Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Езоп" е новото заглавие в репертоара на Видинския театър

2
Снимка: Общински драматичен театърВъв Видинския драматичен театър "Владимир Трандафилов" започнаха репетициите на пиесата "Езоп". Режисьор е Гълъб Бочуков, сценограф Николай Нинов. Пиесата е писана през 1952 година от драматурга и театрален критик Гилерме Фигейредуи. С нея той придобива световна известност. Веднага след написването ѝ, пиесата е поставяна в много театри, в това число и в Болшой театър. 


"Една, бих казал, любопитна, интересна и малко позабравена пиеса... В България също е правена през годините, даже аз с интерес научих, че и във вашият театър във Видин е правена преди години. Историята за баснята на Езоп - това което се споменава, че е бил роб на Ксант и поради кражба го хвърлят от най-високата скала в Гърция - Химпейската скала. Такова е било смъртното наказание. Един човек, който въобще не обича да краде, даже не знае какво точно значи кражба, но естествено той е обвинен, за това че написва една басня за делфийците. Баснята е за "Щуреца и за мравката", българския вариант на баснята "Баба мравка где така? Тичам, щурчо за храна", оказва се, че тази весела и забавна история е довела до смъртта на Езоп", обясни режисьорът Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център - Кърджали.


В наше време това е изключително актуална пиеса. Темата за свободата, за компромиса, темата за любовта, за предателството - те винаги ще бъдат вечни, споделя режисьорът:


"Историята е любопитна и от историческа гледна точка. Това са вечните теми - за любовта, за свободата и за жертвата, която човек трябва да направи, за да има или да няма едно от тези неща." 


В ролята на Ксант влиза Красимир Рангелов, а в тази на неговия роб Езоп е синът му Иван Рангелов, който споделя, че за него е изключително предизвикателство да се превъплъти в ролята на Езоп:


"Ролята на Езоп - тя е много тясно свързана и с ролята на Ксант... Много е интересна връзката между тях двамата, защото виждаме как господаря и роба са зависими един от друг. Виждаме двете лица на една монета, как не могат един без друг." 


Иван признава, че този образ е наистина труден за изграждане. Общото, което намира между себе си и Езоп е копнежа му за свобода и за красота. 


Любимата му реплика от пиесата е: "Избирам наказанието на свободните хора!"


В пиесата "Езоп" участват и актьорите Велина Колева, Фиданка Рангелова, Николай Янев и Бисер Маринов. 

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 06 октомври 2022 слушаме Монсерат Кабайе и Камий Сен-Санс

Днес се навършват четири години от кончината на световната испанска оперна прима Монсерат Кабайе. Безспорен талант, до последно активна чрез своите майсторски класове, певицата е образец на оперното белканто, сопран с широк диапазон, абсолютен виртуоз, способен да се впише не само в чистата класика, но и в съвременните стилове. А ето какво..

публикувано на 06.10.22 в 09:00

Ветеран от Корейската война, постигнал Американската мечта, ще бъде погребан в България

В "Другата истина" ще почетем паметта на един от най-дейните участници в предаването- истински родолюбец, който макар и принуден още като младеж да напусне родината, никога не я е забравял и винаги повтаряше- "Аз може и целия си съзнателен живот да съм прекарал в чужбина, но ще бъда погребан в моето родно село - Извор махала в България..." Емигрантът..

публикувано на 05.10.22 в 17:39

Деца ще рисуват по творби на Радичков

Конкурс за детска рисунка обявиха от Музейния комплекс в Берковица за Радичковите дни. Поводът е третата Национална литературна награда на името на писателя, каза Никола Минчев , уредник в Културен център "Йордан Радичков": "Това е конкурс, който е част от програмата на Музеен комплекс-Берковица. Конкурсът се организира със съдействието на..

публикувано на 05.10.22 в 16:32

Отново счупени пейки в центъра на Видин

Повредени са пейки на улица "Търговска", пред сградата на най-голямото видинско училище - "Цар Симеон Велики". Щети са нанесени на три пейки, сигнализира слушател на Радио Видин, а на място граждани изразиха възмущението си и отправиха препоръки към общината да засили контрола. Според други, не е работа на кметството да възпитава гражданите...

публикувано на 05.10.22 в 15:09

Отбелязваме Международния ден на учителя

Всеки от нас е имал поне един любим учител, когото помни цял живот. Учителите са хората, които освен знанията, които ни предават, се грижат за нас, възпитават ни и учат на дисциплина. Всяко общество трябва да цени и почита учителите си, защото сякаш едва когато пораснем и станем знаещи и можещи хора или когато успеем, оценяваме колко много дължим..

публикувано на 05.10.22 в 15:00

Инженер с дебютна стихосбирка и кауза в подкрепа на бездомните животни в Лом

Инженер издаде дебютната си стихосбирка, приходите от която реши да дари за изграждането на приют за кучета в Лом. Веселин Николов е дългогодишен служител на АЕЦ "Козлодуй". От години се е посветил и на поезията, която нарича математика за душата. Над 50 от своите стихотворения е събрал в книгата "Твърде лично, която представи преди дни в Лом...

публикувано на 05.10.22 в 13:51

Изложба за Балканската война подреждат в Историческия музей във Враца

Оръжия, използвани по време на Балканската война, униформа на участник и още ценни реликви ще покаже в изложба Регионалният исторически музей във Враца. Поводът е навършването на 110 години от началото на войната, обясни уредникът в отдел "Нова история" Мая Антова.  " Избрахме да бъде на 5 октомври, защото това е официалното начало, когато България..

публикувано на 05.10.22 в 11:51