Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индексират строителните договори

Снимка: Радио ВИДИН

От близо година общините и строителния бранш настояват за методика за индексация на строителните договори. Документът вече е изработен и предложен за обществено обсъждане. В него няма да има таван от 15% за индексацията по строителните договори, защото този праг отдавна е надвишен, съобщи за БНР регионалният министър. Иван Шишков уточни, че с методиката ще има яснота за механизма на индексиране и ще могат да бъдат дофинансирани вече започнати строителни дейности. 

Инфлацията в световен и европейски мащаб се отрази негативно върху базисните цени на строителните материали, напомни Валентин Николов- изпълнителен директор на Камарата на строителите в България /КСБ/. Браншът поставя многократно въпроса на среща с министри и политици. 

"Ние искаме индексиране на договорите, искаме справедливост. Ние не искаме да получаваме свръхпечалби, ние искаме просто трудът да ни бъде овъзмезден по правилния начин. Така че методиката, която сега е на обществено обсъждане, тя предвижда както увеличаване на цените на договорите, но при едно благоприятно развитие надолу и намаляване на цените, при намаляване на цените на материалите съответния процент съответно и намаляване на стойността на договорите. Така че процесът е двустранен. Вторият аспект, който непременно трябва да отбележим, че в момента България е единствената страна от  Европейския съюз, която няма механизъм за индексация на договорите", заяви Валентин Николов.

Механизмът трябва да заработи колкото се може по- бързо, защото много закъсня, допълни изпълнителният директор на Камарата на строителите. Таванът за индексация, в предложената методика е съгласно Закона за обществените поръчки - 50% от стойността на договорите, което според Валентин Николов на този етап е напълно достатъчно:

"Двигателят на този процес е възложителят. И тук, в зависимост от това кой възложител как ще подходи, какви възможности има, как ще приоритизира задачите си, работата си, това, което е изключително важно за него от гледна точка на неговите планове, проекти, програми и т.н. Това ще бъде регулаторът т.е. фирмите трябва да влязат в един диалог с всеки конкретен възложител."

За проблеми с изпълнението на европроекти заради инфлацията съобщи кметът Цветан Ценков в края на миналия месец.  Община Видин изпълнява 5 големи инфраструктурни проекта за около 20 милиона лева. Основните трудности, които среща по проектите са заради инфлацията. Общината е кандидатствала с проектите през 2019 година. Тогава са изготвени и количествено-стойностните сметки. Проектите са одобрени от управляващия органи - МРРБ през 2020 и 2021 година.

"Оттогава всеки гражданин може да види каква е инфлацията както в хранителните магазини, така и в строителните магазини. Преди няколко месеца си направихме труда, на базата на строителен обзор- източник, който сравнява цените на различните строителни материали, извадихме основните строителни материали и промяната на цените от 2019 до 2022 година и този анализ, който направихме показва, че оскъпяването е с близо с 41% на основните строителни материали, които се използват в ремонта на тези обектни. Прочетохме внимателно методиката, която се предлага от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, тя е сложна методика, зависи от вида на строителството, вида на обекта, категорията на обекта и разиграхме различни варианти. Най- високата стойност на индексация, до която успяхме да стигнем е около 12,43%", което за нас е крайно недостатъчно при положение, че увеличението на цените е 41,39%", заяви заместник кметът Десислава Тодорова.

Към настоящия момент, по два от проектите има сключени договори с изпълнители и се изпълняват в срок. Това се дължи изключително на добрата воля на строителите, които работят с минимална печалба, а на някои от обектите и без печалба, допълни Десислава Тодорова и благодари на изпълнителите за разбирането. Община Видин среща трудност при изпълнението на проекта за централна пешеходна, където втори път прекратява обществената поръчка. Първият път поради това, че явилите се фирми не отговарят на условия. При втората фирмата изпълнител отказва да сключи договор, защото не ѝ излизат сметките заради инфлацията, обясни заместник кметът:

"Сега предстои за трети път да обявим нова обществена поръчка, което вече ни притеснява, защото тя ще отнеме минимум 3 месеца. Ако се яви някой за тези цени да сключим договор, това може да доведе и до забавяне и невъзможност да изпълним проекта в срок, а знаете, срокът е края на 2023 година, когато всички проекти от стария програмен период трябва да бъдат изпълнени. Ситуацията е притеснителна. Надяваме се да се справим по какъвто и да е начин, но моето мнение е следното - че средствата, които предлага методиката не са достатъчни на фона на растящата инфлация"

Община Видин ще предостави своето официално становище, забележки и виждания във връзка с така предложената методика.

"Проблемът е точно в това, че забавена е процедурата и докато стане договарянето, докато минат всички срокове за обжалване, не дай си Боже да има и обжалване, тази инфлация, която в момента я има, то не само в България, но и на световно ниво, може да направи така, че някоя фирма да стигне до фалит, за да си изпълни ангажимента", смята Ангел Вълчев - собственик на строителна фирма от Враца.

Тони Петров е председател на областното представителство във Враца на Камарата на строителите. Според него предложената методика ще помогне на строителния бранш, но едва ли ще реши проблема.

"Тя закъснява, но трябва да се предприеме нещо и трябва да се действа в тази посока малко по-бързо. Имаше доста проблеми, особено в обществените поръчки с липсата на индексация и доведе до доста затруднения с изпълнението на договори, със сключването на договори. Не че няма да имат печалба, просто не могат да изпълнят ангажимента си по договор, който е сключен, примерно преди една година и няма плащане по него или не е започнал. Защото в обществените поръчки малко по- бавно се развиват нещата, а цените се изменят доста по-динамично. Това е проблемът."

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47