Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Насладете се на "Престъпни удоволствия"

Снимка: Радио Видин

Запознайте се с Анита Блейк! Тя изглежда и звучи леко вкиснато… добре де – звучи направо враждебно… но за това си има основателна причина. Подобно на много хора, Анита не е очарована от работата си. Тя обаче не работи в скучна кантора, нито е принудена да върши тежка физическа работа. Анита Блейк е лицензиран ловец на вампири и главна героиня в романа "Престъпни удоволствия" на американската писателка Лоръл К. Хамилтън, а това означава, че работата ѝ чисто и просто може да я убие във всеки един момент.

Не, Анита не живее в някакъв измислен или паралелен свят – тя е тук, някъде, съвсем наблизо. В нашия собствен свят, във "вампирската столица" на Америка – Сейнт Луис, само че в малко по-груба реалност. Реалност, в която магията е точно толкова смъртоносно оръжие, колкото куршумите, вярата е задължително условие за оцеляване, а вампирите, върколаците, зомбитата и разни други създания на нощта съществуват, при това не особено мирно.

В нейната Америка преди две години е прокаран закон, който регламентира съществуването на тези твари, а вампирите са "излезли на светло". Те са нещо като туристическа атракция, имат свои барове и нощни клубове, които са новите зловещи атракциони, предлагащи фрийк-шоу на непознато досега ниво. А "Престъпни удоволствия", собственост на мистериозният, циничен и ужасно привлекателен вампир Жан-Клод, е най-горещия от всички. Толкова е актуален, че вече дори не приема резервации.

Защо барове? Ами… както знаем, поради природата си вампирите са доста ограничени във времето – могат да работят само нощем, така че нощен клуб е доста по-удачен бизнес от нощна счетоводна кантора например.

Новият статут на безсмъртните означава, че те вече са подчинени на закона колкото всеки друг, но проблемът е, че когато решат да нарушават същия този закон, очевидните им предимства ги превръщат в смъртоносна заплаха. Така че някой просто трябва да ги държи под контрол и в правия път. Лошото е, че при тях затворът не е вариант. На колко трябва да осъдиш едно безсмъртно същество, за да го стреснеш? Така че, общо взето, при доказана вина присъдата е смъртна. Основателна причина престъпниците сред тях да правят и невъзможното, за да не бъдат спипани!

И точно тук се появява необходимостта от Анита – съживител на зомбита и ловец на вампири към местното регионално звено за борба с престъпления от свръхестествен характер, чиято работа е да следи за реда и законите сред твари като Жан-Клод и подобните му. На своя страна тя има имунитета си срещу магията на вампирите, няколко пистолета със сребърни куршуми и много вяра. За да оцелееш в професия като нейната, трябва да вярваш като никой друг, защото атеизмът е сигурна смърт.

Всичко това обяснява защо не е очарована, когато една от приятелките ѝ решава да си спретне моминско парти именно в царството на Жан-Клод – "Престъпни удоволствия". Надяваща се, че едно моминско парти няма как да излезе от релси чак толкова, че някой да умре, Анита бързо разбира, че всъщност това не само е възможно, но дори не е никак трудно. Около купонясващите дами започват да умират хора и вампири. И Николаос – вампирът повелител в града – много държи да разбере кой е виновен за кръвопролитието. А Николаос не е същество, на което можеш да откажеш каквото и да било, дори собствения си живот.

Добавете към картинката и Едуард – психопатичен убиец и по странно стечение на обстоятелствата приятел на Анита, – който иска да вземе главата на Николаос, и ще получите перфектния коктейл от неприятности.

"Престъпни удоволствия" е първият роман от поредицата за Анита Блейк, с която Лоръл К. Хамилтън се превръща в сензация в света на фентъзито. Историите са написани от първо лице, което чувствително раздвижва сюжета, а Анита е героиня, която просто не можеш да не харесаш. Тя живее в свят на чудовища, където е много лесно самият ти да се превърнеш в такова, заблуждавайки се, че си различен, само защото законът те пази. Докато налага ред с пистолет и разпятие в ръка, тя има своите страхове и въпроси за безсмъртната си душа и за изборите, които се налага да прави. Е, има го и страхът какво ще си помислят съседите, ако я видят да се прибира в три посреднощ с извадени заредени пистолети, а всичко това я прави да изглежда и звучи като един истински и съвсем обикновен човек, придава дълбочина на характера и плътност на образа ѝ.

Имам добра и лоша новина. Ако харесате тази книга от поредицата за Анита Блейк, след нея има още много. Лошата е, че – за съжаление – не всички са чак толкова добри, колкото тази.

Вижте още

Датско криминале за почивното време

Хана Краузе-Бендикс обича да мисли за себе си като за бутиков автор, чиито книги са стойностни, дълбоки и съответно не за всеки. Хана е известна, но по-скоро не особено успяла писателка, която не може да прости на хората, че не са дорасли за нейните творби. С четири книги зад гърба си, тя знае, че е майстор в описанията на човешката душа, но..

публикувано на 31.03.23 в 17:15
Снимката е илюстративна

Бездомно коте беше открито с изгаряния във Видин

Малко к оте беше намерено с изгаряния в областта на муцунката и предните лапи в жилищен комплекс "Панония" във Видин . То е открито от  Юлия Иванова , председател на Сдружението за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание"- Видин. По думите на жената к отето е изгорено умишлено и е станало поредната жертва на човешката жестокост...

публикувано на 31.03.23 в 15:20

Ина Данчева: Правилно хранене, спорт и качествен сън е най-добрата формула за всеки

С идването на първите топли дни изведнъж се сещаме, че лятото се задава и искаме бързо да се отървем от килограмите, натрупани през зимата. Но дали бързото отслабване е полезно за тялото ни? Кой е най-ефикасният и бърз начин да отслабнем и същевременно да изваем тялото си? Съществува ли перфектният хранителен режим?  Всъщност е невъзможно да..

публикувано на 31.03.23 в 14:30

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Благотворителен базар , средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на  4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април , на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа.  Симеон се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането..

обновено на 31.03.23 в 11:47

Усмихни се, Видин!

Казват, че усмивката е най-красивото нещо, което човек може да носи. Но тя не само прави човека по-красив, а го одухотворява, защото както знаем от една любима българска песен „разбудила е тя човешкото в човека“.  Именно това цели и видинчанинът Едуард Тодоров, който от половин година се опитва да превърне Видин в най-усмихнатия град в..

публикувано на 31.03.23 в 10:00

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от..

публикувано на 30.03.23 в 17:00

Зимите не са това, което бяха

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека". Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения.  В Европа изминалата зима е с положителна аномалия..

публикувано на 30.03.23 в 16:31