Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Хазартната зависимост - високата цена на удоволствието от залагането

Снимка: Министерство на младежта и спорта

Мартин с нетърпение и вълнение проверява в сайта за спортни залози дали е спечелил нещо. Той основно залага на футболни мачове, но понякога се изкушава да заложи някой лев и на други спортове. Не винаги печели, но дори и да губи, тръпката си струва. Засега залага малки суми – колкото успее да отдели от джобните, които родителите му дават всяка седмица. "Само да започна да изкарвам пари, тогава ще мога да правя истински залози", мисли си Мартин. И дори не осъзнава, че е поел по път, водещ го към зависимост, която може да съсипе бъдещето му – хазарта.


С нарастването на броя онлайн хазартни сайтове и лесната достъпност до тях чрез мобилните устройства, все повече тийнейджъри са изложени на хазартните изкушения. Те могат да залагат от уюта на стаята си, без да се налага да показват никакви доказателства за възраст. Скорошни проучвания сред младежи под 18 години показват, че повече от 40% от тях са залагали – обикновено на футбол, карти или видео игри. Понякога тези ранни опити в хазарта могат да доведат до пълна хазартна зависимост. Приблизително една трета от възрастните комарджии на лечение споделят, че са започнали да залагат, когато са били на възраст между 11 и 17 години – това предполага връзка между ранния хазарт и появата на зависимост.


Компулсивното залагане, наричано още зависимост към хазарта, представлява неконтролируемо желание човек да продължава да залага, независимо от вредите, които това нанася върху живота му. Хазартът е в състояние да стимулира системата за възнаграждение на мозъка, подобно на наркотиците или алкохола, което води до пристрастяване.


Симптоми на хазартна зависимост

• Хазартът е постоянно в мислите – например постоянно планирате хазартни дейности и как да получите повече пари от хазарт;

• Необходимост да залагате с нарастващи суми пари, за да се получи същата тръпка;

• Опит за контролиране, намаляване или спиране на хазарта, без успех

• Чувство на неспокойствие или раздразнителност, когато се опитвате да намалите хазарта;

• Обръщате се към хазарта, за да избягате от проблеми или да облекчите чувството на безпомощност, вина, безпокойство или депресия;

• Опитвате се да си върнете загубените пари, като залагате повече;

• Лъжете членове на семейството или близки и приятели, за да скриете степента на хазартната зависимост;

• Рискуване или загуба на важни връзки, успех в училище или възможности за работа.


Хората, които от време на време играят хазарт, спират, когато загубят или определят лимит за това колко са готови да загубят. Но хората с проблем с хазарта са сякаш принудени да продължат да играят, за да възстановят парите си – модел, който става все по-разрушителен с течение на времето. Някои хора може да се обърнат към кражба или измама, за да получат пари за хазарт.


Рискови фактори


Въпреки че повечето хора, които играят карти или залагат, никога не развиват проблем с хазарта, но определени фактори са по-често асоциирани с компулсивното залагане:


-  Възраст – хазартните игри през детството или тийнейджърските години увеличават риска от хазартна зависимост.

-  Проблеми с психичното здраве – хората, които изпитват компулсивно желание да залагат, често имат проблеми със злоупотребата с вещества, разстройство на личността, депресия или тревожност. Компулсивното залагане може също да бъде свързано с биполярно разстройство, обсесивно-компулсивно разстройство или разстройство с дефицит на вниманието/хиперактивност.

-  Влияние на семейната или приятелската среда – ако членовете на вашето семейство или приятелите ви имат проблем с хазарта, по-големи са шансовете вие също да имате.

-  Лекарства, използвани за лечение на болестта на Паркинсон и Синдрома на неспокойните крака – лекарствата, наречени допаминови агонисти, имат рядък страничен ефект, който може да доведе до компулсивно поведение, включително хазарт, при някои хора.

-  Определени личностни характеристики – ако сте силно състезателен характер, работохолик, импулсивен, неспокоен или лесно се отегчавате, сте изложен на по-голям риск от пристрастяване към хазарта.


С все по-лесния достъп до хазартни игри и агресивното рекламиране на сайтовете за залози и онлайн казината, проблемът с хазартната зависимост става все по-сериозен. Хазартът със сигурност е тръпка – все пак при залагането се освобождава допамин, известен като хормон на щастието. Затова и за някои спорадичното залагане неусетно прераства в зависимост. И е добре да се запитаме дали цената на тръпката не е твърде висока?


Настоящата публикация е изготвена в рамките на проект „Не!Зависим!“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2022 г., Министерство на младежта и спорта; Договор № 25.00.34/21.07.2022 г. 


По публикацията работи: Николай Хараламбов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 7 май 2024 година

Възрастен мъж и дете са потвърдени с  коклюш  в област Монтана.  От началото на годината в област Монтана случите на коклюш са общо четири. Деца на 6 и 11 години, мъж на 28 и дядо на 70-годишна възраст. Михаил Миков е водач на листата на "ЛЕВИЦАТА!" във Видин.   Кандидатите за народни представители от листата на коалицията се регистрираха в..

публикувано на 07.05.24 в 18:00

Любен Иванов е водач на листата на ПП-ДБ за парламентарните избори във Видин

Народният представител от 48-ото и 49-ото Народно събрание Любен Иванов е водач на листата на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" за парламентарните избори за област Видин. Той е и областен управител на Видин в периода януари – август 2022 г. От 2015 до 2021 е общински съветник в Общински съвет - Видин. Любен Иванов..

публикувано на 07.05.24 в 17:49

В деня на радиото - среща с бившата журналистка Ангелина Петкова от Монтана

Най-важното за един радиожурналист е да може да общува с хората. Това казва 85-годишната Ангелина Петкова . Повече от 10 години от живота си тя е отделила на радиовъзела в Монтана. Днес се поздравихме за празника на радиото с Божана Димитрова, допълни Петкова. Ангелина Петкова е най-възрастната репортерка, работила в местния радиовъзел...

публикувано на 07.05.24 в 17:35

Иво Цанев оглави листата на ДПС във Видин

Бившият народен представител от СДС Иво Цанев (на снимката - вторият от дясно наляво)  е водач на листата на политическа партия Движение за права и свободи за област Видин на предстоящите на 9 юни парламентарни избори. Търсим варианти за обединение около политики, а не разединение, каза Иво Цанев.  "Желанието на националното ръководство на..

публикувано на 07.05.24 в 17:05
БСП прес

Румен Гечев е водач листата на "БСП за България" във Видин

"БСП за България" представи листата си с кандидати за народни представители във Видин . Водач на листата в 5-и многомандатен изборен район е Румен Гечев , професор по "Макроикономическа политика", д-р на "Икономическите науки" в УНСС, бивш вицепремиер и министър на икономическото развитие. Той не е от Видин, но по думите му е запознат с..

публикувано на 07.05.24 в 16:55

Кутово се подготвя за шестия Фестивал на народната носия

 Фестивал на народната носия "От раклата на баба"  ще се проведе н а 25 май във видинското село Кутово , обясни Татяна Любенова секретар на местното читалище "Просвета-1937": "Започваме усилена подготовка по Шестия фестивал на народната носия "От раклата на баба", който ще се проведе на 25 май на площада в село Кутово от 17:00 часа...

публикувано на 07.05.24 в 16:48

Проф. Николай Дойнов ще представи две книги във Видин

Литературна среща с председателя на Съюза на народните читалища професор Николай Дойнов организира утре видинското читалище „Цвят“ . Професор Дойнов ще участва във форум във Видин за новите идеи и възможности пред културните средища. Срещата с него във видинското читалище „Цвят“ ще е от 18:00 часа. Той ще представи последните си две книги - „Форми..

публикувано на 07.05.24 в 16:07