Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безплатни ИТ обучения за ученици от видинско

Ученици от 5. до 12. клас могат да кандидатстват онлайн до 2 октомври

Снимка: Телерик Академия

 Нов прием за школите си през учебната 2022/2023 година обяви най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 3-ти до 12-ти клас - Училищна Телерик Академия. Над 2900 деца и младежи ще имат възможност да се обучават безплатно на програмиране и дигитални технологии в 140 школи в 47 населени места. От кандидатите не се изискват предварителни познания в областта на технологиите. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия от днес до 2 октомври.


Обученията ще се провеждат в рамките на 72 часа през учебната година, започвайки от края на октомври, а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи. Програмите в град Видин се реализират в сътрудничество с ППМГ "Екзарх Антим I", ПГ "Проф. д-р Асен Златаров“ и с подкрепата на Cargill и Бойко Караджов, който е съосновател на Payhawk.


Обученията за 5. - 7. клас развиват ключови дигитални умения, а учениците могат да вземат участие в програма "Разработка на игри".


Обученията за 8. - 11. клас подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация, чрез практическа насоченост и модерна програма. Гимназиалните ученици могат да участват в програмата "Уеб програмиране".


От тази учебна година, обученията за 12. клас ще се провеждат само в онлайн формат и ученици от цялата страна могат да кандидатстват за една от три програми – "Дигитални науки", "Разработка на игри" и "Уеб програмиране".

По публикацията работи: Кирил Кирилов
Вижте още

Снимката на 7 февруари 2023 година

Българският Червен кръст  (БЧК) обяви кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия . Помощи се набират и в областните организации на Червения кръст, каза директорът на Областния съвет на БЧК във Видин Цветелина Петрова. Демерджиев във Враца : Готови сме да..

публикувано на 07.02.23 в 18:10

Видинската библиотека получи допълнителни помещения

Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"-Видин получава  три допълнителни помещения заради разширяване на дейността си. Те са частна държавна собственост и се предоставят за управление на културната институция от областния управител след мотивирано искане от ръководството на библиотеката. Помещенията са  с обща площ 80 кв.м. и   се намират на..

публикувано на 07.02.23 в 17:43

Дружество има претенции за над 8 милиона лева към Община Враца

Обявеното в несъстоятелност дружество „ПОНССТРОЙИНЖЕНЕРИНГ“ АД, което има стотици милиони задължения към фирми и служители, е отправило покана за доброволно изпълнение към Община Враца . По данни на местната управа, претенциите са за от 8 433 592,29 лв . Към момента дружеството дължи на местната администрация над 7 милиона лева, както и над..

публикувано на 07.02.23 в 17:06
Кметът на Монтана Златко Живков (вдясно) организира среща на протестиращите за язовир Огоста с министъра на икономиката Никола Стоянов.

Протестиращи в Монтана се срещнаха с министъра на икономиката

Изграждането на плаваща фотоволтаична централа в язовир Огоста няма да навреди на водната флора и фауна, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов на среща с граждани в Монтана , съобщават от общинската администрация. Тя беше организирана по инициатива на кмета на общината Златко Живков в отговор на протеста преди три седмици срещу..

публикувано на 07.02.23 в 16:37

БЧК събира дарения за пострадалите в Турция и Сирия

Българският Червен кръст (БЧК) обяви кампания за набиране на материални дарения в помощ на пострадалите от опустошителните земетресения в Турция и Сирия. Помощи се набират и в областните организации на Червения кръст, каза директорът на Областния съвет на БЧК във Видин Цветелина Петрова. "В момента най-неотложни са нуждите от..

публикувано на 07.02.23 в 16:16

Видински автори издадоха "НеКнигата"

Редакторът в Радио ВИДИН Красимир Каменов - Тоти и видинският съдия Тони Попиванов издадоха съвместна книга със стихотворения и разкази, озаглавена  „Некнигата“ . Част от моите неща са написани  на северозападен диалект, разказа Красимир Каменов . "Появи се на бял свят една книга, замислена още миналата година, но сега ѝ дойде времето..

публикувано на 07.02.23 в 16:09

Цигуларката Лия Петрова ще свири във Враца

Цигуларката Лия Петрова гостува на Симфониета-Враца в концерт от цикъла „Майстори на цигулката“ на 9-ти февруари. Тя се завръща на врачанска сцена в изпълнение на Дж. Виоти – Концерт № 22 за цигулка и оркeстър в ла минор, G. 97. Диригент ще бъде Христо Павлов.  Италианският цигулар и композитор Джовани Батиста Виоти (1755 – 1824) има..

публикувано на 07.02.23 в 15:03