Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят във Видин ще организира и участва в редица събития

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

Регионалния исторически музей във Видин ще вземе участие в Международното изложение "Кабиле 2022" от 23 до 25 септември. Изложението е част от Международния панаир на туристическите забавления и анимации в град Ямбол. Информацията бе изнесена на пресконференция по-рано днес.


"Фестивалът в Ямбол е посветен на археологическите и архитектурни паметници, които са на открито - музеи на открито. Как да презентираме град Видин? "Баба Вида" е добре позната в цялата страна, но това, което не се знае е мотото, под което ние ще се представим в Ямбол, то е "Видин - градът на трите крепости". Защо трите крепости - Антична Бонония, която вече се разкрива в целия ѝ блясък и се надяваме скоро да стане един музей на открито и ние да имаме още един туристически обект, средновековния замък "Баба Вида" и османската крепост "Калето". На практика Видин има три крепости от три различни периода - Античност, Средновековие, Османски период.", обясни Ваня Ставрева от музея.


Под същото мотото ще бъде организирана и серия от събития във Видин. От РИМ ще организират и едномесечна школа по археология. Тя ще стартира на 1 октомври тази година и ще даде възможност на учениците да присъстват на терен, в реална среда, на разкопките на Антична Бонония:


"През този месец учениците, които проявят желание ще имат възможност реално на обект да видят как се работи. Там да ги запознаем с начина, по който се случват едни археологически разкопки, те самите да направят някои от основните дейности, с които се занимаваме." 

Очаква се да бъдат отключени фондохранилищата на отделите "Археология" и "Нумизматика", които са заключени от 29 септември 2021 година. Надяваме се проблемът скоро да бъде решен, каза директорът на музея Христина Кирилова:

"Вече има комисия, заповед е издадена за присъствие на колеги от Национален исторически музей, които ще трябва да присъстват на 3 октомври. Да дойдат в град Видин и да започнат проверка на тези фондове и надявам се вече да ни отключат. Ще има и представител на Министерството на културата. Спазена е цялата процедура. Това са едни от най-интересните експозиции, които някак си не могат да бъдат вложени - да се покаже една временна хубава изложба".

На 25 октомври предстои да бъде организирана изложба в музей "Конака" от дарения на Аделина и Красимира Свещарови - наследници на фамилията Искренови, които са притежавали керамичната фабрика във Видин. 


На 26 октомври за празника на Видин от музея ще подготвят изложба, която ще бъде свързана с представяне на традиционната средновековна и римска кухня. Ще дойдат представители на семейство Спасови, които участват традиционно във Фестивалите посветени на древен Рим, за средновековната кухня е отправена покана към клуб "Традиция" от град Велико Търново, очаква се да се включи и музея на Горна Оряховица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двама нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд Бяла Слатина

Двама нови съдии - Катя Божидарова Ангелова – Петрова и Цветелина Недкова Харалампиева, започнаха работа в Районен съд – Бяла Слатина.  Съдия Катя Ангелова – Петрова положи клетва и встъпи в длъжност на 17 юли, а вчера бе клетвата и встъпването в длъжност на съдия Цветелина Харалампиева. Церемониите се състояха в Районен съд – Бяла Слатина на общо..

публикувано на 25.07.24 в 09:13

Увеличават с час забраната за преминаване на тирове през прохода Петрохан

От днес,  25 юли, с един час се увеличава времевият интервал на забраната за преминаване на тежкотоварни моторни превозни средства над 3,5 тона през прохода Петрохан, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Тежкотоварни камиони, движещи се само в посока Монтана – София, няма да могат да пътуват от понеделник до петък в периода между 5:00 ч. и 9:00..

публикувано на 25.07.24 в 07:55

Снимката на 24 юли 2024 година

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният  дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  Във видинския участък на река Дунав няма регламентирани плажове .  Авария по водопроводната мрежа..

публикувано на 24.07.24 в 17:55

Шахматни занимания в Мездра

Занимание, посветено на шахмата се проведе в рамките на инициативата  " Лято в библиотеката"  в  Мездра .  Специален гост в библиотеката към читалището бе  Данаил Димитров - историк и майстор по кореспондентски шах. Той разказа на малките читатели какви са правилата на шаха и какви са видовете шах. По време на заниманието децата играха под..

публикувано на 24.07.24 в 17:04

Песента "Нашият град" на група "Тангра" ще е новият химн на Белоградчик

Град Белоградчик ще има нов официален химн. Това ще бъде песента "Нашият град" на група "Тангра" , чиито клип е сниман в населеното място. Това каза за Радио Видин Боян Минков , кмет на община Белоградчик. "Направихме среща с част от музикантите от група "Тангра" и авторът на текста на песента - Александър Петров, който има и..

публикувано на 24.07.24 в 15:43

В петък заседават комисиите към Общински съвет- Кула

Всички постоянни комисии към Общинския съвет в Кула ще заседават едновременно на 26 юли /петък/ по 8 точки. Ще бъде разгледана докладна записка, внесена от кмета на общината - Владимир Владимиров , относно включване на СУ „Васил Левски" – гр. Кула в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2024/2025 г. Съветниците ще..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

Деца от Видин учиха как да пазят гората

Деца от  детска градина "Славейче " във Видин учиха как да пазят гората и нейните обитатели. Откритият урок се проведе със съдействието на Р егионалната дирекция по горите в Берковица ,  Държавно горско стопанство Видин и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.  Под формата на игра децата се запознаха с дивите..

публикувано на 24.07.24 в 13:36