Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Насладете се на "Престъпни удоволствия"

Снимка: Радио Видин

Запознайте се с Анита Блейк! Тя изглежда и звучи леко вкиснато… добре де – звучи направо враждебно… но за това си има основателна причина. Подобно на много хора, Анита не е очарована от работата си. Тя обаче не работи в скучна кантора, нито е принудена да върши тежка физическа работа. Анита Блейк е лицензиран ловец на вампири и главна героиня в романа "Престъпни удоволствия" на американската писателка Лоръл К. Хамилтън, а това означава, че работата ѝ чисто и просто може да я убие във всеки един момент.

Не, Анита не живее в някакъв измислен или паралелен свят – тя е тук, някъде, съвсем наблизо. В нашия собствен свят, във "вампирската столица" на Америка – Сейнт Луис, само че в малко по-груба реалност. Реалност, в която магията е точно толкова смъртоносно оръжие, колкото куршумите, вярата е задължително условие за оцеляване, а вампирите, върколаците, зомбитата и разни други създания на нощта съществуват, при това не особено мирно.

В нейната Америка преди две години е прокаран закон, който регламентира съществуването на тези твари, а вампирите са "излезли на светло". Те са нещо като туристическа атракция, имат свои барове и нощни клубове, които са новите зловещи атракциони, предлагащи фрийк-шоу на непознато досега ниво. А "Престъпни удоволствия", собственост на мистериозният, циничен и ужасно привлекателен вампир Жан-Клод, е най-горещия от всички. Толкова е актуален, че вече дори не приема резервации.

Защо барове? Ами… както знаем, поради природата си вампирите са доста ограничени във времето – могат да работят само нощем, така че нощен клуб е доста по-удачен бизнес от нощна счетоводна кантора например.

Новият статут на безсмъртните означава, че те вече са подчинени на закона колкото всеки друг, но проблемът е, че когато решат да нарушават същия този закон, очевидните им предимства ги превръщат в смъртоносна заплаха. Така че някой просто трябва да ги държи под контрол и в правия път. Лошото е, че при тях затворът не е вариант. На колко трябва да осъдиш едно безсмъртно същество, за да го стреснеш? Така че, общо взето, при доказана вина присъдата е смъртна. Основателна причина престъпниците сред тях да правят и невъзможното, за да не бъдат спипани!

И точно тук се появява необходимостта от Анита – съживител на зомбита и ловец на вампири към местното регионално звено за борба с престъпления от свръхестествен характер, чиято работа е да следи за реда и законите сред твари като Жан-Клод и подобните му. На своя страна тя има имунитета си срещу магията на вампирите, няколко пистолета със сребърни куршуми и много вяра. За да оцелееш в професия като нейната, трябва да вярваш като никой друг, защото атеизмът е сигурна смърт.

Всичко това обяснява защо не е очарована, когато една от приятелките ѝ решава да си спретне моминско парти именно в царството на Жан-Клод – "Престъпни удоволствия". Надяваща се, че едно моминско парти няма как да излезе от релси чак толкова, че някой да умре, Анита бързо разбира, че всъщност това не само е възможно, но дори не е никак трудно. Около купонясващите дами започват да умират хора и вампири. И Николаос – вампирът повелител в града – много държи да разбере кой е виновен за кръвопролитието. А Николаос не е същество, на което можеш да откажеш каквото и да било, дори собствения си живот.

Добавете към картинката и Едуард – психопатичен убиец и по странно стечение на обстоятелствата приятел на Анита, – който иска да вземе главата на Николаос, и ще получите перфектния коктейл от неприятности.

"Престъпни удоволствия" е първият роман от поредицата за Анита Блейк, с която Лоръл К. Хамилтън се превръща в сензация в света на фентъзито. Историите са написани от първо лице, което чувствително раздвижва сюжета, а Анита е героиня, която просто не можеш да не харесаш. Тя живее в свят на чудовища, където е много лесно самият ти да се превърнеш в такова, заблуждавайки се, че си различен, само защото законът те пази. Докато налага ред с пистолет и разпятие в ръка, тя има своите страхове и въпроси за безсмъртната си душа и за изборите, които се налага да прави. Е, има го и страхът какво ще си помислят съседите, ако я видят да се прибира в три посреднощ с извадени заредени пистолети, а всичко това я прави да изглежда и звучи като един истински и съвсем обикновен човек, придава дълбочина на характера и плътност на образа ѝ.

Имам добра и лоша новина. Ако харесате тази книга от поредицата за Анита Блейк, след нея има още много. Лошата е, че – за съжаление – не всички са чак толкова добри, колкото тази.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15