Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-главна грижа трябва да бъде спасението на нашата душа

Снимка: www.pravoslavie.ru

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен. 

"Който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който
погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси"
(Марк.8:35).

След като ознаменувахме Въздвижението, т. е. издигането, възвисяването на светия Кръст, днес - Неделя след Въздвижение, ние все още сме под неговия знак, който е наше знаме, символ на нашето изкупление, на безпределната Божия любов към нас, на нашето спасение.

Господ Иисус Христос предсказал пред Своите ученици и пред народа Своя земен край. Той изяснил, че трябва много да пострада, че ще бъде отхвърлен от книжниците и фарисеите, ще бъде убит и на третия ден ще възкръсне. Апостолите не могли да приемат това с лекота. Те разсъждавали по човешки и не очаквали такава участ за своя Учител. Не могли да си представят Неговото царство, съпроводено с трудове и жертви. Тогава Спасителят обрисувал и живота на Своите последователи. Изяснил им, че никой не може да влезе в Неговото царство, ако не понесе кръста на безкористното служение на другите, ако предварително не се е отрекъл от себе си, ако не е унищожил в себе си своя егоизъм. "Който иска да спаси душата си, ще я погуби – казал Той, а който погуби душата си заради Мене и Евангелието, той ще я спаси" (Лука 8:35).

Иисус Христос мислел не само за физическото съществуване на човека, но и за спасението на душата му. За Него душата струва много повече от богатствата на целия свят. Всеки се стреми да постигне нещо в този свят, което ще засвидетелства за неговото съществуване. Всички ние от сутрин до вечер през целия си живот се трудим да печелим, да придобиваме все повече и повече. За съжаление тия грижи в повечето случаи не ни оставят време дори да мислим за душата си.

Човекът не е само тяло, не е само плът, не е само кости, месо, мозък и кръв, не е само химически елементи. Човекът има и душа. И тази душа, по преценката на Спасителя, както чухте от Неговите думи, е по-ценна от целия свят. "Каква полза за човека, казва Той, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?" (Марк 8:36). Ако бихме могли да поставим на везни душата и целия свят, то душата винаги ще натежи. С право Господ пита: "Какъв откуп ще даде човек за душата си?" (Марк 8:37). Какъв откуп? Никакъв! Спасителят много пъти и в различни случаи е обяснявал истината, че не бива да смесваме вечното с преходното. Всичко каквото виждаме в този свят, всичко това ще загине, както са загинали произведенията на хората, които са живели преди нас. Ще загине и цялата земя. Човешката душа обаче е безсмъртна и вечна. Нея не можем да мерим и ценим с нещо, което ще загине. Човешкото тяло може да се радва на временни наслади и придобивки и да търпи само временни мъки и наказания. А човешката душа ще получи или вечна награда и блаженство, или вечни мъки и страдания. Мислим ли ние за това, спомняме ли тази истина при всекидневните си занимания? Ако живеем и работим с мисълта си, че има вечен живот за душата ни, ние сме истински последователи Христови. Ако ли пък забравим душата си и се трудим само за придобиване неща от този свят, ние по нищо не се различаваме от езичниците. "Който иска да спаси душата си, ще я погуби..." (Марк 8:35).

Нека бъдем винаги готови да изповядваме Христа, да го проповядваме със слово и дело. Защото Спасителят казва в днешното евангелие: "Който се срами от Мене и от думите Ми в тоя прелюбодеен и грешен род, и Син Човечески ще се срами от него, кога дойде в славата на Отца Си със светите Ангели" (Марк 8:38). Да бъдем готови да дадем душата си, своята грешна и нещастна душа, за да дадем възможност на Бога да ни създаде чиста и свята душа, която да бъде достойна да се нареди между праведниците в Царството небесно! Амин!

В рубриката "Съвременна Библия" – "…ново общество е възможно само ако в процеса на изграждането му се формира и нов тип човек…" Така твърди Ерих Фром в книгата си "Да имаш или да бъдеш" (1976). Ерих Фром бил атеист, но достигнал - волно или неволно, да признае библейската истина: ново небе и нова земя са за нови хора. Фром не е единственият! За нуждата от "новия човек" пишат Маркс, Енгелс, а дори и Ленин! Защо тези богоборци стигат до съгласие с Книгата, която отхвърлят? Защото са добри анализатори. Дори без да вярва в Бога, човек може да анализира и да стига до съгласие с правотата на библейските изводи. Това, което не може да направи е да продължи нататък. Нататък се продължава с Бога. Фром, Маркс, Енгелс - всички те търсят "новия човек", който само Бог може да роди.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28