Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Неделник" от 4 септември 2022 година

22
Снимка: Красимир Каменов

Тук е новият "Неделник".
Старите вестници преглеждаме за начало.
След това, ни гостува Георги Петров - Генералът от Лом. Той издаде нова книга. Достолепният 80 годишен краевед кръсти книгата си "Поломието - вселена от бележити българи".
Фолклорната група в село Неговановци участва в две прояви - къде ще разберем секретаря на читалището Мариана Димитрова.
За две инициативи свързани с духовността на Северозапада случили се в Клисурския манастир и в село Сливовик ни разказва организатора им Майор доц. д-р Георги Попиванов.
Първото издание на Прегледа на военните духови оркестри и духови оркестри от Северозападна България "Кап. Камен Луков Пейнски" се проведе в село Копиловци. Какво точно се случи там ще научим от Любо Андреев.
"Хорър дизайн: Създадени от мрак." - Това е името на сборника с отличени разкази от конкурса "Хорър дизайн" 2022, организиран от "Страшен разказ в две изречения" и е-списание "Литературен дизайн". В него участват 21 автори с 25 разказа. Разказва Валентин Попов - Вотан.
Филм /завършен преди пандемията/ на писателя Николай Фенерски вече може да се гледа в интернет. Той вече бе показан в извън конкурсната програма на София филм фест и получи отлични отзиви. Филмът се нарича "Късмет" и е по мотиви от разказа на Фенерски, "Манчо", а режисьор е Христо Димитров - Хиндо.
Рецептите на Дедо Скръц ни очакват за финал.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Танцов клуб в Монтана обновява костюмите си със средства по национална програма

Клубът по модерни танци "Дъга" към Центъра за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс (ОДК) "Ние, врабчетата" в Монтана спечели финансиране по Националната програма на Министерството на образованието и науката "Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците",  с максимален резултат от 100 точки. Проектът на..

публикувано на 26.09.23 в 15:10

Възстановка край Берковица пресъздава героични събития от Междусъюзническата война

Историческа възстановка на събития от Междусъюзническата война ще бъде представена на 30 септември в местността Стежи край Берковица . Организатори на родолюбивата проява са Община Берковица и проф. Иван Гаврилов. Подобно събитие се организира за пръв път в Берковица, обясни експертът в общинската администрация Бойка Попова , която разказа за..

публикувано на 26.09.23 в 15:04

Деца и младежи изрисуваха алея за игри в Монтана

Децата от студио "Рениарт" създадоха алея за игри "С любов към природата" в парк "Монтанезиум" в град Монтана .  Дължината на пространството, което включва три алеи, е около 40 метра.  Малките художници са нарисували върху асфалта герои от детските книги на Йордан Радичков. За идеята разказва ръководителят на студиото Таня Василева :..

публикувано на 26.09.23 в 14:00

Свинското месо е най-скъпо в Северозапада

Свинското месо продължава да поддържа високи цени, отчита правителственият сайт foodprice.bg, който следи цените на дребно. Най-скъпо месото на дребно се предлага във Враца, като средната цена е 14.23 лв. за килограм . Сравнително скъпо е свинското и в съседните Монтана и Видин - 14,18 лв., докато средната цена на килограм свински бут в..

публикувано на 26.09.23 в 12:15

Откриха обновения кърмачески сектор на видинската болница (снимки)

Кърмаческият сектор на отделението по детски болести във видинската болница е обновен . Болничната структура е ремонтирана с целеви средства от Министерство на здравеопазването, както и със средства от дарители. Днес реновираният сектор беше официално открит, а на събитието присъстваха и представители на организации и учебни заведения,..

публикувано на 26.09.23 в 12:01

Традиционният поетичен конкурс "Доброглед" събира творби

Традиционният национален поетичен конкурс "Доброглед" организират за поредна година в Димово . Желаещите да се включат в него могат да участват с едно произведение. Условието е творбата да не е публикувана. Ограничение на тематиката няма, обясни секретарят на Народно читалище "Паисий Хилендарски" в Димово Миглена Веселинова и поясни:..

публикувано на 25.09.23 в 16:51

В „Музикална зона“ днес: Септември- месец на срещи и раздели

Какво е септември без музика и любов? Краят на лятото. И началото на есента. Време за срещи и раздели, за есенна романтика и носталгична песен. Време за дълги целувки под дъжда. Време за края или началото на една голяма любов. Разбира се, че второто е за предпочитане, но понякога се случват и раздели, особено по есенно време ;) Такава ще..

публикувано на 25.09.23 в 09:00