Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В добро техническо състояние са детските площадки в Белоградчик

белоградчик площадка деца
Снимка: Любомир Веселинов

Общинският съвет в града под скалите обсъди на последното си заседание състоянието на детските площадки в града. 
В Белоградчик в момента функционират осем детски площадки. 
Някои от тях са разположени в дворовете на различни институции като детската градина и социалните центрове. 
Но по - голямата част се намират на възлови места в града - до Младежкия дом, до автогарата, на улиците „Трети март“, „Стара планина“ и жк „Здравец“. 
На заседанието заместник кметът на общината Антон Трифонов информира съветниците, по чиято молба се дава информацията, че периодично се извършва проверка на фактическото състояние и безопасността на детските площадки. До момента не са констатирани повреди и всички съоръжения са в добро техническо състояние. 
За новите съоръжения има сертификати от производителите им, съгласно изискванията на Наредба № 1 от 12. 09.2009 г. На две седмици се коси тревата на детските площадки. А през настоящата година са и обезпаразитени два пъти. 
В Становището на Кмета на общината Борис Николов по въпроса се казва, че са предприето мерки за изготвяне на План за контрол и поддържане на площадките за игра в съответствие с изискванията за безопасност, съгласно чл.67, ал. 1 от Наредбата. След направено проучване и проведени разговори предстои в най - скоро време, но не по - късно от 30.09.2022 г., подписването на договор с лицензирана фирма, която ще извършва годишен основен контрол на площадките за игра, съгласно изискванията в Наредба № 1 от 2009 г. 
Фирмата ще изготви досие на всяка площадка с цел проследимост и контрол на състоянието. Това са неотложни мерки, защото през годината са ставали и инциденти, включително и с фатален край на тези площадки за игра на децата от града. 
Много често и в социалните мрежи се четата коментари на родители, които водят децата си на тези площадки, част от които засягат и темата за тяхната чистота. 
С предстоящите стъпки, които Общината смята да предприеме, се очаква децата на Белоградчик и неговите най - малки гости да играят на безопасни и по - добре поддържани детски площадки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39