Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За критично състояние на диги и речни корита алармират общински съветници във Видин

Снимка: Радио Видин

Дълъг дневен ред от 36 точки разгледаха общинските съветници във Видин.

В отделна декларация настояха за сформиране на комисия, която да провери състоянието на дигите и речните корита. Някои от тях са в критично състояние, необходими са конкретни превантивни мерки, за да не се допусне скъсване на диги и преливане на реки, се посочва в декларацията, която е адресирана до министъра на околната среда и водите и до областния управител. За подобна критична ситуация преди няколко години сигнализира Пламен Трифонов:


"Преди 7-8 години стана нещо, което можеше да бъде и трагедия. Тази река, която идва от Калина, заобикаля Иново, минава през военното поделение и отива към девети квартал, т.е. обикаля почти цял Видин, се скъса".


Декларацията е приета след нанесените поражения от наводненията в област Пловдив. Общинските съветници посочват, че разчитат на своевременна намеса, за да бъдат опазени живота и здравето на хората.


На заседанието днес бяха представени отчетите за изпълнението на бюджета за миналата година и за първото полугодие на настоящата. 


Гласувано е разпределението на допълнително отпуснатата на Община Видин от държавата субсидия в размер на 655 000 лв. за капиталови разходи. Одобрени  са  и други допълнения и корекции в Поименния списък за капиталови разходи. С това решение се осигуряват средства за ремонт на училища, на общинска инфраструктура, както и на помещения за здравни кабинети в 17 населени места.


Предвиждат се средства за ремонт на входното стълбище и на покрива на Средно училище "Петко Рачов Славейков", за изпълнение на инженеринг на кухненски блок в ГПЧЕ "Йордан Радичков", за нуждите на Домашния социален патронаж и Диетично-социалната кухня, за ремонт на алеята в Крайдунавския парк от Колодрума до Речна гара, както и за ремонти на улица "Железничарска" в град Видин, на улица "Лило Панов" и на околоблоково пространство и паркинг в ж.к. "Бонония". В актуализацията са включени средства за извършване на ремонти на две училища в град Дунавци - ОУ "Христо Ботев" и Професионална гимназия по селско стопанство "Г.М. Димитров". Те са осигурени след подадени от учебните заведения проекти пред Министерството на образованието и науката, които са били одобрени за финансиране.


В първоначалния списък за капиталови разходи, приет от Общинския съвет на 15.04.2022 г., бяха заложени средства за обособяване на здравни кабинети в 16 населени места в Общината. Сега се отпускат по 15 000 лв. за ремонт, обзавеждане и оборудване на помещения за здравни кабинети и в останалите села – Акациево, Ботево, Войница, Въртоп, Гайтанци, Генерал Мариново, Динковица, Долни Бошняк, Дружба, Жеглица, Ивановци, Капитановци, Новоселци, Пешаково, Плакудер, Търняне и Цар Симеоново.


При обсъждането на промените в списъка за капиталови разходи кметът на Дунавци Димчо Скорчев настоя да се сформира комисия, която да извърши оглед на някои от улиците в града, които по думите му са в трагично състояние:


"Дори с автомобил преминаването е почти невъзможно. Аз очаквам преди актуализацията на бюджета да видите тези улици и при актуализацията да бъдат включени, дори и да не е за цялостно асфалтиране".


Приет е нов Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет. Настоящият е от 2007 година, досега само е променян и допълван. "Измененията и допълненията в основни закони, регламентиращи дейността на органа на местното самоуправление са направили някои от текстовете недостатъчно ефективни и актуални", посочва председателят на Общинския съвет Генади Велков, който е вносител на предложението. 


В новия правилник отпада председателският съвет, както и изискването общинските наредби да се гласуват в две отделни заседания. Последната възможност да остане и в новия правилник, настоя Цецо Иванов, но предложението не беше прието:


"Ако направим сравнителен анализ с практиката на Народното събрание, там всеки закон се приема на две четения в отделни заседания. Ние приемаме наредби, но те засягат широк кръг от граждани, т. е. неограничен е адресатът на наредбите. Според мен, трябва да запазим редакцията на стария текст- наредбите да се приемат на две четения, две отделни заседания, за да се гарантира прецизност на нашата нормативна дейност." 


Не беше прието и предложението му при насрочване на извънредно заседание общинските съветници да определят дали са налице обстоятелства за провеждането на такова.


Общинският съвет да даде съгласие за започване на процедури за възлагане на обществен превоз по 15 автобусни линии от утвърдената транспортна схема.


Прието бе предложението на временната комисия по символика митрополит Филарет, който е начело на Видинската епархия до 1987 година, да бъде обявен за почетен гражданин. С друго свое решение съветниците  приеха да бъде поставена паметна плоча на Тома Лозанов, един от най-големите дарители на Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28