Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли Видин буферен паркинг

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Колоните от тирове, чакащи да преминат по Дунав мост 2 на излизане от страната, са на километри от граничния пункт с Румъния, а тапите на входа на Видин се превърнаха почти в ежедневие. В тази връзка кметът на община Видин Цветан Ценков и областният управител Огнян Асенов обсъдиха терени, на които е възможно да бъдат изградени буферни паркинги за престой на товарните автомобили и облекчаване на трафика към граничния пункт. 
Обсъжданите терени са общо три - два от тях са държавна собственост. Единият от имотите, с площ около 310 дка, се намира непосредствено преди мостовото съоръжение, граничи с път Е-79 и с ж.п. линията на Дунав мост Видин-Калафат, а другият имот е в района на пътен възел "Рупци" и е с площ около 105 дка. Общинският имот, предложен за буферен паркинг се намира срещу Комплексната опитна станция във Видин и е с площ около 46 дка. 
Важно да уточним, че има някои съществени разлики между обикновен паркинг и буферен паркинг. Буферен паркинг не е просто терен, на който камионите паркират и чакат - както неправилно се употребява думата буферен в последно време. 

Какво точно представлява буферният паркинг и как функционира той?

"Първо трябва да е ясно, че когато става въпрос за буферен паркинг около граничния пункт ситуацията е една, а ако става въпрос за буферен паркинг, който да поема превозни средства, които да нощуват там да престояват ситуацията е друга. Ние вече имаме такъв прецедент на Капитан Андреево и на Лесово има такива буферни паркинги. Идеята при тях е те да бъдат в близост до граничния пункт и когато пристигат камионите те влизат в паркинга, получават пейджър и всичко това е автоматизирано, пази се реда на всеки един водач по реда на пристигане, съответно, когато му дойде реда операторът на паркинга уведомява по пейджъра водача и той напуска паркинга, съответно като не се нарушава реда на опашката. Това от една страна, от друга страна, когато има такъв паркинг, който съответно бъде оборудван с всички необходими устройства, с всички необходими санитарни помещения като бани тоалетни, стаи за почивка, помещения за хранене - тогава водачът може да ползва времето, ако да речем се престоява доста време, той може да си ползва времето което престоява на паркинга като почивка. Това е същественото, защото когато няма такива паркинги водачът може да започне да ползва почивка, другите го пререждат, той остава. Имаме случай преди година две - на Лесово, ако си спомняте, там стана едно много тежко произшествие точно поради тази причина. Всичките водачи от колоната се изтеглили, един водач заспал, почива и респективно стана пътнотранспортно произшествие с доста загинали. Затова идеята на тези буферни паркинги, които са в зоната на граничните пунктове е да могат първо водачите да престояват безопасно, а не на платното за движение, на следващо място да се пази реда на всеки един водач по време на пристигане и на следващо място те да могат да ползват съответната почивка. Всички тези фактори ще доведат до облекчаване в зоната на граничните пунктове и включително на населените места, които са до граничните пунктове... Ще дам пример с паркинга на Капитан Андреево, той е за около 700 камиона. Там всичко е оборудвано с камери, знае се кой кога влиза, пази се реда, няма как един водач да пререди друг на база на устройството, което получава всеки един водач. Това е от една страна и тук вече е важно оператора на паркинга да бъде коректен. Много е важно по какъв начин ще бъде изграден този паркинг, по какъв начин ще функционира и не на последно място къде - къде точно ще бъде ситуиран, защото ако е на 5 километра или на 10 километра от границата тогава се губи смисъла", обясни Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.


Във връзка с обсъжданите терени и посочените критерии от Радио Видин изпратихме и официално запитване до Областната администрация на Видин със следните въпроси:
1.След като въпросните терени са обсъдени на местно ниво между областния управител Огнян Асенов и кмета на Видин Цветан Ценков, какво предстои оттук нататък? Предоставени ли са вече имотите на компетентните институции и кой трябва да се ангажира с избор на конкретен терен от трите посочени (тъй като става дума за две министерства и една агенция), кой ще реши окончателно какво и как ще се прави?
2.От къде ще дойде финансирането за изграждането на буферен паркинг и съответно чия собственост ще бъде - държавна, общинска, или ще се предостави на частен инвеститор. Кой ще го стопанисва?
3.Ще бъдат ли спазени всички изисквания за това паркингът да бъде буферен, а не просто един обикновен паркинг и как ще функционира?
4.Може ли Областната администрация на Видин да се ангажира със срокове, в които идеята ще бъде реализирана, и какви биха били те?

От областната администрация на Видин ни отговориха следното:

"Информация за обсъжданите, от областния управител на Видин и кмета на община Видин, три терена е представена на вниманието на Министерство на транспорта и съобщенията, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Очакваме насрочване на работна среща с ресорните институции, на която да се обсъдят, прецизират и оценят предложените терени, като координиращата роля в случая е на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". След идентифициране и определяне на конкретен терен за престой на тежкотоварни автомобили ще може да се даде отговор на въпроси, свързани с финансиране, стопанисване, вид на паркинга и пр. Темата за идентифициране на буферни паркинги е свързана с правомощията и компетенциите на няколко институции, поради което Областна администрация Видин не би могла да се ангажира с конкретни срокове за реализиране на идеята".

От Радио Видин изпратихме запитване и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството с въпрос достигнала ли е до министерството тази информация, и ако да - какви действия ще предприеме то, както и може ли да се ангажира със срокове, в които подобен проект ще бъде реализиран. След няколко дни чакане - отговор от министерството дойде. Бяхме информирани по телефона, че в момента не могат да се ангажират с никакви срокове и не могат да коментират темата в детайли.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00