Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка от Валенсия: Всичко поскъпва, цените скачат почти всеки ден

Снимка: Милена Димитрова

Кризата е повсеместна - цените на горивата, наемите, хранителни стоки растат непрекъснато. Работа няма и за самите испанците, камо ли за българите. Минималната заплата е 900 евро, а социалната пенсия - 450. Свършиха и парите за компенсиране последиците от пандемията. Това разказва в "Другата истина" Сийка Мудиева от испанския град Валенсия. Тя живее в Испания от 2000 година и ясно усеща разликата от живота днес и този, на който е свикнала в едни по-спокойни и нормални времена преди пандемията и войната.

"Всичко много поскъпна, почти всеки ден се събуждаме с нови цени. Цените масово скачат, а заплатите остават едни и същи. Всичко е много скъпо, а животът стана труден. Минималната заплата тук не е много висока - 900 евро, а това не е много.

Кризата се отрази най-много на хранителните стоки. Горивото скочи, после падна, но цените на храните си остават високи. Хлябът, който си купувам, беше 90 евроцента, сега е 1,30 евро. И това за последните 4-5 месеца. Олиото беше 1,20 евро, после тръгна на 1,40, а сега е 3,50 евро... Зехтинът, тук се ползва много зехтин, той не е скочил. Месото също поскъпна. Всичко поскъпна - и захарните изделия, и зеленчуците. Рибата и рибните продукти са предпочитани тук и винаги са си били скъпи. Въпреки това се купуват, независимо от цената. Наемите на жилищата също много се вдигнаха. Един апартамент, който струваше 300-400 евро, сега е 700 евро и то в квартал, който не е добър за живеене. Става въпрос за квартал, който не е безопасен, в смисъл, където има престъпност и проблеми с една дума. За такъв апартамент 600-700 евро е много. А престъпност тук има. И не само заради бежанците се увеличава. При испанците също има голяма престъпност. Аз работя с хора и виждам доста неща. Работя във фирма за коли под наем и твърдя, че с чужденци се работи по-коректно, отколкото с испанците.

Все по-често си мисля за България. Не ми се остава вече тук. Иска ми се след пенсия да си се върна вкъщи. В Испания пенсионната възраст за жените е 65 години. Тук много българи работят на черно без трудови договори. След време те могат да разчитат на социална пенсия, която тук е 450 евро, което също не е много. На другите българи пенсията, която могат да получат от Испания се изчислява според трудовия им стаж в страната. Те също не са много големи, заради изискванията. Може и да увеличат пенсиите след време, не знам. Но хазната е празна и тук.

Във Валенсия има доста българи. Мъжете най-често работят като шофьори на камиони и в строителството. Жените чистят къщи и работят като сервитьори по барове и ресторанти. Вече не обръщат особено внимание на болните от коронавирус, защото казват, че нямат пари. Дори тестът ти да е  положителен, след като ти спре температурата, вече можеш да отиваш на работа. Дори болничен не ти дават. За младите, които тук са родени или са дошли като ученици, животът е по-нормален. Те продължават или в университет или започват работа по някоя професия. За родителите им обаче е трудно да се реализират тук. То няма работа за самите испанци, камо ли за нас..."


Цялото интервю- в звуковия файл

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48