Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 август 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Увеличение на цената на водата с почти 1 лев е предвидено в Бизнес плана на ВиК- Видин за новия регулаторен период 2022-2026 г. Предстои документът да бъде гласуван. Закритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране е насрочено за сряда 31 август. 

Необходима е спешна актуализация на бюджета, за да се финансират енергийните помощи, които трябва да разширят обхвата си от 310 000 до 700 000 души и да достигнат поне 1000 лева заради високите цени на енергоносителите. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който прогнозира, че до края на годината инфлацията може да достигне до 18 процента, но после ще забави темпа си, а заплатите трябва да я догонят. Синдикалистът е на мнение, че актуализацията на бюджета за тази година ще има с приемането на този за 2023-та.

Финансовото министерство очаква средногодишна инфлация от 12,6%. В бюджета няма пари за извънредни харчове, единственият начин са икономиите. Въпреки, че в момента има излишък в хазната, той е текущ и до края на годината тя ще е с дефицит от над 6 млрд. лева, заяви служебният финансов министър Росица Велкова и предупреди, че ако не се предприемат икономии в капиталовите разходи и се запазят настоящите политики, залегнали в бюджета, догодина дефицитът може да надхвърли 11 млрд. лева.

На 30 август в 17.00 часа изтича крайният срок за подаване на кандидатските листи от партиите и коалициите за участие в предсрочните парламентарни избори 2 октомври. До момента в РИК Видин са регистрирани 16 партии и коалиции от общо заявените 30.

Заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия и по настоящ адрес подаваме до 17 септември. 

Предстоящият вот се очертава непредсказуем - като се започне от неясната избирателна активност (около 40 %), и се стигне до резултатите за отделните политически сили и броя формации в следващия парламент (от 5 до 8). През последната година гласоподавателите показваха все по-отчетлива умора, апатия, изразяваща се в ниска изборна активност, посочват в анализ от "Барометър България". Не се знае дали тази тенденция ще се запази при комбинацията от геополитическа, енергийна и икономическа криза и все по-отчетливото фрагментиране на обществото. Възможно е натрупалото се напрежение да заведе повече хора до урните в изборния ден. А това ще окаже влияние на евентуалните политически конфигурации в бъдещия парламент. При ниска активност повече партии ще прескочат изборната бариера с по- раздробено Народно събрание, но и с повече потенциални възможности за бъдеща коалиция. Висока активност ще изиграе лоша шега на някои от партиите, които ще останат под чертата, а тези над нея ще трябва да намерят диалог помежду си или изобщо да не излъчат управление. И при двата сценария създаването на стабилно правителство след изборите ще бъде сложно и малко вероятно, се посочва в анализа. 

Леко покачване на новозаразените с COVID-19 в Северозапада отчитат здравните власти спрямо вчера. Общо за трите области са регистрирани 11 нови случая. 

Матури по желание на ученика от септемврийската сесия се проведоха днес. Учениците избираха между 15 предмета. Те са върху знанията от общообразователната подготовка. 

Над 350 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти от Северна България взеха участие в Шестия национален фолклорен фестивал "Белокаменица", който се проведе в мездренското село Царевец. Организатори на културното събитие бяха кметство Царевец и НЧ "Просвета-1928", с подкрепата на Община Мездра.

Православната църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител, известен и като Йоан Предтеча. На този ден се спазва строг пост в знак на участие в страданията на светеца.

Вълчедръм отбелязва 53 години от обявяването на населеното място за град. По-рано през месеца за първи път бе организиран фотоконкурс под надслов "Вълчедръм - минало и настояще". За празника днес и в следващите дни са предвидени множество мероприятия, обясни заместник- кметът на общината Миглена Станимирова. На 31 август е предвидено детско парти със забавна програма с аниматори.

Археологическият парк "Могиланска могила" във Враца ще се превърне в своеобразна сцена за таланти и младежи с изследователски дух. В рамките на инициатива за популяризиране на зелените градски пространства и историческото наследство в археологическия парк на 31 август /сряда/ ще се проведе концерт на открито с участието на самодейци от читалищата в Паволче и Челопек. Програмата ще продължи с кратка историческа беседа за Могиланската могила и арт-ателие. Събитията започват 09:30 до 12:00 часа. Инициативата се осъществява в партньорство с 25 организации от 11 държави от Дунавския регион.

Самодейци от читалище "Надежда -1903" Бойница ще участват на Национален фолклорен събор “Драгиново- 2022“. Проявите се организират от Министерство на културата и ще се проведат на 2 и 3 септември във Велинградското село Драгиново.

На 8-ми септември Берковица ще отбележи своя празник. Градът е избрал Пресвета Богородица за своя пазителка и вече три десетилетия почита като свой ден Рождество Богородично. Община Берковица подготвя богата програма.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30