Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 4 септември 2022 година

22
Снимка: Красимир Каменов

Тук е новият "Неделник".
Старите вестници преглеждаме за начало.
След това, ни гостува Георги Петров - Генералът от Лом. Той издаде нова книга. Достолепният 80 годишен краевед кръсти книгата си "Поломието - вселена от бележити българи".
Фолклорната група в село Неговановци участва в две прояви - къде ще разберем секретаря на читалището Мариана Димитрова.
За две инициативи свързани с духовността на Северозапада случили се в Клисурския манастир и в село Сливовик ни разказва организатора им Майор доц. д-р Георги Попиванов.
Първото издание на Прегледа на военните духови оркестри и духови оркестри от Северозападна България "Кап. Камен Луков Пейнски" се проведе в село Копиловци. Какво точно се случи там ще научим от Любо Андреев.
"Хорър дизайн: Създадени от мрак." - Това е името на сборника с отличени разкази от конкурса "Хорър дизайн" 2022, организиран от "Страшен разказ в две изречения" и е-списание "Литературен дизайн". В него участват 21 автори с 25 разказа. Разказва Валентин Попов - Вотан.
Филм /завършен преди пандемията/ на писателя Николай Фенерски вече може да се гледа в интернет. Той вече бе показан в извън конкурсната програма на София филм фест и получи отлични отзиви. Филмът се нарича "Късмет" и е по мотиви от разказа на Фенерски, "Манчо", а режисьор е Христо Димитров - Хиндо.
Рецептите на Дедо Скръц ни очакват за финал.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Предвижда се Бонония и Рациария да бъдат включени в листата ЮНЕСКО

Над 30 обекта от територията на България, сред които са останките на античните римски градове  Бонония и Рациария, са включени в индикативната листа на ЮНЕСКО като част от източния сектор на границите на Римската империя - Дунавски лимес.  В момента се работи по досието за вписването на част от обектите, които са подбрани да влязат в съкратен..

публикувано на 04.03.24 в 14:25

Румяна Димитрова: "Дами, имайте самочувствие и увереност- проявете своята сила като жена!"

В седмицата на празника на жената , се насочваме към почитането на женствеността и силата на самочувствието . Женствеността е изкуството да се изразиш с грация и елегантност, да излъчваш самочувствие и да се уважаваш като жена. Тя не е просто външност, но и вътрешност - сърце, ум и душа, които създават изключителната индивидуалност на жената...

публикувано на 04.03.24 в 12:00

Слушатели сигнализират за неверни съобщения за нарушения на пътя

Въведена е нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или Viber. Възможно ли е обаче  уведомленията да са фалшиви и каква е причината за недоволството на шофьорите? Новата система..

публикувано на 04.03.24 в 11:00

Д-р Нели Драгинова: Обстойният стоматологичен преглед е важна профилактична мярка

Пациентите няма да доплащат при извършване на обстоен профилактичен преглед при стоматолог. Това предвижда анексът към Националния рамков договор /НРД/ 2023-2025, подписан от Българския зъболекарски съюз /БЗС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2024 година. Досега пациентите доплащаха по 1,80 лева, обясни председателят на Районната..

публикувано на 04.03.24 в 10:35

В „Музикална зона“ слушаме Даниела Мартинович

 Даниела Мартинович е една от най-популярните певици в Хърватия. Родена е в град Сплит. През 1989 г. за първи път участва на Сплитския фестивал с песента "Zumbuli" и за един кратък период пее в група "Delfini. От 1990 до 1996г. е вокал на група „Magazin”. След това започва самостоятелна кариера, която е на по- малко успешна. Има доста издадени албуми,..

публикувано на 04.03.24 в 09:00

"Неделник" от 3 март 2024 година

Честит празник. Празничният "Неделник" е тук. Във Видин на площад „Бдинци“ се проведе възстановка с живи картини свързани с освобождението. Подробности ще научим от Иво Иванов от Сдружение за съхранение на национални традиции „Бдинци“ . На 3 март ще посетим и  Лом за да поговорим за празника с литературния..

публикувано на 03.03.24 в 15:08

Да се завърнем в бащиния дом

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение . "Една от подготовителните за Великия пост недели Светата Църква именува Неделя на блудния син. В този ден, по време на Божествената литургия, на нашето благочестиво внимание бе предложена притчата за блудния син /Лк. 15:11-32/. Слушайки тази притча,..

публикувано на 03.03.24 в 08:00