Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътят между Берковица и Монтана е ремонтиран

Снимка: АПИ

Завърши основният ремонт на 7,2 км от път II-81 Берковица - Монтана, в участъка между село Благово и областния център Монтана (от км 94+000 до км 101+199.48), съобщават от Пътната агенция.

Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.

 Ремонтът стартира през септември 2020 г. Обновеният участък започва около 2 км след с. Благово, продължава в посока Монтана, преминава по ул. „Диана“ в индустриалната зона на град Монтана и завършва преди пътния възел с обходния път на гр. Монтана и бул.“3-ти март“. Трасето свързва населените места в община Берковица с областния град Монтана. По него преминава натовареният трафик от София, през прохода „Петрохан“ за Монтана и Лом.

 В началото на 2022 г. с издаване на разрешението за ползване приключи рехабилитацията на още един участък от път II-81 между селата Боровци и Благово, с дължина 7,71 км. С изпълнението на двата проекта е подобрено състоянието на близо 15 км от второкласния път между областния град Монтана и общинския център Берковица, повишена е пътната безопасност и е осигурена оптимална скорост на движение.

 Отсечката е с нова асфалтобетонова настилка, обновена отводнителна система, изградени са нови окопи и дренажи. Укрепено е свлачището в участъка при язовир „Чернила“. Ремонтирани са мостът при 98-ми км над река Огоста, който е с четири отвора и дължина 85 м, и пътния надлез над ж.п. линията Бойчиновци - Монтана - Берковица. Съоръженията са с подменена хидроизолация, асфалтобетонова настилка, тротоари и предпазни огради. Участъкът е с нови ограничителни системи, пътни знаци и хоризонтална маркировка. За повишаване безопасността на движението на банкетите са монтирани соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства.

 Общата стойност на проекта е 7 310 357.79 лв. От тях 6 213 804.12 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 950 273.42 лв. е националното съфинансиране. 146 280.25 лв. е приносът на АПИ. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17