Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на пожарната безопасност във Видин

Снимка: Радио Видин



Във връзка с професионалния празник на служителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който се отбелязва на 14 септември, ежегодно и традиционно в цялата страна се провежда "Седмицата на пожарната безопасност". Във Видин Седмицата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг мл. лейт. Огнян Борисов, пред сградата на Пожарната. Последва брифинг, по време на който стана ясно, че конкретно тази година е била сравнително спокойна.


"Произшествията, които възникваха бяха относими с периодите от годината и климатичните условия, през съответните части на годината. Разбира се, през зимата имаше повишен брой на пожари в жилищни сгради, в домове на хора, в следствие на използване на отоплителни уреди, както и нагревателни такива. Както и през месеците на засушаване преобладаваха пожарите в полските територии, имахме и горски пожари, които обаче горски пожари, в никакъв случай не могат да се сравнят с тези, които бушуваха в страната. Горските пожари, които възникнаха в нашата област бяха своевременно ликвидирани от екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" и бяха, разбира се, на по-малки площи.", каза за Радио Видин комисар Стилян Пешев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Видин.


Статистическите данни от началото на годината представи гл. инсп. инж. Генадий Янчовски - началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност":


"Екипите на Пожарната във Видин са реагирали на 844 сигнала за произшествия. От тях 587 са пожари, които 131 са с преки материални загуби, а 546 са сухи треви и паднала листна маса, т. нар "пожари без материални загуби". 202 броя са аварийно-спасителните и помощните операции, след което имаме 18 лъжливи повиквания, за съжаление бройката нараства последните години... За съжаление и тази година имаме загинали и пострадали, като за този период имаме 1 загинал и 1 пострадал... Тенденцията, която се очертава за нашата страна според съществуващите сценарии за климатичните промени в България се наблюдава тенденция за увеличаване честотата на екстремните явления и бедствията, което се доказва от честите интензивни валежи, топли и студени вълни, наводнения, суши, урагани, горски пожари и свлачища. Тези промени в климата в нашата страна през последните години все повече усложняват противопожарната обстановка, особено във високите летни температури и продължителното лятно засушаване."


Превантивна дейност е била основно в две направления - обучение и подготовка на населението за действие при бедствие, пожари и други инциденти, обясни гл. инсп. Георги Георгиев - началник сектор "Превантивна и контролна дейност":


"Наблягаме на информационно-разяснителната дейност през периода. От началото на годината проведохме  вече превърналите се в традиция информационни кампании - "Есенно-зимен отоплителен сезон", Спри горските пожари" и "Опазване реколтата от пожар" и сме изработили 4 материала с превантивна насоченост, които ги разпространихме в различните видове електронни и печатни медии... Съвместно с колегите от Областна дирекция на МВР, където извършваме посещения на малките населени места и доста активно се работи с една целева група от т. нар. най-уязвимо население - това са възрастни хора, самотно живеещи и трудноподвижни. Там също се извършва обучение и подготовка на населението за  действие при инциденти в зависимост от характерните за сезона."


На тържествена церемония 18 служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин бяха наградени, по повод 14 септември, затова че са допринесли допълнително за дейността, която осъществяват или пък са се отличили при изпълнение на конкретна професионална задача,  вследтвие на което са предотвратили по-тежки последствия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02