент и ръководител катедра "Климатология, изменение на климата, градски климат и агроклиматология" към СУ "Св. Климент Охридски". 

"Ниското ниво на Дунав не зависи от нас, а зависи от мястото, където се формира, а именно в Централно европейските страни в средния участък на реката, където се вливат притоците. Голяма част от притоците в момента страдат от доста сериозна суша в регионите, където формират техните нива. В Алпите миналата зима снегът беше доста по- малко от обичайните. Други притоци също носят по- малко вода от нормалното и това е причината за ниското ниво ... Ние борба с климата не можем да водим, но можем да бъдем по- адаптивни, по- подготвени за тези суши, така че с прилагането на нужните мерки можем поне малко да си облекчим страданията."- каза Симеон Матев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10

Млади хора се заселват в село Трифоново

Съвсем близо до Монтана, само на 7 км, се намира село Трифоново. То е част от Западния Предбалкан. Природата тук е красива. През селото минава и река Шугавица. Къщите са нови, а старите са ремонтирани. Преобладават млади хора. Този процес се наблюдава отскоро. Възрастните, за съжаление, си отиват от този свят. Домовете им, обаче, се заселват от..

публикувано на 21.06.24 в 11:45

Книжните инфлуенсъри - ренесанс в света на литературата

В последните години наблюдаваме един ренесанс в света на литературата , воден от книжните инфлуенсъри , които преобръщат традиционните представи за четене. Тези новатори в света на книгите вдъхновяват не само младите, но и читатели от всички възрасти, създавайки мост между поколенията чрез споделената любов към литературата. Социалните мрежи се..

публикувано на 20.06.24 в 11:20