Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 август 2022 година

Снимка: Община Мездра

65 инфраструктурни обекти, ще бъдат ремонтирани в град Мездра и в съставните села на общината, съобщават от местната управа. Става въпрос за 63 улици, два селски площада, градина за отдих и сцена за обществени мероприятия, детска и фитнес площадки.


За големите инфраструктурни обекти ще бъде платено, увери в интервю за БНР служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той визира АМ "Хемус" - първи, втори и трети лот, както и пътя Ботевград - Видин. "За тях ще бъде разплатено всичко, което е извършено, с приспадане на авансите, които са получили. Това е глътка въздух за тях. Ще е спасение като срокове, за да могат да продължат да работят. Знаете, че не ми беше приятно да открия, че магистралата "Хемус" беше "зазимена", когато трябва да бъде строена.", заяви Шишков и поясни, че в бюджета на АПИ има пари и може да се получи така, че до края на годината те да не бъдат усвоени, защото има предвидени пари за основни ремонти, а няма проекти за такива. Пуснати са и процедурите за зимното поддържане на пътищата.

През юни тази година спрямо предходния месец, при производството на енергийни продукти се наблюдава най-голямо нарастване при електрическата енергия - с 11.2%, а най-голямо намаление е регистрирано при твърдите горива - с 14.8%. Това съобщиха от Националния статистически институт. При доставките на енергийни продукти се наблюдава най-голямо нарастване при безоловния бензин - с 31.8%, а най-голям спад е регистриран при твърдите горива - с 14.8%, докато доставките на природен газ намаляват с 10% на месечна база.

Няма да има таван от 15% за индексация на договорите в строителството, защото този праг отдавна е надвишен. По думите на  министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков проблемът не е свързан само с работата на МРРБ, а и с договори между общини и строителни фирми, както и за проектите с европейски средства, уточни регионалният министър. До края на седмицата Методиката за индексиране се очаква да бъде публикувана за обществено обсъждане. Така ще има яснота за механизма на индексиране и ще могат да бъдат дофинансирани вече започнати строителни дейности. 

Започна асфалтиране на третокласния път от Бяла Слатина до село Горна Бешовица в общината. Ремонтът на отсечката започна от пролетта и след продължително прекъсване е на път да бъде завършен, съобщиха от община Бяла Слатина.


Стратегия за развитие на Северна и Северозападна България обсъдиха водачите за народни представители от Продължаваме промяната от Монтана, Видин, Враца, Плевен и Ловеч. Домакин на срещата бе Монтана. 


ВМРО регистрира листата си в 5-и Многомандатен избирателен район /МИР/ - Видин за изборите на 2 октомври. Водач на листата е актьорът от Видин Петьо Цеков. Включени са кандидати от Видин, Ново село, Кула, Макреш, Брегово. Отговорникът на ВМРО за Северозападна България Красимир Богданов е шести. На второ място е Николай Петров - фелдшер, общински съветник в община Кула, трети е Лъчезар Кръстев - зам. председател на Общинския съвет в Ново село. Следва Ангел Трифонов от гр. Брегово и ТОДОРКА АТАНАСОВА от Макреш.

Демократична България днес регистрира в Районна избирателна комисия- Видин листата с кандидати за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври. Водач на листата е досегашният областен управител Любен Иванов. Амбицията ни е да увеличим гласовете си, за да има Видин народен представител от Демократична България в 48-то Народно събрание, допълни Любен Иванов.


"Хората ще видят основно искреност и честност, това с което сме били познати на обществото в цялото кратко съществуване на ИТН. Ние ще водим позитивна кампания изцяло, но съвсем не очаквам това от конкуренцията и опонентите", това каза пред Радио ВИДИН областният координатор на партията в крайдунавската област Милен Милчев. Сред основните послания по време на кампанията ще е провеждането на референдума, който беше предложен от Слави Трифонов. допълни Милен Милчев.

119 са новите случаи на COVID - 19 в Северозападна България. 23 са новите случаи в област Видин, за Враца са отчетени 52, в област Монтана са регистрирани 44. 


Военното окръжие във Видин е с нов началник. Майор Цветомир Цветанов е назначен за началник на Военното окръжие във Видин, той заменя досегашния ръководител - майор Дамян Кушев. Кметът на Видин - Цветан Ценков връчи поздравителен адрес и пожела успех на майор Цветанов.


Началникът на Районно управление Берковица ще се срещне с жителите на малките и отдалечени населени места от общините Берковица и Вършец, това съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. Срещата с жителите на селата Замфирово, Пърличево, Балювица и Рашовица е на  01.09.2022 г. от 13:00 ч. до 14:00 ч. в сградата на кметството на с. Замфирово.


Униформи ще носят учениците от СУ "Цар Симеон Велики" във Видин по време на официални събития през новата учебна година. Решението е взето от Педагогическия съвет, заедно с Обществения съвет на училището. Учениците сами ще могат да изберат дали да носят отделен елемент или цялостен ансамбъл на униформата. 


13 велосипедисти завършиха успешно 48-часовото си лично предизвикателство по веломаршрута  "Дунав Ултра". Бившият състезател по гребане Богдан Кирчев от Пловдив измина пръв трасето от 700 километра от Видин до Дуранкулак. Той преодоля разстоянието точно за 32 часа. 


Първото издание на Прегледа на военните духови оркестри и духови оркестри от Северозападна България "Кап. Камен Луков Пейнски" ще се проведе в село Копиловци, в петък,  2 септември от 18:30 ч. Организатори са община Георги Дамяново, кметство в Копиловци и местното Народно читалище "Климент Охридски 1928", съобщи кметът на общината Нина Петкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30