Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад мъж с кауза да бъде съхранена историческата памет за село Периловец

6
Снимка: Радио Видин

Периловец е едно съвсем малко село в община Бойница. Населението му наброява едва 17 души, които живеят без магазин, без автобус и почти без път. Така е в 21 век, но в своята 500-годишна история селото е имало и славни дни, през които се е развивала читалищната дейност, училището е било пълно с деца, населението е наброявало 600 души. Сред тях са били първите учители, поставили началото на образователното дело, управници, допринесли за съвременния му облик, смели мъже, загубили живота си във войните за национално освобождение и обединение. Имената им, доскоро неизвестни, извади от забравата един млад мъж с родови корени от Периловец. 32-годишният Радослав Треилов е общественик и родолюбец, който преди три години поставя началото на своята кауза да съхрани историческата памет за Периловец. С личен труд и средства, с помощта на дарители и на Община Бойница изгражда паметник и няколко паметни плочи, които свидетелстват за видните периловчани  и тяхното дело.

Снимка: Радио Видин

"Тук съм отраснал, ваканциите, при баба ми и дядо ми. Оттук съм и се мъча, боря се да остане нещо за това село, за поколенията, които минават оттук, да се знае, да се помни, независимо дали са потомствени периловчани или хора от другите населени места. Селото практически е на доизживяване, моята кауза са паметниците. 2020 година се построи училищният мемориал, тази година - войнишкият паметник, 2019-та - плочата на читалището с информация за самото населено място, с основни данни. Статистически данни си водя за селото, имам написани около 10 тома. В социалните мрежи имаме страница, която се поддържа с актуална информация, за да знаят хората какво се случва... Аз съм ходил в Държавен архив, из различни извори, информацията е разпокъсана, никъде не е събрани така, на място, да се види, да се знае, оттук нататък един път като се изпусне нишката и се губи..."

Снимка: Радио Видин

Освен със събирането на късчетата история, Радослав Треилов се стреми да бъде полезен и с работа по благоустрояването на селото. Почистил е гробището, боядисал е спирката, макар че там автобус от години не е минавал, организирал е среща с регионалния министър, за да обсъдят ремонта на пътя, който е почти изчезнал. 

"Тази година за първи в историята влезе техника в гробищния парк, то беше джунгла. С пътя имаше надежда - проект, отпуснати пари, но с политическата обстановка, падането на правителството, сега нови избори, не съм много оптимист, че ще стане нещо, което ще доведе до окончателна ликвидация на това село, а и на съседните, защото това е най-прекият път... Имаме спирка, малко я облагородихме. 2005 година я направиха, ние фактически нямаме автобус, но ще бъде така, като спомен, че е имало спирка... Моите мечти са да дойдат наследниците, старите си отиват, но да дойдат млади, да дойдат други, които примерно да не са кореняци, но то е хубаво, то е красиво село. Като има и инфраструктура да се стигне до тук, млади хора купиха една къща в другия край на селото, откъм Бориловец. Значи не е толкова безнадеждна ситуацията".

Снимка: Радио Видин

Жителите на Периловец подкрепят инициативите на младия мъж и му помагат с каквото могат.

"Грижи се за това село. Само той е единственият по-млад човек и не е забравил, че е роден в това село, иска да го направи като хората, ама един човек не може... Ради прави хубави работи, помага на селото, обаче като на обществени начала, трябва институциите да помагат повече на това село - кметство, особено Община Бойница... Всичко, което е направил, е хубаво. Той се грижи за това село. Имаме нужда най-вече за пътя. Тук ние сме откъснати, съсипахме колите... Добре прави момчето, ще остане тук за спомен. Тук след 20-30 години няма да има никой..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00

За и против проверката на уменията на по-възрастните шофьори

Трябва ли да се проверяват уменията на по-възрастните шофьори? Този въпрос бе поставен в Европейската комисия с приемането на правила за обучение на водачите. Според тях не се предвижда да има проверка на уменията на шофьорите, навършили 70-годишна възраст, но всяка страна има право сама да реши дали да въведе такова изискване. Според автоинструктора..

публикувано на 18.04.24 в 13:00

Домашният зоопарк на Ана Милославова

Възможно ли е съвместното съжителство с куче, котка, змия, брадат гушер "агама" и игуана? За Ана Милославова това не е проблем. Тя е от Видин, в момента живее във Варна, където има студио за татуировки. Именно там е искала да гледа влечугите, но по стечение на обстоятелствата са в дома й и според нея се разбират без проблем. Признава, че..

обновено на 18.04.24 в 12:20

Предстои деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 18.04.24 в 12:00

В "Музикална зона" на 18 април 2024 слушаме басиста Бърнард Едуардс

За повечето от вас може би е познат като съосновател, басист и продуцент на диско-фънк групата " Chic " . Той е сред създателите на най-големите и хитове. С нея записва десет албума, а след разпада и издава единствения си самостоятелен албум " Glad to Be Here " през 1983 г. Участва в множество колаборации, продуцира песни на редица поп..

публикувано на 18.04.24 в 09:00