Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Видин отбеляза Деня на независимостта

Снимка: Радио Видин

Честването на Деня на независимостта на България във Видин започна с химна и с издигането на националния ни флаг. Кметът на Видин, Цветан Ценков, припомни историческите събития отпреди 114 години, както и отражението им върху живота днес:

"...Датата 22 септември 1908 година се свързва с едно от най- значимите събития от новата история на страната ни. Провъзгласявайки тогава своята независимост, България отново заявява мястото си на картата на Европа след пет вековното османско владичество. По този начин делото на съединението на Източна Румелия и Княжество България, чиято 137-ма годишнина отбелязахме на 7 септември, вече е истински завършено...

Както каузата на Съединението, така и тази на Независимостта са дело, спечелено благодарение на могъщата духовна енергия и интересите на целия народ, на обединението на усилията на всички, в името на големия национален идеал- урок, който повече от всякога трябва днес да преосмислим и от който да извлечем поука, която да ни насочи по правилния път, за да се възражда и просперира страната ни...", каза още видинският кмет Цветан Ценков.

В знак на признателност, представители на държавни и общински институции, политици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Трети пехотен Бдински полк в центъра на Видин.

Вижте още

В "Музикална зона" на 06 октомври 2022 слушаме Монсерат Кабайе и Камий Сен-Санс

Днес се навършват четири години от кончината на световната испанска оперна прима Монсерат Кабайе. Безспорен талант, до последно активна чрез своите майсторски класове, певицата е образец на оперното белканто, сопран с широк диапазон, абсолютен виртуоз, способен да се впише не само в чистата класика, но и в съвременните стилове. А ето какво..

публикувано на 06.10.22 в 09:00

Ветеран от Корейската война, постигнал Американската мечта, ще бъде погребан в България

В "Другата истина" ще почетем паметта на един от най-дейните участници в предаването- истински родолюбец, който макар и принуден още като младеж да напусне родината, никога не я е забравял и винаги повтаряше- "Аз може и целия си съзнателен живот да съм прекарал в чужбина, но ще бъда погребан в моето родно село - Извор махала в България..." Емигрантът..

публикувано на 05.10.22 в 17:39

Деца ще рисуват по творби на Радичков

Конкурс за детска рисунка обявиха от Музейния комплекс в Берковица за Радичковите дни. Поводът е третата Национална литературна награда на името на писателя, каза Никола Минчев , уредник в Културен център "Йордан Радичков": "Това е конкурс, който е част от програмата на Музеен комплекс-Берковица. Конкурсът се организира със съдействието на..

публикувано на 05.10.22 в 16:32

Отново счупени пейки в центъра на Видин

Повредени са пейки на улица "Търговска", пред сградата на най-голямото видинско училище - "Цар Симеон Велики". Щети са нанесени на три пейки, сигнализира слушател на Радио Видин, а на място граждани изразиха възмущението си и отправиха препоръки към общината да засили контрола. Според други, не е работа на кметството да възпитава гражданите...

публикувано на 05.10.22 в 15:09

Отбелязваме Международния ден на учителя

Всеки от нас е имал поне един любим учител, когото помни цял живот. Учителите са хората, които освен знанията, които ни предават, се грижат за нас, възпитават ни и учат на дисциплина. Всяко общество трябва да цени и почита учителите си, защото сякаш едва когато пораснем и станем знаещи и можещи хора или когато успеем, оценяваме колко много дължим..

публикувано на 05.10.22 в 15:00

Инженер с дебютна стихосбирка и кауза в подкрепа на бездомните животни в Лом

Инженер издаде дебютната си стихосбирка, приходите от която реши да дари за изграждането на приют за кучета в Лом. Веселин Николов е дългогодишен служител на АЕЦ "Козлодуй". От години се е посветил и на поезията, която нарича математика за душата. Над 50 от своите стихотворения е събрал в книгата "Твърде лично, която представи преди дни в Лом...

публикувано на 05.10.22 в 13:51

Изложба за Балканската война подреждат в Историческия музей във Враца

Оръжия, използвани по време на Балканската война, униформа на участник и още ценни реликви ще покаже в изложба Регионалният исторически музей във Враца. Поводът е навършването на 110 години от началото на войната, обясни уредникът в отдел "Нова история" Мая Антова.  " Избрахме да бъде на 5 октомври, защото това е официалното начало, когато България..

публикувано на 05.10.22 в 11:51