Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна учебната година

| обновено на 15.09.22 в 12:46
19
Снимка: Радио Видин

Тържествено и по традиция с много вълнение, цветя и пъстрота започна първият учебен ден. В област Видин новата учебна 2022/2023 година започва за 7892 са ученици, които ще учат в 31 учебни заведения в областта. В област Враца новата учебна година ще започне със 120 първокласници по-малко спрямо миналата година. Днес за първи път ще прекрачат училищния праг 1355 деца. Над 15 хиляди и 300 са учениците в областта. Те ще учат в 70-те училища в област Враца. Тенденцията към намаляване на учениците има и в Монтанско. На 15 септември в класните стаи ще влязат 11 701 ученика, което е с 465 по-малко от година по-рано. Първолаците също намаляват от 975 миналата година, сега се очакват 884. 


Ради от Враца е от учениците, които за първи път ще седне на ученическата скамейка. За вълнението и нагласата му за това, което предстои с него разговаря Ива Антонова:


В новоселското школо "Св. Св. Кирил и Методий“ започна 151-та учебна година. 124 са учениците, разпределени от първи до дванадесети клас. За втора година бе осъществен прием за обучение по професията "Техник лозаровинарство". Училището е средищно и иновативно. След кратка литературно-музикална програма удари първият звънец и първокласниците поведоха шествието от ученици към класните стаи. 

ЦДГ "Акад. Стефан Младенов" също отвори врати за новата година. Тя ще се посещава от 70 деца, разпределени по групи в четири от петте села в община Ново село. 

Всички деца получиха учебни пособия, осигурени от общинската администрация.

530 ученици от 1 до 7 клас и 65 първокласници, разпределени в три паралелки, посрещна днес видинското ОУ "Иван Вазов". Училището отваря гостоприемно врати за своите възпитаници в обновената си сграда, каза директорът Пролетка Цветкова:



"На Вас, мили първокласници, пожелавам незабравими дни, успешно обучение и вяра в учителите, които ще бъдат с Вас.

Скъпи ученици, бъдете спокойни, до Вас са Вашите учители, пазете традициите на нашето училище, умножавайте успехите му, почитайте всеотдайността на своите преподаватели..

Скъпи колеги, нашето призвание е да съхраним светлия ентусиазъм на децата и да го допълним с мъдрост. Желая Ви здраве, духовни сили  и заедно да се преборим с предизвикателствата, да получим удовлетворение от добре свършената работа. На добър час и успешна учебна година!"


СУ "Цар Симеон Велики" във Видин посрещна днес 909 ученика от подготвителна група до 12. клас. Най-старото видинско училище посрещна своите ученици за 141 път. За разлика от предишни години този път всички от първолаците до най-големите бяха с красиви униформи. Първо бе посрещнато училищното знаме и под звуците на химна бе издигнат националният ни флаг.


В четири паралелки са разпределени 75 първокласници, които естествено бяха най-развълнувани:

"Радвам се, че отивам на училище. Не ме е страх...Имам вече приятели...Нося цветя за госпожата...".

По големите също споделиха очакванията си за новата учебна година, но им липсва и ваканцията:

"Радваме се, че започваме училището. Малко ще ни липсва ваканцията, но трябва да учим за матурите... Няма да е лесно, но ще учим. Вълнувам се. Видяхме се вече с класа и госпожата...".

Всички ученици бяха поздравени от първокласниците Борислава, Калоян и Иван.

Над 400 ученици ще се обучават през новата 2022-2023 година в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Те са в 19 паралелки- от 8 до 12 клас. Празникът започна с националния химн и посрещане на училищното знаме. Над 80 ученици днес за първи път влязоха в училището, в което ще продължат своето образование по избраната от тях професия. 
"Днес е първият учебен ден и може би най- вълнуваща за осмокласниците, които ще станат част от голямото семейство. Всички да бъдат здрави, упорити, търпеливи и с позитивизъм да посрещаме всички предизвикателства", каза при откриването на новата учебна година директорът на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Насенка Димитрова и пожела на учители и ученици успешна нова учебна година.
Осмокласниците са 4 паралелки, дуална форма на обучение.
"Осмите класове винаги имат предварително родителски срещи, аз бях и в комисията по приема, тъй че си познавам децата. Те са малко притеснени ми се вижда. Утре имаме ден на игри, запознаване, опознаване на училището", каза Галина Кръстева- класен ръководител на 8 "г" клас, специалност "Електротехника" и пожела безпроблемна и успешна учебна година.
Осмокласниците са избрали гимназията, защото има добри условия:
"Ще уча електротехника... Училището е хубаво. Пожелавам си новата учебна година да бъде успешна, да учим и да сме здрави... Аз винаги съм искала тук да уча. Имам повече приятели и познати..."
За 12-класниците днес удари последният първи училищен звънец:
"Със смесени чувства идвам днес, защото е последна година. Уча компютърна техника и технологии. Пожелавам си да завърша успешно... И аз да завърша успешно, това е  най- важно. Подготовката е много добра и училището е, според мен най- доброто в града... Малко е тъжно, защото няма да се виждаме с хората от другите класове. Но, животът продължава... Ще се борим да завършим. Трябва да сме фокусирани върху  целите си. За подрастващите мога да дам съвет- да не се отказват, да следват мечтите си, да знаят- последните две години след десети клас да натиснат доста..."
Училището ще бъде на едносменен режим, защото има достатъчно класни стаи.
Цецка Цокова- старши експерт "Туризъм" в Община Видин и Анета Кирилова- старши експерт по професионално образование към РУО- Видин.


Общо 463 ученици посрещнаха първият учебен ден в природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. От тях 78 в 8-ми клас и 26 в 5-ти клас са новите ученици записани в двете паралелки в училището. 
"Този ден е символ за ново начало, изпълнено с очаквания, копнежи и вълнения. За мен е чест да бъда в този момент, на този пост на най-престижното училище във Видински регион, доказало в своята история и развитие големи постижения, успехи и отлични резултати за повече от 5- години", каза временно назначеният директор Ивайло Милушев, бивш педагогически съветник на природо-математическата гимназия.
С вълнение ново записалите се осмокласници споделиха своите очаквания:

"Вълнувам се, че започвам в този клас, в това хубаво училище...Горе долу добра, малко уплашена, като за начало, но мисля, че всичко ще мине гладко...Притеснена съм, развълнувано ми е, но се надявам и аз да мине всичко наред като за първи път."
Тържеството завърши с водосвет на видинския митрополит Даниил. 


Тържествено бе открита учебната година в Белоградчик.

В Белоградчик в НУ "Васил Левски" новата учебна година започна с посрещане знамето на училището и химна на Република България. Директорът Илиянка Панайотова поздрави присъстващите деца, родители и учители. В своето слово тя се обърна първо към най – малките – първокласниците:

"За Начално училище "Васил Левски“ днес също е голям празник. За пръв път прага на родното училище ще прекрачат 15 деца от подготвителна група и 33 първокласника. Несъмнено най-голямо е вълнението сред първокласниците. Скъпи първокласници, за вас днешният ден е незабравим ден. Най-важният ден в живота ви, който показва, че вие вече сте пораснали, че вече сте ученици. Тук, в родното училище, вие ще се научите да четете, да пишете, да смятате. Много ще играете, ще рисувате и ще намерите нови приятели.“ 

На учителите директорът пожела много търпение и внимание към децата, защото тяхната професия е призвание. Панайотова се обърна с призив и към родителите:

"Педагогическата колегия към училището ви призовава и ви моли да бъдете отзивчиви към повелите на училището, да бъдете добри помощници на училището, защото без нашата съвместна работа, без работата ни в екип не можем да осъществим и най-добрите си намерения“. 

От името на Община Белоградчик първокласниците получиха и по една книжка с български народни приказки подарък. 

В трите училища на територията на община Белоградчик - НУ „Васил Левски”, СУ „Христо Ботев” и ОУ „Васил Априлов” в с. Рабиша, през учебната 2022/2023г ще се обучават над 500 ученици.

Водосвет за началото на учебната година в СУ „Христо Ботев“ бе отслужен от отец Рафаил – архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, Видинска епархия.

В средното училище в Белоградчик ще се обучават над 330 ученици от 5-ти до 12-ти клас. План приема за настоящата учебна година е успешно реализиран. За първи път в училището ще има паралелки по професия, както паралелка в дуална форма на обучение чрез работаза натрупване на практически опит. В една паралелка ще се изучава професията „Монтьор на транспортна техника“ с 22-ма ученика и една паралелка с две професии - икономист информатик и техник технолог хлебни изделия. 46 са петокласниците с класни ръководители Диана Тонинска и Ваня Мицева.

Лесотехническата професионална гимназия в Берковица отново посреща своите ученици.

След мащабен едногодишен ремонт  Лесотехническата професионална гимназия посрещна своите възпитаници в обновената сграда. На откриването на учебната година присъстваха гости от фондация „Едно сърце“,  секретарят на Община Берковица Биляна Стаменова, главен специалист „Образование“ Венета Асенова, инж. Сашко Каменов – директор на РДГ – Берковица, инж. Александър Драгиев – директор на Държавно горско стопанство – Берковица, Илияна Пенчева и Ива Иванова от Община Берковица – част от гостите – бивши възпитаници на школото.

С вълнение директорът на учебното заведение, Христина Христова, се обърна към присъстващите в този специален момент:

„Имате големия късмет да се учите в едно уникално училище. Професиите и специалностите, по които се обучавате, са уникални не само за Северозапада, но и за цялата страна. Професията „Специализирано обучение и селекционно развъждане на кучета“ е единствената в страната. Специалността „Механизация на горското стопанство“ е защитена професия, както и специалността „Горско и ловно стопанство“ – те са единствено за областите Монтана, Видин, Враца, София, Кюстендил и Перник и тук се обучават единствените специалисти за този периметър. За това се гордея, че нашите ученици са избрали тези специалности.“

С песен поздрав към всички отправи Нейджъл Рачкова, която е осмокласник в училището. Церемонията завърши със звука на школския звънец, а всички класове бяха посрещнати в стаите с хляб и сол. 


Първият училищен звънец удари  за 201 ученици в Кула.

Традиционно със стихотворения най-малките първокласниците и приветствие от директора на училището инж. Диана Йончева откриха учебната година в  СУ “Васил Левски” – Кула. Издигнат бе националният флаг с химнът на Република България и химнът на Европейския съюз . 

За първи път прага на училището прекрачиха едва 15 първокласници водени от класния си ръководител, Боряна Викьова. В 8 клас тази година влизат учениците само по една специалност, одобрена от Регионално управление на образованието - Видин. Записани са 12 деца в специалност "Технология на фармацевтичните и парфюмерийно-козметични продукти“. В 9 клас продължават 22 ученици, в т. ч. 12 по специалност "Икономическо информационно осигуряване" и 10 по специалност "Технология на фармацевтичните и парфюмерийно-козметични продукти“. Изградена е нова лаборатория по химия за новата специалност, която се  дооборудва с необходимите уреди и химикали.

На церемонията по откриването на новата 2022/2023 учебна година музикален поздрав отправиха учениците от 4 клас .Връчени бяха преходните награди на училището за 2-ри срок на миналата учебна година - "Достоен лъв" за 1 и 4 клас, купата на 5 и 7 клас и купата на 8 и  9 клас, на най-добрите паралелки, избрани от Педагогическия съвет по предварително гласувани критерии, каза директорът Диана Йончева и добави:

"На 15 септември 2022 г. новата учебна година ще започнат 201 ученици в нашето училище, маломерните паралелки са 7 на брой."

Тъй като отново са в сила противоепидемични мерки, тържествената програма бе изцяло на открито, в училищния двор, а в класните стаи ще влязат само учениците и техните учители. Всички ние си пожелаваме една здрава, успешна и присъствена нова учебна година."


Особено вълнуващ бе деня за малчуганите на прага на Детска градина "Звънче" град Кула. Церемонията се състоя в обновения парк с много игри и забавления, приветствие отправиха директорът на детската градина Велина Дафинкичова  и Христела Александрова - главен експерт в Община Кула. Гост бе Димитър Цанков, председател на Общински съвет- Кула. 78 деца влязоха в една яслена и три градински групи за новата учебна година.


Близо 1 500 ученици влязоха в класните стаи в община Мездра.

115 първокласници прекрачиха за пръв път школския праг. Две учебни заведения в общината се включиха в благотворителни инициативи

1 499 ученици, разпределени в 79 паралелки от I до XII клас, ще се обучават и възпитават през новата учебна 2022/2023 година в 7-те училища в община Мездра. В сравнение с миналата учебна година обхванатите в системата на училищното образование са с двама повече, а спрямо учебната 2020/2021 г. - с 14 повече.

Първокласниците са 115, което е с 25 по-малко в сравнение с м. г. и с 4-ма повече спрямо 2020/2021. Най-много първолаци - 58, прекрачиха школския праг на ОУ „Христо Ботев“. Следват: СУ „Иван Вазов“ - 23-ма, ИОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - 20, СУ „Св. Климент Охридски“ (Зверино) - 13 и ОУ „Васил Кънчов“ (Моравица) - 1.

Усети се празничното настроение на първия учебен ден в Мездра. Градът оживя с красиво облечени ученици с цвета и пременени усмихнати родители. Деца, родители и приятели изпълниха площада пред ОУ "Христо Ботев". Директорът на школото Иван Иванчев поздрави учениците и техните родители по повод откриването на новата учебна година.Тържеството продължи с богата програма, след която малките първокласници тържествено прекрачиха за първи път училищния праг.


7 училище в Монтана е сред иновативнитеучилища.



От тази година 7 СУ „Йордан Радичков” е сред иновативните в Монтана. Учениците от 5 и 6 клас ще се обучават във „Визуално програмиране”. За последните 6 години от 144 учениците сега са 265, сподели директорката Станка Костова

Кметът Златко Живков, който от тук започна, като преподавател, а след това директор на инспектората по образование в Монтана, а по настоящем кмет приветства възпитаниците на школото.

Директорката Станка Костова връчи ленти „отличник” на 23-те първолаците, а те показаха в стихове и песни, че вече са готови за училище.


По публикацията работи: Гергана Панова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие на площад "Бдинци", където ще бъде и официалната церемония по повод неговата визита. След..

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръжения за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени и..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05