Купувачи има, но не взимат големи количества... Гроздето е мое лично производство. Отглеждано е в Динковица и Акациево. Тази година гроздето е хубаво. Въпреки, че преди гроздобера времето се развали, но захарността е добра - над 22-23 градуса...Купуват хората по 100-150 килограма... Не много купувачи има, но то и другите стоки поскъпнаха и това им пречи да заделят пари за грозде... Виното тази година трябва да е хубаво, защото гроздето е добро...", коментира продавач на грозде на съботния пазар във Видин.
Видинският регион си е винарски край. Всеки обича домашното вино, коментираха видинчани:
"Преди сме слагали. По 450-500 литра. Хубаво е да се пие домашно вино... Слагам вино, но не го пия, но има кой да го пие... Мързеливи сме и не си гледаме лозята. Аз лично си купувам и си правя..."
Всъщност, за направим качествено домашно вино, си трябват умения. За да се получи наистина добро вино, задължително трябва имаме грозде, което е узряло добре. Ако гроздето не е узряло, ще има висока киселинност, а ако е презряло, в комбинация с други фактори, има опасност да започне оцетна ферментация, което може да компрометира бъдещото вино.
"Добро вино се прави от добро грозде. Гроздето трябва да е здраво, с добра захарност... Когато се мели, трябва да се махнат чепките. В тях има доста танин и не трябва да ферментира с него... Гроздето не трябва да се мие, защото се отмиват дрождите и няма да тръгне ферментацията..."- каза технологът Павлин Първулов.
По думите на Първулов виното обича чистотата.
"Всички съдове трябва да бъдат перфектно измити и опушени със серни ленти, за да се неутрализират всички микроорганизми. Това е от голямо значение за качеството на виното".
Със сигурност сте чували израза "In vino veritas"! Буквално преведено означава: Във виното е истината. Това е популярен латински израз, а смисълът е- пияният си казва всичко... Но поради своите полезни свойства, можем да тълкуваме твърдението, че истината е във виното, заради многобройните му ползи за здравето.
Наздраве!
Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..
Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..
От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..
В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин. От дете има интерес към много неща - пеене:..
Село Ослен Криводол се подготвя за третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..
За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. "Започваме с огромна увереност и благодарност за..
Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана. Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..