Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пътят между Берковица и Монтана е ремонтиран

Снимка: АПИ

Завърши основният ремонт на 7,2 км от път II-81 Берковица - Монтана, в участъка между село Благово и областния център Монтана (от км 94+000 до км 101+199.48), съобщават от Пътната агенция.

Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.

 Ремонтът стартира през септември 2020 г. Обновеният участък започва около 2 км след с. Благово, продължава в посока Монтана, преминава по ул. „Диана“ в индустриалната зона на град Монтана и завършва преди пътния възел с обходния път на гр. Монтана и бул.“3-ти март“. Трасето свързва населените места в община Берковица с областния град Монтана. По него преминава натовареният трафик от София, през прохода „Петрохан“ за Монтана и Лом.

 В началото на 2022 г. с издаване на разрешението за ползване приключи рехабилитацията на още един участък от път II-81 между селата Боровци и Благово, с дължина 7,71 км. С изпълнението на двата проекта е подобрено състоянието на близо 15 км от второкласния път между областния град Монтана и общинския център Берковица, повишена е пътната безопасност и е осигурена оптимална скорост на движение.

 Отсечката е с нова асфалтобетонова настилка, обновена отводнителна система, изградени са нови окопи и дренажи. Укрепено е свлачището в участъка при язовир „Чернила“. Ремонтирани са мостът при 98-ми км над река Огоста, който е с четири отвора и дължина 85 м, и пътния надлез над ж.п. линията Бойчиновци - Монтана - Берковица. Съоръженията са с подменена хидроизолация, асфалтобетонова настилка, тротоари и предпазни огради. Участъкът е с нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. За повишаване безопасността на движението на банкетите са монтирани соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства.

 Общата стойност на проекта е 7 310 357.79 лв. От тях 6 213 804.12 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 950 273.42 лв. е националното съфинансиране. 146 280.25 лв. е приносът на АПИ. 

Вижте още

Мездренски танцьори с награди на фестивал във Враца

Поредно успешно представяне направи танцова формация "Keep it real" от Мездра с ръководител Елеонора Бутакова. На "Враца танцува" 2022, фестивал- конкурс за съвременна хореография, мездренската формация завоюва първото място във втора възрастова група до 14 години и второ място в трета възрастова група над 14 години.  Прекрасно се представиха и най-..

публикувано на 27.11.22 в 15:28

Задържаха заподозрян за убийство във врачанското село Осен

Мъж е задържан по подозрение, че е заклал възрастен човек в село до областния град, съобщиха от полицията във Враца.  Сигнал за смъртта на 72-годишен жител на с. Осен бил подаден вчера малко преди 11.00 часа. Тогава синът на жертвата съобщил на властите, че е намерил баща си с порезна рана на шията, мъртъв в стая, която се намирала в приземен етаж...

публикувано на 27.11.22 в 14:19

Кметът на Моравица с отчет за мандата си

Кметът на мездренското село Моравица Росен Ценов организира среща днес от 16.00 часа със своите съселяни в салона на ОУ "Васил Кънчов". На срещата той ще се отчете за свършеното до сега от началото на мандат 2019- 2023 година. Ще бъде проведена дискусия свързана с обществения ред и чистота, ще бъдат обсъдени визията на центъра на селото и предвидените..

публикувано на 27.11.22 в 11:43

Комисиите на Общинския съвет в Кула ще заседават в понеделник

Всички постоянни комисии към Общинския съвет в Кула ще заседават едновременно на 28 ноември по 6 точки. Сред най- интересните точки от дневния ред са разглеждане предложение, внесена от кмета на общината Владимир Владимиров, относно изменение в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите на Община Кула...

публикувано на 27.11.22 в 11:23

Коледният базар в Лом ще бъде открит на 1 декември

На 1 декември в Лом ще заблестят светлините на коледната елха. На тази дата ще бъде открит и Коледният базар, който ще се проведе на площад "Свобода" до НЧ "Постоянство 1856". В базара могат да участват производители, занаятчии, художници, които предлагат своя продукция, еднолични търговци и юридически лица. Всеки участник може да кандидатства само..

публикувано на 27.11.22 в 11:16

Отличиха победителите в конкурса за младо вино в Ново село

Призът за най- добро червено вино спечели Венцислав Джуков, новоселянин, живеещ в Русе и дошъл специално за хубавия празник. Победител в категория "розе" отново бе Витко Торбанов, който досега не е отстъпвал първото място в тази категория. Майстор на бялото вино се оказа Олег Манджуков.  Оспорвана конкуренция в конкурса за най-добро домашно младо..

публикувано на 27.11.22 в 11:06

Община Оряхово ще насърчава младежката заетост с държавно финансиране

Община Оряхово поиска от държавата да финансира разкриването на 35 щата по националната програма "Нова възможност за младежка заетост", съобщиха от управата на крайдунавския град. Проектът се изпълнява от Агенция по заетостта, а целта е увеличение на възможностите за участие на пазара на труда на бизнеса и младите хора до 29 години.  В..

публикувано на 27.11.22 в 09:58