Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бог иска сърцето ни

Днес е Неделя преди Въздвижение

"Днес ние слушаме такива думи от Евангелието от Иоана: "Защото Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, а за да бъде светът спасен чрез Него". Тези думи ни помагат да разберем смисъла на първото пришествие на Спасителя. Той се въплътил и дошъл в света, не за да съди света. Съдът – това е Неговото второ пришествие, това е особена мисия в края на историята. Но чрез въплъщението Си Синът Божи идва в човешкия род само за едно - да спаси света.

В някакъв смисъл тези думи могат да извикат недоумение даже у вярващи хора. Нали всеки знае, че Бог наказва за греховете и може да възникне въпросът: ако Син Човечески е дошъл в света, не за да съди, какво пък тогава означава Божие наказание? Какво е това - Божи произвол ли? Нали съдът явява правдата - как може да има наказание без съд?

За да вникнем в смисъла на тези особено значими думи от Евангелието от Иоана, ни се предлага днес четивото от Посланието на апостол Павел до Галатяни, в което се казва: "Аз не желая да се хваля с нищо, освен с Кръста - Кръстът на Господа нашего Иисуса Христа, чрез който за мене светът е разпнат". Какво означава това? За какво разпятие на света на Кръста говори апостол Павел? Нали на Кръста бил разпнат Спасителя. Действително, Той бил разпнат за греховете на човешкия род, за греховете на света, но бил разпнат Той, а не света. В какъв смисъл тези думи свидетелстват за особената мисия на Спасителя – мисията на изкуплението?

Кръстът Христов се явил като мерило на правдата, мерило на истината, скрито от всяка човешка мъдрост и от човешкия съд. Кръстът Христов, явявайки се мерило на правдата, дава възможност на съда Божи - не на този съд, когато Бог определя кой е прав, а кой виновен, но на този, когато сам човекът със своите мисли, със своите дела съди себе си, поставяйки се от дясната или от лявата страна на Бога. Ето защо и апостолът говори, че за него светът е разпнат на кръста, защото кръстът дава това мерило на правдата. Кръстът отделя доброто от злото. Кръстът е мерило на истината.

Господ да ни помага на всички нас да проумеем тези велики Божествени мисли, които ни се дават в Откровението, да разберем смисъла на Кръста и на човешките страдания, да си припомним за разбойниците, един от които хулил, а другият - прославял Разпнатия, и да разберем думите, преподадени в Евангелието от Иоана: "Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, а за да бъде светът спасен чрез Него". Амин."

Автор: Московски и на цяла Русия патриарх Кирил

В рубриката "Съвременна Библия" – на 10 март 2019г. Джеймс Крисп убива 48-годишния Роджър Лойд Тейлър и скрива тялото му. До днес Роджър Тейлър се води безследно изчезнал, а случаят - неразрешен. Казвам "до днес", защото наскоро Джеймс се предаде на щатската полиция, като призна престъплението си без никой да го търси и обвинява. Какво го е накарало да вземе това "нестандартно" решение? Джеймс ни въвлича в дълбоките води, в които човек се сблъсква с последствията на греховете си. В тези води са се удавили много хора. Но Джеймс е решил, че в същите тези води плува Спасител. Името Му е Христос!

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Ограда за строеж блокира достъп до гаражи във Видин

Хората от блок 21 в жилищен комплекс "Бонония" във Видин недоволстват срещу ограждение за бъдещ строеж в съседство. Казват, че блокира достъпа до гаражите им, пречи и на придвижването, тъй като теренът до сега е ползван като улица. "В момента достъпът до гаражите е прекъснат, поради появяването на частен парцел пред гаража, да сме точни -..

публикувано на 23.03.23 в 17:18

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“ –..

публикувано на 23.03.23 в 16:30

Млад творец представя книга с благотворителна кауза в Монтана

Младата писателка Дебора Йорданова представя днес своята първа книга в монтанската библиотека . Средствата от сборника с разкази "Закъснял подарък" ще бъдат дарени за лечението на момиче с аутизъм. Дебора е родена в Лом, завършила е курс по творческо писане в Академия "Заешка дупка". Казва, че от малка обича да пише, а в дебютната ѝ книга има..

публикувано на 23.03.23 в 13:00

Веско Ешкенази ще изнесе концерт във Видин

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази ще представи музикалното събитие „В света на музиката“ тази вечер във Видин . Началото е от 18 часа, в Драматичния театър. В програмата на концерта са включени произведения както от класическата оркестрова палитра, така и заглавия от популярната музика в аранжимент за симфоничен оркестър и..

обновено на 23.03.23 в 11:12

В "Музикална зона" на 23 март 2023 слушаме известни арии, хорове и увертюри

Тя се радва на вниманието на много почитатели. В нея има драматургия, разнообразие от настроения, актьорска игра, костюми, арии, дуети, инструментални интермедии. Диригентът задава посоката, а певците и оркестърът следват неговата линия. Обстановката е понякога помпозна, но винаги – повече от прекрасна! Потопете се във вълшебството на операта с..

публикувано на 23.03.23 в 09:00

Документален филм разкрива живота в село Превала

Документален филм разказва за хората на село Превала , община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си..

публикувано на 23.03.23 в 11:00

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

Фолклорна студия "Северняци"  ще отпразнува своята 11-годишнина с  концерт-спектакъл "Празник край реката"  във  Видин .  Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си  х удожественият ръководител Ерик Петров :  "Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да..

публикувано на 22.03.23 в 17:05