Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млад мъж с кауза да бъде съхранена историческата памет за село Периловец

6
Снимка: Радио Видин

Периловец е едно съвсем малко село в община Бойница. Населението му наброява едва 17 души, които живеят без магазин, без автобус и почти без път. Така е в 21 век, но в своята 500-годишна история селото е имало и славни дни, през които се е развивала читалищната дейност, училището е било пълно с деца, населението е наброявало 600 души. Сред тях са били първите учители, поставили началото на образователното дело, управници, допринесли за съвременния му облик, смели мъже, загубили живота си във войните за национално освобождение и обединение. Имената им, доскоро неизвестни, извади от забравата един млад мъж с родови корени от Периловец. 32-годишният Радослав Треилов е общественик и родолюбец, който преди три години поставя началото на своята кауза да съхрани историческата памет за Периловец. С личен труд и средства, с помощта на дарители и на Община Бойница изгражда паметник и няколко паметни плочи, които свидетелстват за видните периловчани  и тяхното дело.

Снимка: Радио Видин

"Тук съм отраснал, ваканциите, при баба ми и дядо ми. Оттук съм и се мъча, боря се да остане нещо за това село, за поколенията, които минават оттук, да се знае, да се помни, независимо дали са потомствени периловчани или хора от другите населени места. Селото практически е на доизживяване, моята кауза са паметниците. 2020 година се построи училищният мемориал, тази година - войнишкият паметник, 2019-та - плочата на читалището с информация за самото населено място, с основни данни. Статистически данни си водя за селото, имам написани около 10 тома. В социалните мрежи имаме страница, която се поддържа с актуална информация, за да знаят хората какво се случва... Аз съм ходил в Държавен архив, из различни извори, информацията е разпокъсана, никъде не е събрани така, на място, да се види, да се знае, оттук нататък един път като се изпусне нишката и се губи..."

Снимка: Радио Видин

Освен със събирането на късчетата история, Радослав Треилов се стреми да бъде полезен и с работа по благоустрояването на селото. Почистил е гробището, боядисал е спирката, макар че там автобус от години не е минавал, организирал е среща с регионалния министър, за да обсъдят ремонта на пътя, който е почти изчезнал. 

"Тази година за първи в историята влезе техника в гробищния парк, то беше джунгла. С пътя имаше надежда - проект, отпуснати пари, но с политическата обстановка, падането на правителството, сега нови избори, не съм много оптимист, че ще стане нещо, което ще доведе до окончателна ликвидация на това село, а и на съседните, защото това е най-прекият път... Имаме спирка, малко я облагородихме. 2005 година я направиха, ние фактически нямаме автобус, но ще бъде така, като спомен, че е имало спирка... Моите мечти са да дойдат наследниците, старите си отиват, но да дойдат млади, да дойдат други, които примерно да не са кореняци, но то е хубаво, то е красиво село. Като има и инфраструктура да се стигне до тук, млади хора купиха една къща в другия край на селото, откъм Бориловец. Значи не е толкова безнадеждна ситуацията".

Снимка: Радио Видин

Жителите на Периловец подкрепят инициативите на младия мъж и му помагат с каквото могат.

"Грижи се за това село. Само той е единственият по-млад човек и не е забравил, че е роден в това село, иска да го направи като хората, ама един човек не може... Ради прави хубави работи, помага на селото, обаче като на обществени начала, трябва институциите да помагат повече на това село - кметство, особено Община Бойница... Всичко, което е направил, е хубаво. Той се грижи за това село. Имаме нужда най-вече за пътя. Тук ние сме откъснати, съсипахме колите... Добре прави момчето, ще остане тук за спомен. Тук след 20-30 години няма да има никой..."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44