Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмист - професията на настоящето и бъдещето

Снимка: личен архив



Живеем във времена, в които технологиите са напреднали до такава степен, че сме изцяло зависими от тях. Програмистите са хора, които разбират и пишат на непонятен език за повечето хора. Именно те са хората, които улесняват нашия живот ежедневно, създавайки различни софтуери, които управляват мобилните телефони, автомобилите, самолетите, различни машини в заводите и всякакви видове различни устройства. Затова програмистите са едни от най-търсените кадри в световен мащаб. 


Иван Димитров от Видин изучава програмиране от 10 години. Но го практикува професионално от 7. Той има техническо образование, но се запалва по разработването на различни софтуери впоследствие:


"Всичко започва от университета. Като цяло даже в университета не започнах с програмиране. Бакалавъра ми е "Електроника". Интересното е, че вече "Електрониката" не може без "Програмиране". Имахме много уроци по програмиране, но ме скъсаха на всичките. И ми останаха само те като изпити за първата година и през лятото седнах, и започнах да си уча "Програмирането". Но толкова много ми хареса обучението... и започнах да го практикувам отделно... И трябва да кажа, че много готини проектчета направих през това време, запознах се с много яки хора, във фирмите, в които съм бил и се радвам, че ме скъсаха."


Свободата, която дава професията "Програмист" е един от основните фактори, Иван да обича тази професия. Другият е финансовата стабилност, която осигурява:


"Това е просто на съвсем друго ниво. Това да можеш да работиш от вкъщи и от където искаш. Също така, да не забравяме и финансовата свобода, която се дава. Хората обичат да казват, че парите нямат значение, но имат значение. Няма значение като ги имаш, но като ги нямаш, имат значение. Постоянно излизат нови програмисти  от това и ставаме повече хора. Въобще няма инфлация от това, компаниите имат толкова сериозен недостиг на хора навсякъде, че доста е проблемно за световната икономика, но пroграмирането става всяка година по-лесно, по-лесно могат да навлизат хора в него и това, което много ми харесва е, че като има такъв голям избор от компании, можеш да се местиш от компания в компания и да се запознаваш с нови хора, да научаваш нови проекти, не трябва да те е страх, че утре няма да имаш работа. Това няма да го има в близкото бъдеще. Тъй като всичко вече е програмиране."


Програмирането е определено професията на настоящето, но и на бъдещето.


"Начинът, по който се развива в момента света, т.е. автоматизациите - това не води до по-малко работа, а води до повече работа, даже работата става по-хубава. В смисъл механичната работа, която е тежката, която е опасната за хората, тя бива елиминирана, в повечето случаи ги правят машини тези неща. И тези машини все пак се изисква да бъдат програмирани, да бъдат правени по специфични начини, така че да могат да работят и това пак го правят хора. Това е начина на бъдещето. Дори телефоните, което всяко приложение, което имаш - те са милиарди примерно в Google Play, те се развиват постоянно. Самите телефони се развиват. Дори и на Илън Мъск технологията, която искат да сложат чиповете в главата, вместо телефоните и това е програмиране, всичко е програмиране. В бъдещето това е, което ще еволюира нашата раса."


Ако искаш да влезеш в ИТ сферата, най-лесно би било да станеш "quality assurance", защото за този клон е нужно, основно, владеенето на английски език. За всичко останало е нужно да учиш поне една година, основните неща в програмирането, да знаеш как се пишат променливи цикли. Със сигурност има още много неща, които да научи човек. Старта е стръмен, но след това става по-лесно, обяснява Иван. 


"На по-лесни термини - ако си механик, това което искат работодателите от теб, за да започнеш работа като стажант е, по-скоро, не да знаеш как да оправяш колите, а по-скоро - да знаеш инструментите как се казват."


От една година Иван работи, като програмист, за една от най-големите вериги супермаркети в Европа. В момента той се е съсредоточил най-вече в изработването на мобилно приложение, което се стреми да спестява от времето на клиентите при пазаруване.


"Опитваме се да заместим голяма част на касиерките в магазините с това, че правим сканирането с телефона. Да може сам да сканираш продуктите си вместо да минаваш на касата и просто директно да платиш с картата, без да минаваш на касата, направо си излизаш. Това е доста готино, ще намали доста времето, което е необходимо на хората да пазаруват... Касиерките никога няма да се махнат, има си стари хора, които не могат да ги използват, има си хора, които не искат да използват подобна технология. Ще трябва да бъдат наети повече охранители. Не отрязваме професии с това, даже се слагат професии - ще има повече хора на камерите, които гледат дали сканираш правилно нещата или дали се опитваш да излъжеш по някакъв начин системата." 


 За момента това приложение съществува в Хърватия и предстои да влезе в сила и в Германия в определени магазини.  


"Все още се тества, за да се види, как се възприема от публиката и дали успяват да се справят хората с него." 


Освен с този проект, Иван работи по разработването и на други мобилни приложения. Заедно с негови приятели създават мобилната игра "The Crossworder Premium":


"Разработихме кръстословица, която е на български. Отне доста време разработването на кръстословицата. Moже да се намери в Google Play и да се играе. От около 2 години я разработвахме... и трябва да кажа, че доста неща се научиха от това, опита, който научих от там доста повиши уменията ми и съответно отвори доста врати след това.




Освен мобилната игра "The Crossworder Premium", Иван разработва, заедно със същия екип от хора, друго мобилно приложение полезно за всички дами - календар за месечният им цикъл. 


"В момента е в още начален стадии... За следенето му, може да изчислява кога ще има следващ, какво би било хубаво да се яде в определените дни във фазите на целия цикъл, дадени рецепти за това, фибри... върху какво трябва да се наблегне, кои дни е хубаво да се поразтегнеш, кои дни е хубаво да си починеш. Опитваме се да разберем първо самата биология над цялото нещо, тъй като се оказа, че е доста индивидуално."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00