Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 читалища във Видинско получават допълнителни средства за нови творчески дейности

Снимка: Радио Видин

12 читалища от община Видин ще разширят и развиват творческите си дейности през следващата година със средства, отпуснати от Национален фонд "Култура"Средствата, които се отпускат по програмата "Възстановяване на организации, които работят в рамките на любителското творчество", са за над 100 000 лева. Част от одобрените проекти бяха представени на форум в епиграфския център във Видин. Всяко от одобрените читалища ще получи между 10 и 15 хиляди лева за развиването на любителското творчество, каза Силвана Сюлейман, главен експерт "Култура и изкуство" в Община Видин. 

"12 читалища от община Видин подадоха проекти, като всичките бяха одобрени. Мога да кажа, че 11 от тези проекти бяха разписани в пълно сътрудничество между Община, Регионален информационно-консултантски център "Читалища" и съответното читалище. Смятам, че това наистина е показателен факт за това как се развива нашата мрежа и как Община, РЕКИЦ и читалища работят съвместно. Вярвам, че можем да бъдем пример за всички останали общини в България, защото няма община, от която толкова много читалища са кандидатствали и с такъв процент на успеваемост."

"Създаване и развитие на любителски танцов състав" е проектът, с който кандидатства читалището в село Иново, каза Зорница Кристиянова, танцьор в танцовия състав и член на Народно читалище "Св. Паисий Хилендарски-1926".

"Цели на проекта - възстановяване на танцов състав за автентичен фолклор "Магия" и повишаване знанията и уменията на самодейците включени в него. Популяризиране на любителското творчество чрез организиране и провеждане на заключително събитие "Празник на автентичния фолклор". Развитие на читалищната дейност и разширяване на партньорската мрежа на читалището. Бюджетът на проекта е на стойност от 13 375 лева. Сумата ще се разходва за хонорар на художествен ръководител на танцовия състав, закупуване на традиционни носии за участниците в танцов състав "Магия", закупуване на цървули, организиране на заключително събитие."

Читалището в село Капитановци ще получи средства за проекта "Златно Златорожие". Една от дейностите по него е възстановяване на детския танцов състав, каза Даниела Борисова, секретар на Народно читалище "Самообразование - 1927".

"Насочен към развитието на репертоара на танцов състав "Здравец" и запознаването му с танци от всички фолклорни области на България. Това, което липсва в селото, е детският танцов състав, който в рамките на проекта ще бъде възстановен. Детският танцов състав ще осъществява своята дейност в репетиционната зала в сградата на читалището. Репетициите ще се водят от професионален художествен ръководител, който ще разработи план за работата. Предвижда се да се провеждат занятия два пъти в седмицата, в продължение на 10 месеца, като в последния месец ще организираме концерт, на който детският танцов състав ще покаже резултатите от своята дейност. В рамките на проекта ще бъдат закупени народни носии и цървули за детския танцов състав и цървули за танцов състав "Здравец". В края на проекта ще бъде разработена програма за заключително събитие събор "Златно Златорожие". Ще бъдат поканени минимум още пет състава от региона. Ще бъде представена и кулинарна изложба, типични за региона влашки ястия, както и изложба на клуба по ръкоделия. Стойността на проекта е 10 845 лева в продължение на 12 месеца."

Одобрените проекти са за читалищата в селата Буковец, Гомотарци, Градец, Дружба, Иново, Капитановци, Кутово, Майор Узуново, Синаговци и Слана бара. Одобрени са също и проекти на две читалища в град Видин - "Светъл ден-2009" и „Ахинора-2003". Читалищата ще използват средствата за възстановяване на самодейните танцови състави, закупуване на носии, организиране на хоротеки, фестивали и други дейности свързани с любителското творчество. Някои от читалищата ще наемат и пи-ар специалисти, както и художествени ръководители за танцовите състави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00