Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Не прави на другите това, което не желаеш за себе си

Снимка: peace4u.info

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни.

"Братя и сестри! Ние днес чухме на Божествената литургия така нареченото "златно" правило на християнството: не прави на другия това, което не желаеш за себе си. И това правило е ясно и разбираемо. Действително, как мога аз да правя на другите това, което за себе си не желая? Но след тези думи ние чухме думи по-твърди, много по-страшни за нас. И как да не кажем като иудеите, чули за слизането на Христа в плът: "Кой може да вмести това?" Ако вие обичате тези, които ви обичат и благотворите на тези, които ви благотворят, то каква полза от това? "Не правят ли същото и грешниците?", казва Господ. И ни дава нов закон – законът на Новия Завет: "Обичайте тези, които ви ненавиждат". Ето тези думи за нас действително са страшни, защото те ни поставят пред избор: или сме християни и живеем така, както ни заповядва Господ, или живеем според ветхия човек. Този избор ние правим всеки ден.

Но и любовта бива също различна. Има любов, която изгаря това, което обича – това е егоистична любов, това е любов към своето "аз". Божествената любов преобразява всичко наоколо, тя преобразява сърцето, ума. Всички човешки чувства стават осветени от Божествената благодат. И хората, които се намират редом с нас, се освещават, просвещават, укрепяват се с тази благодат, която изхожда от Бога.

Нека да направим макар и малка крачка насреща. Как да направим това? Най-напред онова, което вече сме слушали: не прави на другите това, което не желаеш за себе си. За враговете можем да се молим, можем да им направим поклон, можем да им раздадем милостиня. В краен случай, можем да не отмъщаваме, да не въздаваме зло за зло! И виждайки ето това малко намерение, малко движение напред, Господ ще ни даде сили да вървим по този път по-далече. И тогава ще станем не роби, а чада и наследници на Царството Небесно. Амин."

Автор: Прот. Олег Шленов

В рубриката "Съвременна Библия" в сезона на гроздобера да поговорим за лозата. Лозата, гроздето, виното – те са благословение, като самия живот. Но ще бъдат благословение до мига, в който започнем да злоупотребяваме. Божието Слово говори за светлата и тъмната страна, вплетени в природата на лозата. Ще спомена някои размисли и за двете от тях. Може би докато се въртим около пазара за грозде, ще се замислим по този въпрос.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.


Вижте още

Да богатеем с добри дела

Тринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че ние като християни трябва да се стремим не само да изпълняваме закона на Бога просто ей така, без да вникваме в него. Той ни казва чрез съвета, който дава на един богат младеж, че не е достатъчно да изпълняваме на думи..

публикувано на 27.11.22 в 08:00

Най-доброто домашно вино търсят във видинското Ново село

Кой има най-доброто домашно вино във видинското Ново село?  Това ще отсъди дегустационна комисия, в която ще участва дългогодишният директор на "Новоселска гъмза" АД инж.  Георги Гидов .  Инициативата на местните лозари и винопроизводители "Вечер на младото вино" или "божоле" отново бе възобновена след двете години на КОВИД-епидемия...

обновено на 26.11.22 в 07:46

Липсват противогрипни ваксини в аптеките във Видин

За липсата на противогрипни ваксини в аптеките във Видин сигнализира слушател. Според Димитър Тодоров недостиг има и при личните лекари. "Тръгвам по аптеките. В нито една аптека във Видин няма противогрипна ваксина. Казват, че отдавна нямат и няма въобще да имат. От Министерството на здравеопазването твърдят, че до 15 декември са..

публикувано на 25.11.22 в 16:29

"Северняци" посвещават концерт на Генчо Генчев

Концерт-портрет "С музиката на Генчо Генчев" ще представи Фолклорна студия "Северняци" днес, 25 ноември, във Видин. Музикалното събитие е посветено на 80 години от рождението на дългогодишния художествен ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав". За да си спомнят за него и неговото творчество, с видеоизпълнения и на живо в концерта ще..

публикувано на 25.11.22 в 15:45

Ара и любовта ѝ към бананите

В "97 лапи и 1 опашка" ни гостува Ара . Тя е от по-рядко срещаните лабрадори , защото цветът на козината ѝ е черен. Април месец Ара ще навърши 3 години. Тя е много добро и послушно куче, типично за нейната порода, казва стопанинът ѝ Пламен Йорданов от Видин: "Ара е прекрасно животно! Всички, които имат лабрадори, знаят, че с много..

публикувано на 25.11.22 в 15:30

Черен петък е, харчете разумно

Черен петък или Black Friday , в съвременната битова култура на САЩ е денят след Деня на благодарността , който е възприет за начало на коледния пазар. Черният петък често се смята за най-натоварения ден за пазаруване в годината и отбелязва началото на коледния пазарен сезон. Тази година той е на 25 ноември. Интересът на видинчани по време..

публикувано на 25.11.22 в 15:30

Конкурс за коледна приказка обявиха във Видин

Общинският съвет по наркотични вещества във Видин и Превантивно-информационният център към него обявиха конкурс за детско творчество "Коледна приказка". Конкурсът е за деца на възраст между 10 и 14 години, а максималният обем на приказката- до три печатни страници, каза председателят на съвета Веселка Димитрова: "Очакванията са да видим..

публикувано на 25.11.22 в 15:28