Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Почитаме раждането на Божията майка

Снимка: Радио ВИДИН

На 8 септември Светата православна църква чества празника Рождество Богородично. Празникът е познат и като Малка Богородица. В православния календар след началото на църковната Нова година на 1 септември Малка Богородица е първият голям празник. Той ознаменува първото събитие, свързано с Евангелието - ражда се тази, която ще роди Спасителя на света. Родителите на Дева Мария - благочестивите Йоаким и Анна, дълго нямали деца, но Бог чул молитвите им и ги дарил с рожба.

"Твоето Рождество, Богородице Дево, е радост за вселената и благословение" са думи от църковното песнопение, което ще огласи празничните богослужения днес. По традиция те събират в храмовете мнозина. За живота на светицата разказва отец Илия Симеонов, служител на видинска епархия:

"Бог, по голямата си милост към хората, пожелал да слезе на земята в човешки образ, за да ги научи да бъдат добри и да изкупи греховете им. Палатът, в който се родил, била най-чистата девица Мария. По баща тя била от царски род, а по майка от свещенически. Родителите ѝ, Йоаким и Анна, били много благородни. Те нямали деца и това им причинявало голяма скръб. Бог чул молитвата и ангел господен се явил. Възвестил ѝ, че ще роди дъщеря, която ще бъде благословена. Мария се родила в малкото градче Назарет, което стояло на 3 дни път от Йерусалим."

Рождеството на Пресвета Богородица е един от най-големите църковни празници, допълни отец Илия Симеонов. Според българските традиции стопанката на дома днес приготвя празнична пита. Не трябва да се шие и тъче, за да са здрави децата.
Вижте още

Снимката на 23 март 2023 година

50 хиляди бюлетини за предстоящите парламентарни избори на 2 април 2023 г., бяха доставени в Областна администрация- Видин с полицейски ескорт. Те са получени от печатницата на Българската народна банка от упълномощени представители на Областна администрация и Районна избирателна комисия - Видин. 153 800 хартиени бюлетини за предстоящите..

публикувано на 23.03.23 в 18:10

60 домашни помощници ще се грижат за хора от уязвими групи в община Видин

В община Видин назначиха 60 домашни помощници , които да се грижат за хора от най-уязвимите групи. Проектът е за 13 месеца. Домашните помощници ще са на пълен работен ден. Финансирането е по програма „Развитие на човешките ресурси“, по която са осигурени над 1 600 000 лева. Дейностите са продължение на предишни проекти на общината, каза..

публикувано на 23.03.23 в 15:44

Производители и занаятчии на изложение в Монтана

Производители от територията на местни инициативни групи (МИГ) от Северозапада, финансирани по Програмата за развитие на селските райони участват в двудневното изложение в Монтана . Към 60 автентични производители са изнесли своя продукция в Младежкия дом.  "Това е първото изложение за годината в страната", каза Стефан Спасов от..

публикувано на 23.03.23 в 15:07

Ружинци прави пролетен бал

Пролетен бал ще се проведе в село Ружинци , съобщиха от общината. Балът е традиционен, но заради ковид пандемията две години не го провеждахме, уточни кметът  Александър Александров : "По идея на общинското ръководство и на Народно читалище "Христо Ботев" в Ружинци за поредна година се опитваме да организираме пролетен бал, който преди..

обновено на 23.03.23 в 14:36

Авиационно пръскат срещу ларви на комари в община Лом 

От 24-ти до 26-и март, при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/с, от 06.00 ч. до приключване, но не по-късно от 10.00 ч., ще се извърши авиационно третиране срещу ларви на комари в землището на община Лом , съобщават от местната общинска управа. Ще бъде използван препарат VectoBac за ларвицидна обработка на..

публикувано на 23.03.23 в 12:03
Снимката е илюстративна

Обявиха обществени поръчки за пътни знаци и полагане на маркировка

Агенция „Пътна инфраструктура" стартира обществени поръчки за производство, доставка и монтаж на пътни знаци и за полагане на хоризонтална маркировка по републиканските пътища. Общата прогнозна стойност на поръчката за хоризонтална маркировка е 210 млн. лв. без ДДС, а за пътните знаци е 100 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 48 месеца или 4..

публикувано на 23.03.23 в 12:00

Изложение на местни продукти ще се проведе в Монтана

Изложение на местни продукти  ще се състои на 23-ти и 24-ти март в Монтана . Продукцията е произведена на териториите на Местните инициативни групи (МИГ) от цялата страна, създадени и финансирани по подхода „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.  В Монтана ще бъдат представени..

обновено на 23.03.23 в 10:05