Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-главна грижа трябва да бъде спасението на нашата душа

Снимка: www.pravoslavie.ru

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен. 

"Който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който
погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси"
(Марк.8:35).

След като ознаменувахме Въздвижението, т. е. издигането, възвисяването на светия Кръст, днес - Неделя след Въздвижение, ние все още сме под неговия знак, който е наше знаме, символ на нашето изкупление, на безпределната Божия любов към нас, на нашето спасение.

Господ Иисус Христос предсказал пред Своите ученици и пред народа Своя земен край. Той изяснил, че трябва много да пострада, че ще бъде отхвърлен от книжниците и фарисеите, ще бъде убит и на третия ден ще възкръсне. Апостолите не могли да приемат това с лекота. Те разсъждавали по човешки и не очаквали такава участ за своя Учител. Не могли да си представят Неговото царство, съпроводено с трудове и жертви. Тогава Спасителят обрисувал и живота на Своите последователи. Изяснил им, че никой не може да влезе в Неговото царство, ако не понесе кръста на безкористното служение на другите, ако предварително не се е отрекъл от себе си, ако не е унищожил в себе си своя егоизъм. "Който иска да спаси душата си, ще я погуби – казал Той, а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси" (Лука 8:35).

Иисус Христос мислел не само за физическото съществуване на човека, но и за спасението на душата му. За Него душата струва много повече от богатствата на целия свят. Всеки се стреми да постигне нещо в този свят, което ще засвидетелства за неговото съществуване. Всички ние от сутрин до вечер през целия си живот се трудим да печелим, да придобиваме все повече и повече. За съжаление тия грижи в повечето случаи не ни оставят време дори да мислим за душата си.

Човекът не е само тяло, не е само плът, не е само кости, месо, мозък и кръв, не е само химически елементи. Човекът има и душа. И тази душа, по преценката на Спасителя, както чухте от Неговите думи, е по-ценна от целия свят. "Каква полза за човека, казва Той, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?" (Марк 8:36). Ако бихме могли да поставим на везни душата и целия свят, то душата винаги ще натежи. С право Господ пита: "Какъв откуп ще даде човек за душата си?" (Марк 8:37). Какъв откуп? Никакъв! Спасителят много пъти и в различни случаи е обяснявал истината, че не бива да смесваме вечното с преходното. Всичко каквото виждаме в този свят, всичко това ще загине, както са загинали произведенията на хората, които са живели преди нас. Ще загине и цялата земя. Човешката душа обаче е безсмъртна и вечна. Нея не можем да мерим и ценим с нещо, което ще загине. Човешкото тяло може да се радва на временни наслади и придобивки и да търпи само временни мъки и наказания. А човешката душа ще получи или вечна награда и блаженство, или вечни мъки и страдания. Мислим ли ние за това, спомняме ли тази истина при всекидневните си занимания? Ако живеем и работим с мисълта си, че има вечен живот за душата ни, ние сме истински последователи Христови. Ако ли пък забравим душата си и се трудим само за придобиване неща от този свят, ние по нищо не се различаваме от езичниците. "Който иска да спаси душата си, ще я погуби..." (Марк 8:35).

Нека бъдем винаги готови да изповядваме Христа, да го проповядваме със слово и дело. Защото Спасителят казва в днешното евангелие: "Който се срами от Мене и от думите Ми в тоя прелюбодеен и грешен род, и Син Човечески ще се срами от него, кога дойде в славата на Отца Си със светите Ангели" (Марк 8:38). Да бъдем готови да дадем душата си, своята грешна и нещастна душа, за да дадем възможност на Бога да ни създаде чиста и свята душа, която да бъде достойна да се нареди между праведниците в Царството небесно! Амин!

В рубриката "Съвременна Библия" – "…ново общество е възможно само ако в процеса на изграждането му се формира и нов тип човек…" Така твърди Ерих Фром в книгата си "Да имаш или да бъдеш" (1976). Ерих Фром бил атеист, но достигнал - волно или неволно, да признае библейската истина: ново небе и нова земя са за нови хора. Фром не е единственият! За нуждата от "новия човек" пишат Маркс, Енгелс, а дори и Ленин! Защо тези богоборци стигат до съгласие с Книгата, която отхвърлят? Защото са добри анализатори. Дори без да вярва в Бога, човек може да анализира и да стига до съгласие с правотата на библейските изводи. Това, което не може да направи е да продължи нататък. Нататък се продължава с Бога. Фром, Маркс, Енгелс - всички те търсят "новия човек", който само Бог може да роди.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44