Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Видинчани за измеренията на днешната независимост

Снимка: Радио ВИДИН


"Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска… Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!". 

Това е част от манифеста, с който княз Фердинанд I провъзгласява независимостта преди 114 години.

Днешният 22ри септември е денят, в който България спря да бъде васално княжество. Денят, в който страната отново стана международно признат субект. В годините, в които изживяваме огромен възход -  стопански, политически и културен, бележим един от най-славните си успехи, с този акт, провъзгласяването на независимостта, нашият международен авторитет се издига и се превръщаме в равноправни на другите държави.

Независими ли сме днес обаче? Това попитахме видинчани.

"Ние сме зависими от големите държави. Никога не сме били самостоятелни. 500 години под турско робство, 300 години под византийско, никога не сме имали мир... Трябва да дойдат учени хора, които да мислят за хората, а сега всеки гледа да дойде на власт, за да си напълни джоба... Зависима държава сме - едно време със СССР, сега от Русия и САЩ. Зависими сме и от Европа за различни програми и средства. Какво трябва да се промени? Да се направи достатъчно, за да се върнат младите хора в България, да поемат управлението... По принцип самото разположение е на важен кръстопът, а това определя нашата съдба и развитие. Ние, понеже сме в ЕС, трябва да се съобразяваме с тези директиви и разпореждания. Трябва да водим независима политика, поне някаква независима, вместо винаги ребром да тръгваме напред... Не сме независими и няма да бъдем никога независими... Не всички си спомнят тази дата, не всички знаят, че цар Фердинанд обявява независимостта... Най-вече сме сме зависими... Всички сме зависими, в живота няма независими хора. Вижте политиката, ясно е, че сме независими".


Свързани подкасти:

Вижте още
Кузман Илиев

Кузман Илиев: Сега е най-тежкото време за управление на България в най-новата ни история

Устойчиво правителство с изявени евроатлантически ценности предложи спечелилата изборите партия ГЕРБ на останалите парламентарно представени формации освен ДПС, Възраждане и Български възход. Има ли път към преодоляването на перманентната политическа криза в България? Предстои ли исторически компромис или начертаните червени линии..

публикувано на 06.10.22 в 10:00

Теодор Димокенчев: Политическата ни система се нуждае от рестарт, защото не произвежда работещ модел

Устойчиво правителство с изявени евроатлантически ценности предложи спечелилата изборите партия ГЕРБ на останалите парламентарно представени формации освен ДПС, Възраждане и Български възход.  Има ли път към преодоляването на перманентната политическа криза в България?  Предстои ли исторически компромис или начертаните червени линии предопределят..

публикувано на 06.10.22 в 10:00
Филип Попов

Филип Попов, БСП: Видин се намира в Параграф 22

Във Видин коалицията ГЕРБ- СДС е водеща политическа сила с 28,75%, следвана от "Продължаваме промяната" със 17,26 на сто. Следват ДПС с 13,64% подкрепа и "БСП за България" с 11,9.  Народни представители в новия парламент ще бъдат Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Иво Атанасов от ПП, Илчо Илиев от ДПС и Любен Иванов от ДБ. Радио ВИДИН : Как оценявате..

публикувано на 06.10.22 в 10:00

Георги Бърдаров: Обезлюдяването на Северозапада е без аналог в развития свят

Населението на България за десет години е намаляло с над 844 000 души, сочат данните от последното преброяване в страната. Окончателните резултати бяха обявени ден след парламентарните избори.  По данни на Националния статистически институт, към 7-ми септември миналата година населението в страната е 6 519 789 души. Най-малка е област Видин,..

публикувано на 05.10.22 в 13:53
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Най-реалистичният, но и много идеалистичен вариант е програмно правителство

Ниската избирателна активност е симптом, който показва, че хората са уморени от този маратон, започнал от 4 април миналата година- четири поредни избора, които водят до умора и апатия у хората. Това е червена лампа за политическите формации, които трябва да са наясно, че влезем ли в спирала от предсрочни избори, със сигурност това ще доведе до още..

публикувано на 04.10.22 в 13:31
Първан Симеонов

Първан Симеонов, "Галъп": Хората гласуваха предпазливо

В Северозапада няма неочаквани развития на вота на 2 октомври, заяви Първан Симеонов- изпълнителен директор на Галъп интернешънъл. На тези избори почти нищо непредвидимо не се случи. "Нямаше изненади. Може би, неприятно изненадани ще бъдат част самите политици. "Има такъв народ" и "Възраждане" са едни от тях. Защото те очакваха от себе си..

публикувано на 03.10.22 в 10:05

Иван Барзин, кмет на Вълчедръм: Гордея се, че избегнах разрухата и надградих

В "Добро утро, кмете" гостуваме на град Вълчедръм. Земеделието е най-важният и основен поминък на местните хора. Районът се смята за една от трите житници на България, след Добруджа и Тракия.  Община Вълчедръм се нарежда на четвърто място по население след Монтана, Лом, Берковица. 3500 са жителите на община Вълчедръм, преди години са били 8..

публикувано на 30.09.22 в 13:00