Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърлец празнува

Автор:
2
Участие на САФ "Калушари" - Хърлец в Международен младежки фестивал град Приморско
Снимка: НЧ "Никола Йонков Вапцаров" - Хърлец

Традиционен празник на Хърлец отбелязват днес в козлодуйското село.  То е сред китните български селца с богата култура и традиции, носещи духа на нашите предци. Селото е известно и със съхраняването на фолклора. Тук правят ежегодна среща на калушарските дружини от Северозапада. Празникът на селото се провежда от много години и със всяка година се стремим да надграждаме, каза за Радио Видин кметът на населеното място Огнемир Симов:


"Празникът се организира от кметството, от читалище "Никола Йонков Вапцаров", с подкрепата на община Козлодуй. Като се стремим да има хубава празнична програма за жителите и гостите на селото. Всяка една година надграждаме, това което съставяме като програма. Тази година програмата ще е доста богата. От три години насам програмата е и с амбицията да събира калушарски групи, но за съжаление те са все по-малко и по-малко. Празникът винаги се приема с радост и очакване от хората".


Калушарите са едни по-непопулярни герои от българската народна митология - това са играчи, изпълняващи ролята на жреци-заклинатели, шамани и лечители. Всяка калушарска група си има водач, който се нарича Ватата. Огнемир Симов е водачът на калушарската група в Хърлец:


"Калуш е един стар обреден танц, който се изпълнява най-често по поречието на река Дунав и е съхранен специално в село Хърлец от много години. Това е танц за здраве и изцеление, който се е играел на Сети Дух. Играе се от нечетен брой мъже, които биват предвождани от водач наречен Ватата. Мъжете са облечени с характерните за нашия район носии - дълга бяла риза, бели панталони, пояс - шарено извезан със цветя - рози, елече, калпак и сандали, на които сандали се прикрепват така наречените шпори, които издават звук по време на танца. Танцът е възстановен през 1965 година и е възстановен така, както са го играли нашите предци - необработен... Характерното също за танца е, че мъжете имат сложен в пояса пелин - билката от която се прави лечебната отварата. Тоест танцът е предназначен да изгони злия дух - калуш, който причинява болест. Навремето калушарите са били канени в домовете на хората да излекуват било дете, било възрастен човек, чрез този обичай, в който те са вярвали. Моите прадядовци са го играли - единият, който е много по-възрастен, когото аз не помня, го е играл тогава, когато са го играли неорганизирано като танцов състав, а са се събирали хора - когато са вярвали на 100 процента. След това другият ми прадядо е един от първите при възстановяването на танца. След това баща ми, доскоро - до преди 3 години, също играеше. Аз съм започнал в танца като "болното дете", след това преминах в редиците на калушарите и след като предишния мъж, който беше Ватата се отказа - сега аз изпълнявам тази роля. Има потомственост, има предаване от поколение на поколение и се надяваме, че това, което ние сме запазили ще остане за в бъдеще".

Тази година празничната програма започва от днес (26 август), като в нея са включени, освен калушарски танци, народната певица Цветелина и певецът Руси Русев, каза председателят на Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров" - Хърлец Таня Младенова:

"В празничната програма ще вземат участие: състав за автентичен фолклор "Калушари" при Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров" - село Хърлец, дамска формация "Аугуста" при Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров" - село Хърлец, танцов състав "Калушари" от село Златия, Майсторите на танца от град Перник и със специалното участие на Цветелина и Руси Русев... От три години традиция в празничната програма е да се проведе среща на калушарските дружини от региона... Те ще изиграят "Калуш" традиционен танц за здраве. Дамската формация "Аугуста" ще изиграе Ганкино хоро, майсторите на танца ще ни представят новата си продукция. Цветелина ще ни зарадва с нейните фолклорни песни, а легендата Руси Русев ще изпее свои песни и общо известни хитове".


Всички хърлечани, които постоянно живеят в Хърлец, винаги с трепет очакват този ден, за да се върнат в село - близки, роднини, приятели и винаги във всяка къща има гости, обясни още Таня Младенова, като допълни, че някога е свирела духовата музика на площада. Хората са се обличали с най-хубавите дрехи - празнично, хващали са се на хоро, веселили са се.

От 10 години програмата е по-разнообразна, за да може да задоволи вкусовете на по-голяма част от зрителите. Всяка година организаторите се стараят да изградят нещо ново, за да е интересно.

Празничната програма започва точно в 19:00 часа на площада пред читалището.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00