Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-висока за последните 24 години

Почти 18 % достигна инфлацията

Ст. Панчев: Предизборните кампании обещават политики, които ще я засилят

Снимка: Радио ВИДИН



17,7 %, т.е два пъти по-висока от останалите страни в Еврозоната, е инфлацията в края на месец август, което е и нов рекорд за последните 24 години.

Повишаването на цените не само намалява покупателната способност на текущите доходи, а топи и депозитите в банките, отчита още националната статистика. Инфлацията е изтрила 19 милиарда лева от спестяванията на хората и фирмите.

Покачването на цените се дължи и на чисто български фактори, а не само на покачването на цените на тока и горивата на международните пазари, каза икономистът Стоян Панчев.

"Основната причина, която мога да извадя, е паричната политика на централните банки от 2020 година, реакциите им срещу пандемията и пандемичното затваряне. Големите Централни банки напечатаха голямо количество пари, тези пари бяха вляни в икономическата система, по този начин се създаде допълнително търсене, докато предлагането е ограничено, та като комбинираш много високо търсене с ограничено предлагане веднага скачат цените. Това е формулата на достигането до тази висока инфлация. Разбира се, има разни фактори чисто български - високият бюджетен дефицит, т.е когато държавата харчи повече от това, което може да събере като данъци".

При на практика нулевите лихви по депозитите на всеки 1000 лева в банка хората и фирмите губят по 177 лева през последните 12 месеца. 

Такава висока инфлация не е имало от Жанвиденовата зима през 1997 година.

"Чак картинката от времето на Виденов аз не очаквам да се случи, най-малкото защото започна повишаването на лихвените проценти, което ако е достатъчно голямо и навременно, може да огранични търсенето и съответно да намали ръста на цените, т.е да не стигнем до хиперинфлационни епизоди. Малка е вероятността това да се повтори. Ще има със сигурност проблем с цената на енергийните ресурси, най-много зависи от войната в Украйна. Ако върви към форма на приключване, ще е по-малък проблемът, ако се разразява по-тежък конфликт - ще е по-сериозен. Моето очакване за самата инфлация е темпът на ръст да се забави. Дори е възможно конкретно в България да сме достигнали някакъв локален пик, т.е за август да е най-високата стойност".
Стоян Панчев
В рамките на година храните са поскъпнали с 23,6 %, показват данните на НСИ. Най-голямо е покачването на цените на олиото и маслото - 44,5 %, и на млякото, млечните продукти и яйцата - с 31,8 %. Хлябът и зърнените храни са поскъпнали с 27,8 % за година, а месото и месните продукти с 23 %. 

Всичко това води до увеличаване на разходите за храна в бюджетите на домакинствата в страната. Поскъпването от своя страна означава свиване на потреблението. 

"Аз очаквам, ако войната не се разрази с по-голяма сила, затишие в скока на цената на енергията. В последните 2-3 седмици цената на газа - той е изключително волатилен, скача, пада, скача, пада. Цялостното ниво със сигурност ще е по-високо от това, което сме свикнали обаче. Дори когато бяха реализирани големите спадове през последната седмица, ние се върнахме към цените от 9 август. Цената изобщо не е спаднала до тази от 2020 или 2021 година. Има спадове, които не ни връщат в изходна позиция. Що се отнася до храните - мисля, че цената на храната ще расте, макар да е възможно да е с по-бавни темпове".

Личната инфлация за едно тричленно семейство от двама възрастни и едно дете е 19 %, изчислява калкулаторът на НСИ. Семейство, което всеки месец дава 600 лева за храна, 50 лева за алкохол, 100 лева за дрехи, 200 лева за бензин, 50 лева за лекарства, а сметките за ток, вода и парно са средно по 80, 30 и 120 месец. Освен това домакинството дава по 1000 лева за ремонти на година, а за почивка - 3000. Годишната инфлация на такова семейство е точно 19 %. 

Властта в България до този момент неглижира тотално инфлацията, а към този момент предизборните кампании акцентират върху мерки, които ще я повишат допълнително, обясни още Панчев.

"Всички власти досега седяха с широко затворени очи, наблюдавайки идването на инфлацията. През 2021 година някъде по това време тя вече беше започнала да расте, хората не я усещаха с такива размери, но вече от половин година имаше икономици, които предупреждавахме. В обсъждането на бюджета инфлацията не беше спомената. Беше пренебрегната тема. Истината е, че като гледам какво обещават партиите, те по-скоро искат да увеличат инфлацията. От една страна, предвиждат по-големи харчове, по-големи дефицити, от друга страна, влизането в Еврозоната, което го обещават почти всички, също ще увеличи инфлацията. Не виждам политики, да се говори за политики, които ще намалят инфлацията. Това е разбираемо, защото това са политически болезнени. Освен ако не намаляваме данъци, което политически е приемливо, всички останали начини за намаляване на инфлацията минават през някакъв вид болка, икономическо страдание, което не е популярно пред урните".

Очакванията на видинчани са инфлацията да продължи да расте и през зимата.

"Промени се животът, но когато поскъпва токът, поскъпва всичко... Чудя се как се справят другите, непосилно е... Проблемът е световен, но при нас е най-тежко".

През август 2022 г. месечната инфлация е 1.2% спрямо предходния месец.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15