Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволец: Пред близките на хората с Алцхаймер липсва ясно очертан път

Снимка: Полина Тодорова

Липсата на информация е един от най-честите проблеми пред близките на хората с Алцхаймер в България. Липсва ясно очертан път как да се справиш, каза доброволецът в Гражданско сдружение Алцхаймер България Лора Любенова. Самата тя започва да помага на организацията, след като семейството ѝ се сблъсква с деменцията и се изправя пред редица въпроси: 

"Към кого да се обърнеш, кои са лекарите специалисти, как да се грижиш за своя близък, как да обезопасиш дома си, на каква грижа можеш да разчиташ, къде да я намериш? Всички тези въпроси, в момента в който семейството се сблъска, има свой близък с деменция, остават без ясно очертан път в България. Ние потърсихме сдружението и получихме подкрепа. Сега много от хората, които се сблъскват с това, се обръщат към сдружението, защото знаят, че самостоятелно е много трудно да се справиш. Сдружението организира и т. нар Алцхаймер кафе, където неформално болногледачи, които са част от семейството, се срещат и споделят за своите трудности с болестта, понеже болестта е специфична и хората, които са болни, не осъзнават какво им се случва, но е много трудно за близките и за болногледачите да се грижат за тях. Така че и в тази посока сдружението оказва може би най-силната подкрепа. Разбира се, сдружението работи с българските институции с цел да изгради системи, които да подкрепят в по-голям мащаб семействата, които се сблъскват с тази болест." 

Алцхаймер е форма на демениця, която причинява проблеми с паметта и опознавателните способности. Обикновено заболяването започва с леко забравяне и объркване и продължава с пълна дезориентация, проблем с разпознаването на хората от близкото обкръжение, като в най-крайните форми хората не могат да разпознаят дори сами себе си, обясни доброволецът и добави:

"Много е важно, когато познаваме такива хора, те да не останат социално изолирани, защото този синдром или това заболяване се предшества от една предварителна депресия. Изследванията показват, че освен физическите фактори за това заболяване има и социални и колкото по-дълго ние сме социално активни и общуваме в обществото с нашите близки, които са по-възрастни, толкова по-дълго ние ще  поддържаме добре и тяхната памет в кондиция" 

В България няма официален регистър на засегнатите от болестта. На базата на изследване в област Варна се изчислява, че най-вероятно са засегнати около 100 000 души. През последните години се разработват все повече програми в тяхна подкрепа, заболяването започва лека-полека да излиза от зоната на табуто, но това все още не е достатъчно, обясни Лора Любенова:

"Все повече присъства разговорът какво да правим ние като общество. На общинско ниво се предоставят все повече дневни грижи за възрастните хора и тези стъпки са прекалено малко, недостатъчно. Второто нещо, което е, че такива програми обикновено имат начало и край, те не са устойчива политика във времето и когато свърши една програма, хората остават на произвола и се чака да стартира следващата, която не се знае дали ще я има, кога и как. Другото нещо е, че хората много често, за да ползват такива услуги, трябва да имат ТЕЛК решение. Много трудно е, когато имаш близък с деменция, да го заведеш през цялата институционална машина, за да получиш ТЕЛК решение. Може би един от основните проблеми е липсата на обучен персонал и той е на всяко ниво - от болногледача до трудовите терапевти. Това е нещо, на което трябва да потърсим решение в дългосрочен план".

Септември се отбелязва като Световен месец за борба с болестта на Алцхаймер. По този повод Гражданско сдружение Алцахаймер България планира информационни кампании, превантивна кампания, ранна диагностика и символично бягане в началото на октомври. Отделно се разработват различни проекти, които насърчават социалното общуване с възрастните хора, подпомагат хората с деменция и техните семейства. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09