Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Монтана взе участие в национален скаутски лагер

Снимка: фейсбук

Представители на 2 СУ “Н. Й. Вапцаров” Монтана взеха участие в  национален скаутски лагер, провел се в село Раювци в Еленския Балкан. В Монтана до момента не е съществувал скаутска организация, вече е създаден скаутски  клуб "Вълците", който регистриран  към Организацията на българските скаути.


В събитието взеха участие над 60 участници от  седем скаутски клуба. Домакин на лагера бе скаутски клуб "Острец" - Елена. Дейностите на скаутите са предимно  сред природата и  са свързани с екология, оцеляване в природата, лагеруване, спортни мероприятия, благотворителност, международен обмен и обучение. За идеите и целите на скауството разказва учителят по география и икономика Илия Илиев:

"Думата "скаут" в превод означава "разузнавач", в днешни дни това са хора, които са обединени от идеите си за живот сред природата и колективно поведение....Това е движение за младите хора....Ролята на възрастните се състои в това да напътстват младите в реализацията на целите му. Скаутизмът, в стремежа си да създаде добри граждани, се старае да възпитава младежите от четири страни: морално, граждански, трудово и физически...Мисията е "Да създадем един по-добър свят"...Пионерското движение има общи черти със скаутството, идеите на скаутите са взаимствани от съпругата на Ленин... "
 

 Венцислав Валериев е шестокласник, той за първа година участва в подобен скаутски лагер  и споделя своите впечатления:

 "Хареса ми много, учеха ни как да правим морски възли, как да оцеляваме в природата, да се ориентираме по слънцето, правихме тест и аз бях на трето място, получих книга за оцеляване...Скаутите пазят природата, ние изчистихме терена, където ни беше лагерът.."

Скаутският закон гласи:

  1. Скаутът е честен и почтен.
  2. Скаутът е лоялен.
  3. Скаутът е полезен и помага на другите.
  4. Скаутът е приятел на всички и брат на всеки скаут.
  5. Скаутът е вежлив и етичен.
  6. Скаутът е приятел на животните и опазва околната среда.
  7. Скаутът уважава и почита родителите, учителите и водачите си.
  8. Скаутът е весел и с висок дух.
  9. Скаутът е пестелив и опазва личната и обществената собственост.
  10. Скаутът е чист в мислите, думите и делата си.

Повече може да чуете в прикачените звукови файлове.
Вижте още

Да се пазим от духовната прегърбеност

В Десета Неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на свободата, която Бог ни е дал да бъдем синове на светлината, както и чрез това да бъдем и ние светлина .  Днес пред всички нас се разкрива познанието за силата и мощта Божии, които дават  на човека радостта да се изпълва с вяра,..

публикувано на 04.12.22 в 08:00

Екзотична обява: Продава се земя на остров в Дунав

В много страни по света да притежаваш остров или земя на него е популярно или поне не е нещо необичайно. Но в България това звучи малко екзотично. Обява в интернет обаче гласи, че се продава земя от остров в река Дунав край Видин. Той се намира в землището на село Жеглица, успоредно на главния път за Видин. Цветан Стойков  е собственик на парчето..

публикувано на 02.12.22 в 14:15

Ивайло Петков "С река на сърцето" за сериала, киното и театъра

По какво си приличат актьорът Ивайло Петков от Видин и полицаят Ивайло Тенев от сериала "С река на сърцето"?  Отговора ни дава 22-годишният видинчанин, който смята, че той и неговият герой от филма притежават много общи качества - преданост, лоялност, офицерско поведение, леко неловка, но симпатична непохватност, чувство за дълг. Видинчанинът влиза..

публикувано на 02.12.22 в 14:00

Навлизането на чуждиците в българския език - неизбежно ли е?

Чуждиците навлизат все повече в речта ни. Основно те идват от английския език, свързани са предимно с технологиите и социалните мрежи и често нямат съответствия на български. Можем да дадем много примери с новите думи, които са вече част от нашия език през последните години. Навлизането на чуждиците в българския език не е новост и няма как..

публикувано на 01.12.22 в 16:00

Зарибяват с никулденска риба "Дъбника" във Враца

За пета поредна година за Никулден във Враца ще пускат шаран в язовир "Дъбника". Идеята е на местното риболовно сдружение "Заедно за язовир Дъбника".  "Вече стана традиция, каним всеки един, който иска да дойде да пусне, а за тези, които нямат възможност, защото е работен ден, оставят парички, за които закупуваме рибата, докарваме я, пускаме..

публикувано на 01.12.22 в 15:48

Какво символизира коледната елха и кога да я украсим

Кога по традиция трябва да се постави коледната елха у дома? Това е една от най-разпространените традиции, свързани с празнуването на Рождество Христово. Представлява украсяване на вечнозелено иглолистно дърво - най-често от рода ела, откъдето идва и наименованието.  Традиционно коледната елха се украсява за Коледа, но ние я украсяваме много рано,..

публикувано на 01.12.22 в 15:30

Вирусолог: Опитът в борбата срещу ХИВ/СПИН помогна и срещу COVID-19

Светът никога досега не е бил по-близо до създаването на ваксина ХИВ/СПИН . Това каза вирусологът от Българската академия на науките проф. Радостина Александрова по повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН - 1 декември, и добави, че натрупаният опит е помогнал в борбата с коронавируса. От друга страна, напредъкът по отношение на COVID-19 помага в..

публикувано на 01.12.22 в 12:55