Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

"Мистерия във Венеция" на Бьорн Суртлан

Снимка: Радио Видин

Лятото е време за ваканция, почивка, пътувания и приключения, разбира се. Не само за възрастните. Да не забравяме децата! Най-големите приключенци на света всъщност. Днес ще отворим една книга, която е точно като за деца, като за лято, като за приключение, мистерия и пътуване. Нещо, от което всички имаме нужда, независимо колко сме пораснали.

"Мистерия във Венеция" на норвежкия автор Бьорн Суртлан е първа книга от поредицата "Детективи по неволя", с която започват приключенията на 10-годишния Давид и неговото семейство в различни точки по света. Петимата обикалят от Италия до Камбоджа и от Австралия и САЩ до Египет, само за да се сблъскат навсякъде с мистерии, история и изкуство.

И така, разбъркваме шепа листчета в една бейзболна шапка, отваряме първото попаднало в ръката ни и… заминаваме за Венеция, Италия! Люлката на европейското изкуство и сцена на приказен карнавал с маски. Да се повозим с гондола на солена цена по Канале Гранде, да посетим музея "Гугенхайм", да се разходим по площад "Сан Марко" и да надникнем в зловещите тъмници под Двореца на дожите. А знаете ли къде точно се намира Мостът на въздишките, защо се нарича така и какво ще се случи, ако целунеш някого точно под него?...

Бащата на Давид е писател, който има нужда от вдъхновение и преки наблюдения, за да подготви замислената от него поредица пътеводители за семейни ваканции. Идеята е да помогне на семействата, които имат желание да посещават с децата си различни дестинации, като сподели впечатления от първа ръка. И първото пътуване по волята на случайността е към Венеция, където Давид Бергвик, по-голямата му сестра Сисел (на 14) и по-малкият им брат Тур (на 5) би трябвало да си изкарат горе-долу приятно, докато баща им се чуди откъде да започне с първия пътеводител, а майка им не спира да говори за изкуство и не може да реши в кой музей по-напред да влезе.

Във Венеция освен това точно сега има карнавал. И се оказва, че зад понякога забавните, а понякога зловещи маски може би се крият още по-зловещи престъпни планове.

Още с пристигането в хотела, в който трябва да отседнат, Давид и семейството му се натъкват на някак позната, леко странна възрастна двойка норвежки туристи. Има нещо особено тревожно в Каролине и Бендик Смодал или господин Бръмбар и госпожа Клечка, както Давид ги нарича. Особено в госпожа Клечка. И необяснимото ѝ желание да посети със счупен крак и в инвалидна количка един от най-неудобните за придвижване градове в Европа, е само част от странностите около двамата.

Не, обяснението, че са тук, за да инвестират в произведения на изкуството май не е съвсем… вярно. Освен това… защо са толкова познати на Давид, когато е сигурен, че ги вижда за пръв път в живота си? Ами онзи мъж с маската, който непрекъснато се появява и изчезва около двойката Смодал?...

За щастие Давид има на своя страна точния човек, който сякаш знае всичко за всеки – любимия чичо Уилям, свещеник в затвора, вманиачен по кисели желирани бонбони.

Но господин Бръмбар, госпожа Клечка и зловещият им познат с маската не са единственото, което тревожи момчето. То си има свои проблеми, за които да мисли, като например сомнамбулизма си и деликатния момент с честото подмокряне на леглото нощем.

Дали пък в крайна сметка Сисел не е права, че най-големият проблем на Давид е не друго, а собственото му прекалено развинтено въображение?

Бьорн Суртлан иначе е социален работник, но от 1998 г. се съсредоточава само върху писането си. Дебютът му е през 1992 г. и от тогава е написал десетки книги за деца и младежи, преведени вече на над 20 езика. Успехът му до голяма степен се дължи на това, че освен че залага на приключенски и криминални сюжети, той успява едновременно с това да пише в изключително лек и хумористичен стил, като в същото време приема напълно сериозно детските и младежки теми, проблеми и светове.

Всъщност в оригинал заглавието на поредицата е "Арт детективи" и това не е случайно. Под формата на увлекателни приключенски истории, Бьорн Суртлан успява да запознае децата с историята и изкуството на различни държави, да им разкаже за художници и исторически личности, да им представи творци, картини, скулптури, сгради и места, да им разкаже за събития и хора.

Но преди всичко, внимавайте с връзките на обувките!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24