Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учебните заведения в Кула са готови за новата учебна година

Снимка: Колаж Радио Видин

Детската градина и училището на територията на община Кула са готови за старта на новата учебна 2022/2023 година. Откриването на учебната година в СУ "Васил Левски“ ще е в двора на училището. На 15 септември за първи път прага ще прекрачат едва 15 първокласници. Учениците ще посрещнат новата учебна година с чисто нова спортната площадка. Изградени са спортна площадка за волейбол, за баскетбол и мини футбол, освен тях има и една площадка за фитнес, която е изградена върху специална настилка, и са монтирани комбиниран уред три-фитнес, бодибилдинг машина, велоергометър за фитнес на открито и фитнес тренажор. Проектът е на стойност 450 хиляди лева. В училището се обучават 33-ма ученици  в задължителна възраст от други населени места, в които няма училище и за които, това е училището, осъществяващо обучение в съответния клас и намиращо се на най-малко разстояние.


В Детска градина "Звънче" град Кула за новата учебна година 2022/2023 са записани 78 деца, като детското заведение ще разполага с една яслена и три градински групи, от които 19 деца са първа група. На 15 септември децата ще се радват на обновен двор с нови 4 детски площадки. Ремонтът е на стойност 250 000 лева, отпуснати с постановление на Министерски съвет. Детската градина започва учебната година и с обновен кухненски блок и обзавеждане. Подготовката за 15-ти септември обхваща всички деца от различни възрастови групи посещавали детската гради в последния месец. Новите временни противоепидемични мерки влизат в сила от 15 септември до 14 октомври, с което се засилва сутрешният филтър от медицинските сестри, стриктно наблюдение за деца проявяващи някаква симптоматика и засилена дезинфекция на повърхности, каза директорът на детската градина Велина Дафинкичова. Тази година детската градина ще отбележи 140 години предучилищно образование.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Река Дунав днес, 26 септември

Снимката на 26 септември 2024 година

Не очаквам  Дунав  да създаде проблеми за населените места в българския участък на реката. Това каза за Радио Видин кап. Тони Тодоров, директор на дирекция "Речен надзор- Лом" към Морска администрация.  Районната избирателна комисия (РИК) в Монтана назначи служебно разпределението на ръководствата на  секционните избирателни комисии в..

публикувано на 26.09.24 в 18:00

Деца от Мездра учиха как да се придвижват безопасно

По традиция в ОУ "Христо Ботев" - гр. Мездра в началото на всяка учебна година учениците от начален етап провеждат практическо занятие по безопасност на движението. Тази година то бе под наслов "Зная моя безопасен път до училище". Четвъртокласниците подготвиха практически задачи за по-малките ученици. Децата преминаха през площадката по безопасност на..

публикувано на 26.09.24 в 15:39

Предстои заседание на Общинския съвет в Белоградчик

Общинският съвет в Белоградчик ще заседава утре, 27 септември. Дневният ред на съветниците включва 14 точки.  Те ще гласуват решение относно приемане на отчета за касовото изпълнение на бюджета към 31 декември 2023 година. Общинските съветници ще обсъдят и о тдаване под наем на част от имот- публична общинска собственост, представляващ терен..

публикувано на 26.09.24 в 15:00

Съветниците в Лом гласуваха прогноза за бюджета

Средносрочната бюджетна прогноза за местни дейности на община Лом за периода 2025 – 2028 г. беше приета от Общинския съвет в Лом с 18 гласа „За” и двама „Против”. Решението беше взето на провелото се днешно редовно заседание на местния парламент. Освен бюджетната прогнозата за местни дейности, беше одобрена и прогнозата на показателите за поети..

публикувано на 26.09.24 в 14:50

Ученици от Видин отбелязват Европейския ден на езиците

Ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин се включват в днешния  Европейски ден на езиците . Инициативата се стреми да популяризира богатото езиково и културно разнообразие на европейските  народи, казва Василена Тодорова , преподавател по английски език в учебното заведение. "Организирали сме няколко вида..

публикувано на 26.09.24 в 13:50

Свлачища между Мездра и Ботевград ще бъдат укрепени

Предприети са всички необходими мерки за укрепване на новопоявилите се свлачища при модернизацията на пътя Мездра - Ботевград, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". При изграждането на пътен възел "Ребърково", който е част от Лот 2 на проекта за модернизация на пътя, преди повече от половин година е регистрирано свлачище при изпълнението на..

публикувано на 26.09.24 в 13:24

Враца е домакин на литературен фестивал

Враца отново ще бъде книжен град . Предстоящият литературен фестивал в града ще бъде открит тази вечер и ще продължи до събота. Шестото му издание отново ще предложи срещи с популярни писатели и книжен базар. Ще се състои и семинар, посветен на четенето, в който ще участват библиотекари и учители. Ще има и работилница по калиграфия. Фестивалът..

публикувано на 26.09.24 в 13:00